Олександр Вострецов
Олександр Вострецов
Head of international SEO
03.09.2021

Просування сайту на Wordpress

Олександр Вострецов
Олександр Вострецов
Head of international SEO
03.09.2021
03.09.2021
2.7
11401
0

На сьогоднішній день один з найпопулярніших двигунів - це WordPress. Спочатку він орієнтувався на інформаційні портали та на блоги. Але практика використання системи показала, що WordPress добре підходить і для комерційних проектів. Статистика свідчить, що майже третина всіх інтернет-ресурсів створена на цій CMS. Але однієї платформи мало для того, щоб сайт добре ранжувався в пошукових системах і зростала його відвідуваність. У цій статті йтиметься про те, що потрібно зробити для грамотної оптимізації сайтів на WordPress.

Особливості просування сайту на WordPress

Особливості SEO-просування сайту на CMS WordPress

Серед базових особливостей WordPress фахівці називають безкоштовний доступ, відкритий вихідний код та наявність величезної кількості плагінів, налаштувавши які можна за бажанням докорінно змінити сам сайт.

Але щоб досягти хороших результатів у WordPress SEO, про це варто подумати ще на етапі розробки проекту. Необхідно звернути увагу на вибір:

  • доменного імені . Бажано, щоб це було слово, яке відображатиме тематику ніші, в якій працює компанія;
  • хостинг-провайдера . Якщо на платформі буде багато реклами або сервер розташований в іншій країні, це може знизити швидкість завантаження сайту і погано вплине на розкрутку.

Мабуть, найголовніша особливість цієї CMS полягає в тому, що в ній можна вибрати SEO-friendly тему для оформлення. І тоді в перспективі проблем із адаптивною версткою, швидкістю завантаження, стисненням зображень та інших практично не виникне. А фахівцю з просування легко займатиметься розкруткою.

Як оптимізувати сайт на WordPress?

Крім базових функцій, які надає CMS для оптимізації, можна розробити стратегію SEO WordPress та домогтися залучення трафіку на сайт, покращення ранжирування за допомогою додаткових інструментів.

Встановлення плагінів WordPress для SEO

Якщо вирішено ґрунтовно зайнятися розкруткою сайту, то не обійтися без спеціальних інструментів. Одним із найзручніших є Yoast SEO. З його допомогою можна буде з панелі адміністратора вносити необхідні зміни до метатегів, створити XML-карту, знаходити та правити помилки.

Ще один популярний плагін - All in One SEO Pack. Він добре інтегрується з Google Analytics, в ньому можна налаштувати автоматичну оптимізацію заголовків, сповіщення пошукових систем про зміни на сайті. Є додаткові корисні функції для розкручування інтернет-магазинів.

Можна згадати ще про:

  • The SEO Framework;
  • Redirection;
  • AMP on WordPress;
  • MetaSlider та інші.

З цими розширеннями оптимізація сайту на WordPress це цілком реальне завдання.

Дослідження та підбір ключових слів

Дослідження та підбір ключових слів

SEO для сайту на WordPress неможливе без якісного опрацювання ключових слів. За допомогою різних інструментів можна виконати їх дослідження та підбір нових. Основні роботи, які дозволяє виконати цю CMS:

  • пошук тих слів та оборотів, які можуть дати великий обсяг трафіку;
  • дослідження конкурентних ресурсів, щоб визначити, які ключові слова вони використовують у просуванні;
  • визначення ключових слів з найменшою конкуренцією та складання списку для розкручування свого порталу.

Після цього стає доступною подальша пошукова оптимізація сайтів WordPress.

Отримати прогноз трафіку Вашого сайту

Оптимізація метаопису

Як відомо, метаопис сканується пошуковими ботами і істотно впливає позиції в результатах видачі. Щоб оптимізувати цей елемент, можна використовувати встановлені плагіни WordPress. Функціонал Yoast SEO та All in One SEO Pack дозволяють налаштувати глобальний шаблон метаописів або додавати їх на кожну сторінку окремо. У першому випадку потрібно діяти акуратно і використовувати його тільки для схожих блоків, і то із застосуванням змінних у шаблоні. Так можна буде уникнути дублювання метаописів та блокування пошуковими системами. У другому випадку можна відредагувати метаопис так, щоб він був оптимізований.

