Розробка високонавантажених додатків

Євген
Євген
CBDO
22.03.2022
22.03.2022
3002
7

Здорово, Якщо вашому бізнесу пощастило мати величезну аудиторію, яка генерує безліч замовлень та запитів. Але це може викликати певні труднощі як у менеджменті, так і в роботі з онлайн-ресурсами. Так, наприклад, багато звичайних мобільних і веб-додатків не пристосовані до високих навантажень і великої кількості даних. Високонавантажені програми вимагають окремих інструментів та підходів. Давайте розглянемо цю тему докладніше.

Що таке високонавантажені програми

Що таке високонавантажені програми

Високонавантажені веб-додатки не відрізняються за застосуванням та функціоналом від будь-яких інших, але у них є свої особливості. Очевидно, що ці інструменти пристосовані до великих навантажень: великої кількості одночасних користувачів, запитів, величезного обсягу даних, а також складних обчислювальних та логічних операцій, які необхідно проводити одночасно у великих кількостях.

Всі ці особливості суттєво диктують ряд вимог у розробці високонавантажених додатків, роблячи її не таким вже й повсякденним завданням. Погляньмо на особливості девелопменту.

Можливість масштабування

Насамперед важливо відзначити, що програми не розробляються відразу під мільйони користувачів. Необхідно встановити певний мінімум і розробити додаток, який буде успішно справлятися з цим обсягом завдань. Але також важливо, щоб додаток передбачав можливість розвитку та масштабування: додавання серверів, збільшення кількості користувачів та запитів тощо.

Розподіл навантаження

Ніяких збоїв не буває тільки в ідеальному світі, насправді через будь-яку помилку будь-який і ваших серверів може вийти з ладу. Щоб подібні ситуації не зашкодили роботі програми та досвіду ваших користувачів, важливо передбачити грамотний розподіл навантаження. Тоді сервер, на якому стався збій, буде перенаправляти свої запити на інший, працюючий і менш завантажений сервер. Так розвантаження буде розподілятися між серверами рівномірно, навіть коли не всі працюють добре. Це додасть вашому ресурсу міцності.

Тестування навантаження

При розробці високонавантажених додатків важливу роль відіграє тестування навантаження. Оскільки програми не має сенсу відразу адаптувати під сотні тисяч і мільйони користувачів, дуже важливо розуміти, коли настає момент масштабування. У цьому допомагає тестування навантаження. Так, відразу після розробки програма проходить ряд тестів, в результаті якої ви точно знаєте, до яких навантажень програма пристосована на даний момент. Відповідно, при перевищенні цих показників ви знатимете, що прийшла необхідність рухатися далі. При цьому важливо почати масштабування не тоді, коли програма вже не в змозі обробляти всі запити вашої аудиторії, а коли середня кількість користувачів, запитів або даних вже подолала встановлену межу, але при цьому додаток залишається достатнім запасом міцності, щоб функціонувати під час удосконалень.

Етапи розробки високонавантажених web-додатків

Етапи розробки високонавантажених web-додатків

Високонавантажені веб програми проходять через всі типові етапи розробки, як будь-який інший софт, але зі своїми особливостями. Давайте розглянемо їх докладніше.

Аналіз та планування

Насамперед необхідно зібрати всі вимоги до продукту, а також проаналізувати ринок, на який він виходитиме, або компанію, співробітники якої його використовуватимуть. Також важливо звернути увагу на конкурентів, цільову аудиторію та особливості самого бізнесу та тих товарів чи послуг, які він пропонує. Це все допомагає побачити повну картину та розробити конкурентоспроможний продукт, який буде приносити користь клієнтам та прибуток власникам.

Для високонавантажених додатків на цьому етапі важливо визначити максимальні навантаження, а також той показник навантаження, який буде реалізований в першій версії продукту при його випуску.

Прототипування

Важливий етап у розробці будь-яких програмних рішень, який дозволяє створити бездоганний користувальницький досвід і продумати всі шляхи, щоб ваша програма була максимально зручною та корисною для ваших користувачів. На цій стадії продумується структура та архітектура майбутнього програмного продукту, щоб досягнення мети було максимально близьким для користувачів.

На цьому етапі також важливо передбачити ті структурні особливості програмного забезпечення, які дозволять уникнути дублів і плутанини при написанні коду.

Дизайн

Коли схематично проект готовий, дизайнери оформляють його привабливий зовнішній вигляд, щоб утримати увагу користувача, виділитися серед конкурентів, запам'ятатися відвідувачам, але водночас не відволікати від цільової дії та передавати всі цінності компанії та її продукту чи послуги.

Програмування

Коли готові всі макети та затверджена остаточна структура та дизайн майбутнього додатку, настав час переходити до розробки. Цей етап є безпосередньо технічною реалізацією проекту, перетворюючи просто красиві картинки на повноцінний функціонуючий ресурс.

Це найскладніший і найтриваліший процес розробки, від якого повністю залежить майбутній продукт. Правки на цьому етапі можливі, але небажані, оскільки вартість кожної з них буде в рази більшою, ніж могла б бути на етапі проектування.

Тестування

Один із найважливіших етапів для розробки високонавантажених додатків, адже без належного QA основні функції та можливості програми можуть постраждати. Крім перевірки на відповідність вимогам, рівень якості та наявність помилок, програмні продукти перевіряються також на здатність витримувати великі навантаження, обробляти великі обсяги даних та справлятися з безліччю складних одночасних операцій.

Технічна підтримка та масштабування

Після релізу продукту завжди можуть виникати помилки та збої, адже під час розробки неможливо передбачити абсолютно все. Тим не менш, для високонавантажених веб додатків важливим є також масштабування, яке здійснюється також вже після релізу продукту під час його активної експлуатації. Справа в тому, що коли показники навантаження досягають певного рівня, необхідно підключати додаткові сервери - масштабувати додаток для його коректної подальшої роботи.

Переваги високонавантажених додатків

Переваги високонавантажених додатків

Звичайно, далеко не кожен бізнес потребує розробки високонавантажених додатків. Так, наприклад, якщо у вас невелике охоплення території та цільової аудиторії (невелике місто або один район мегаполісу), а ваша аудиторія становить кілька тисяч осіб, вам не потрібно інвестувати в таку розробку. Тим не менш, для великого бізнесу національного та транснаціонального рівня можливість працювати з великою кількістю користувачів одночасно і без збоїв є дуже важливою.

Давайте розглянемо основні переваги високонавантажених веб-додатків:

  • Можливість охопити велику аудиторію. Коли можливості вашого ресурсу обмежені, ви можете втрачати аудиторію через неможливість задовольнити їх потреби. Високонавантажені програми зростають разом із кількістю ваших користувачів.
  • Найкращий досвід користувача. Коли обсяги запитів стають більшими, програма може видавати помилки або обробляти запити повільніше. Це позначається на досвіді користувачів та їх задоволеності вашим сервісом. Високонавантажені програми дозволяють гарантувати успішність обробки запитів навіть при відмові одного з серверів.
  • Можливість поступового масштабування. Якщо ви не Google і не Facebook, то навряд чи візьметеся відразу створювати програму під мільйон користувачів. Це невиправдано дорого, чи взагалі не потрібно.
  • Можливість поступового масштабування високонавантажених додатків допомагає заощадити ваші ресурси та втілювати лише виправдані та рентабельні рішення.

За всіх переваг високонавантажених додатків зважте всі нюанси та особливості. Переконайтеся, що це вкладення необхідне для вас та вашого бізнесу.

Вартість розробки

Вартість розробки

Вартість розробки високонавантажених додатків також істотно залежить безпосередньо від функціоналу таких додатків, а також зростає пропорційно до навантаження, яке необхідно передбачити. Чим складніше ваш додаток, тим дорожче коштує його розробка. Щоб дізнатися конкретні суми, зв'яжіться з нами будь-яким зручним для вас способом. Наш менеджер задасть вам уточнюючі питання та з'ясує усі ключові моменти за вашим проектом. Тоді ми зможемо запропонувати вам конкретні рішення та зорієнтувати вартість кожного з них.

Якщо у вас залишилися питання, залиште заявку на сайті і ми передзвонимо вам найближчим часом. Давайте разом створимо програму, яка розширить межі вашого бізнесу.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(7)
М
Марія
11.02.2021
Дякую за статтю! Мені сподобалось, як високонавантажені веб додатки розв'язують проблему збоїв на одному з серверів. Вони автоматично перенаправляють запити на інший, що дозволяє системі нормально працювати й не гальмувати роботу усього бізнесу.
М
Микола
18.06.2021
А мені подобається, що розробка високонавантажених додатків передбачає можливість масштабування і планування на роки вперед. Це дуже зручно для бізнесу, який планує активно розвиватись, не зупинятись на досягнутому.
О
Олеся
02.12.2021
В мене знайомий – тестувальник. Він працює у секторі eCommerce, та каже, що високонавантажені додатки – це його найважче завдання. Знаю, що це дуже складна робота, що вимагає уважності та пильності, особливо коли йдеться про масштабування. Без мануального тестування розробка високонавантажених додатків рідко буває якісною.
К
Катерина
07.02.2022
Хто б міг подумати, що розробка високонавантажених додатків настільки складна – аналіз, планування, прототипування, дизайн… Я вже не кажу про програмування та тестування. Безперечно, самостійно з такою роботою не впоратися, потрібна команда різних спеціалістів.
П
Петро Васильович
31.08.2022
Цікаво, дякую! Але я думаю, для мого бізнесу (маю кілька салонів краси) все ж таки не потрібні високонавантажені веб додатки. Достатньо замовити звичайний з можливістю масштабування.
Н
Наталія Володимирівна
10.11.2022
Добрий день, а скажіть, будь ласка, для логістичної компанії що ліпше – звичайні чи високонавантажені додатки? Чи можна тут буде зробити щось не надто дороге, під робочі завдання? Чи можна обійтися кросплатформною розробкою, або підійдуть лише нативні додатки? Стільки питань, що краще мабуть вже з менеджером вже обговорювати.
Г
Генадій
09.02.2023
Схоже на те, що перш ніж починати створювати високонавантажені додатки, треба залучити фахівців, які проведуть ґрунтовне опитування й досконало вивчатимуть аудиторію та ринок. Але де ж знайти таких крутих аналітиків?
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.