Оптимізація метаопису

Оптимізація контенту сайту

Функціонал WordPress SEO дозволяє розмістити матеріали так, щоб максимально швидко зчитувалися пошуковими алгоритмами. Для цього рекомендується:

  • якщо текст написаний у редакторі Word, перед розміщенням на сторінці очистити вихідне форматування та виставити необхідні параметри безпосередньо в WordPress;
  • уважно заповнити метатеги - title, description, keywords;
  • розділити текст на невеликі абзаци, додати заголовки h1, h2, h3, зображення;
  • простежити, як використовуються ключові слова.

І найголовніше - якщо контент буде цікавим та корисним, то розкрутка сайту на WordPress піде легко.

Додавання сайту в Google Search Console

Як відомо, цей інструмент допомагає підвищити видимість пошуковими системами та покращити просування сайту на «Вордпрес». Google Search Console допомагає визначити позицію у пошуковій системі, побачити можливі помилки. У звітах буде видно:

  • який трафік із пошукової системи;
  • з яких ресурсів є посилання на ваш сайт WordPress;
  • чи є проблеми з індексуванням. Паралельно можна надіслати запит на повторну індексацію оновлених елементів.

Крім того, можна настроїти надсилання повідомлень про спам та інші технічні проблеми.

Додати свій сайт у Google Search Console нескладно, головне – підтвердити свої права на його володіння. Найпростіше це можна зробити за допомогою HTML-тегу або через HTML-файл.

Додавання сайту до Google Search Console

Інтеграція аналітики Google Analytics

Це ще один інструмент, який можна підключити, якщо у планах SEO просування сайту на WordPress. Він дасть можливість:

  • відстежити реакції користувачів новий контент;
  • проаналізувати показники конверсії;
  • підключити інші інструменти - Google Ads, Google Tag Manager тощо;
  • дізнатися, які канали просування ефективніші, а які — ні;
  • проаналізувати використання ключових слів.

Підключити Google Analytics можна, якщо зайти на його домашню сторінку, зареєструватися, отримати код відстеження, який виглядає приблизно так.

Інтеграція аналітики Google Analytics

Його слід додати до WordPress безпосередньо до файлу header.php. Зробити це можна ще простіше – за допомогою плагіна Analytics Code Integration.

Статистику ви почнете одержувати через 12-24 години.

Додавання карти сайту до Google

Хороша індексація пошуковими системами неможлива без створення картки адрес сайту та додавання її до системи. Найпростіше це зробити за допомогою Google XML Sitemaps.

Для цього додають такі функції:

  • увімкнути автоматичне повідомлення пошукача про появу нового контенту;
  • додати посилання на sitemap.xml у файл robots.txt;
  • налаштувати автоматичний стиск.

Додавання карти сайту до Google

Розкрутка сайту «Вордпрес» вимагатиме від фахівця налаштувати, які типи сторінки мають бути відображені у карті. Таким чином можна вибрати ті, які в перспективі планується просувати. Одночасно слід закрити від індексації архіви, коментарі, службові розділи.

Оптимізація сайту для мобільних пристроїв

Не секрет, що з кожним днем зростає кількість користувачів, які користуються смартфонами, планшетами та іншими гаджетами. До того ж, у Google мобільні версії індексуються в пріоритетному порядку. Для оптимізації сайту WordPress можна перевірити вміст за допомогою алгоритму Mobile Friendly, доступ до якого забезпечується через Google Search Console.

І не варто забувати про те, що деякі теми WordPress або плагіни погано адаптуються до мобільних пристроїв. Тож перед оновленням необхідно їх протестувати.

Прискорення завантаження сайту

Ще одна причина зниження відвідуваності – це низька швидкість завантаження. Користувачі не хочуть чекати, поки відкриється повністю сторінка, а в пошукових системах вона гірше ранжуватиметься. Тому просування сайту на WordPress вимагає обов'язкового виміру швидкості завантаження і при отриманні низьких показників проведення робіт з підвищення швидкості.

Прискорення завантаження сайту

Фахівці рекомендують для прискорення роботи виконати таке:

  • при внесенні будь-яких змін контролювати швидкість завантаження, і якщо вона падає, виправляти помилки, які до цього призвели;
  • На етапі розробки проекту вибрати швидкий хостинг. На віртуальному хостингу згодом можна буде прискорити сайт WordPress за рахунок кешування, стиснення зображень, відключення зайвих плагінів. Якщо спочатку вибрано VPS, або виділений сервер, адміністратору буде доступно більше функцій, і він зможе використовувати технологію серверного кешування;
  • уточнити розташування сервера, його потужність та параметри програмного забезпечення. Швидкість роботи залежатиме від цих деталей;
  • використовувати адаптивні теми та стислі зображення. Варіанти з великим набором функцій можуть суттєво уповільнити роботу, тому для подальшої оптимізації сайту рекомендується використовувати прості теми, а необхідні функції додавати за допомогою плагінів.

З плагінами теж важливо не переборщити, оскільки більшість з них створюють додаткове навантаження на сервер і, відповідно, знижують швидкодію. Якщо ви помітили щось подібне, бажано по одному відключати кожен сервіс та заміряти швидкість. Так можна знайти той, через який уповільнюється робота. Далі приймається рішення, чи потрібен він.

Використовуйте CDN

Цей спосіб прискорення роботи сайту є популярним у всьому світі. Якщо підключити ресурс до мережі серверів, частина вмісту кешуватиметься на кожному з них. Це дозволяє забезпечити доступ до контенту через найближчий до користувача сервер.

Використовуйте CDN

Підключення до CDN-системи забезпечують багато провайдерів. Найбільшими з них є Cloudflare, Google Cloud CDN, Amazon CloudFront.

Увімкніть кешування

Як ми вже говорили, розкручування сайту на «Вордпрес» вимагає підвищення швидкості завантаження. Для цієї платформи важливо постаратися зменшити навантаження на сервер. Це можна зробити, якщо увімкнути браузерне або серверне кешування.

У першому випадку копія сторінки окремі зображення зберігаються в браузері відвідувача і при поверненні завантажуються з кеша. У другому варіанті окремі елементи залишаються на сервері, що також прискорює повторне завантаження.

Щоб увімкнути кешування на сайті WordPress, найзручніше встановити відповідний плагін. Серед найпопулярніших – WP Super Cache, LiteSpeed Cache, WP Fastest Cache, Hummingbird та інші.

Найкращі SEO-плагіни для WordPress

У бібліотеці корисних утиліт WordPress є різні модулі і плагіни, які допоможуть в оптимізації сайту . Найчастіше використовуються з цією метою All in One SEO та Yoast SEO. Їх підбирають, орієнтуючись на використовувану версію CMS, швидкість завантаження, загальну структуру, кількість сторінок, що індексуються, особливості контенту.

Yoast SEO

Це один із найпросунутіших плагінів. З його допомогою SEO просування сайту WordPress вийде на новий рівень. У ньому доступні такі основні функції:

  • генерація XML-картки;
  • налаштування файлу robots.txt;
  • контроль за «хлібними крихтами»;
  • додатковий аналіз контенту, ключових слів із позиції SEO-просування;
  • візуалізація зовнішнього вигляду сніпетів у пошукових системах та соцмережах.

У платній версії можна скористатися попереднім переглядом, менеджером перенаправлень та іншими корисними можливостями.

Yoast SEO

Трохи про налаштування Yoast SEO

Перед початком встановлення плагіна для WordPress SEO, переконайтеся в тому, що решта SEO-утиліт неактивна. Якщо все нормально, то можна переходити до адміністративного розділу. Там сервіс запропонує пройти стандартне налаштування, яке складається з десяти пунктів. Погоджуємось і починаємо.

Перший етап - необхідно вирішити, чи потрібна передплата на розсилку від творців плагіна.

Другий етап – вибрати статус проекту. Цей крок складається з трьох підпунктів:

  • якщо сайт вже повністю функціонує, необхідно поставити галочку навпроти Production;
  • якщо це копія існуючого проекту, необхідно відзначити пункт Staging;
  • якщо проект призначений для локального використання, він відзначається як Development.

Третій і четвертий етапи - вибір типу сайту та уточнення деякої персональної інформації. Все це потрібно для того, щоб плагін знав, у яких частинах проводиться оптимізація.

Закінчивши з інформацією, важливо повідомити плагін про те, які є профілі в соціальних мережах. Шостий етап – налаштування параметрів індексації. Тут можна залишити все так, як пропонує утиліта. Сьомий – необхідно вказати, скільки авторів існує у проекті. Восьмий крок дасть можливість синхронізувати майданчик з існуючими обліковцями в Google Search Console.

Після цього починається докладне регулювання плагіна. Насамперед розуміємося із заголовком та описом, це одна з найважливіших частин кожної сторінки. Також переходимо до спеціального розділу Features, а звідти в Advanced setting. Там дозволяємо задавати заголовки та метатеги для кожної сторінки окремо. І, звісно, вирішуємо, на які частини краще закрити індексацію.

Ще одна корисна функція – генерація карти сайту. Увімкнення розділів відбувається автоматично, варто лише відзначити потрібні. Для налаштування переходимо до розділу "XML-карта". Таким чином вказуємо оптимальний шлях за категоріями майданчика.

All in One SEO Pack

Цей плагін знаходиться на другому місці у світі за частотою використання для WordPress SEO. Серед особливостей можна назвати такі:

  • використання технології збільшення швидкості мобільних сторінок AMP;
  • інтеграція з Google Analytics;
  • впровадження розмітки Schema.org та налаштування редиректів.

Однією з найважливіших переваг цього плагіна є автоматичне відправлення в пошукову систему повідомлень про зміни на сторінках.

All in One SEO Pack

Небагато про налаштування All in One SEO

Щоб ефективно використати можливості цього професійного інструменту для WordPress SEO, необхідно усунути дублі. Для цього відзначаємо галочками два наступних пункти: "Канонічні URL" та "Заборонити пагінацію для канонічних URL". Якщо цього не зробити, то у видачі почнуть з'являтися дубльовані сторінки, що призведе до розсіювання трафіку та зниження рейтингу пошуковика.

Закінчивши з дублікатами, відзначаємо такі пункти:

  • "Вимкнути використання заголовків за замовчуванням";
  • "Включити використання розмітки Schema.org".

Тепер переходимо до головної сторінки. Насамперед тут потрібно буде задати заголовок (title) та опис (description). Ці два пункти дуже важливі для майбутнього сайту на «Вордпрес» і для ранжування в пошукових системах. По-перше, за допомогою заголовка та метатегів визначається тематика проекту. По-друге, опис допомагає потенційному клієнту визначитися, чи потрапив він на потрібну адресу.

Метатеги на WordPress необхідно уважно опрацювати, потрібно звернути увагу на тематику, і головне – вкластися у 60 символів. Також необхідно вигадати короткий опис, що не перевищує 150 знаків.

Закінчивши з цим, починаємо роботу із заголовками. Для початку потрібно ввімкнути функцію перезапису, яка дозволить встановити окрему назву для кожної сторінки майданчика. Потім слід відзначити капіталізацію міток, щоб усі заголовки починалися з великих літер. Їх формат краще залишити стандартним, інакше до назви статті додаватиметься назва сайту, через що загальний заголовок може перевищити обмеження 60 символів.

Також у налаштуваннях цього плагіна можна вказати взаємодію із соціальними мережами, встановити вказівки для пошукових роботів та обмежити індексацію на певні сторінки.

SEO Framework

Це один із сучасних плагінів для WordPress, який активно використовується у російськомовному сегменті всесвітньої мережі. На ньому реально налаштувати оптимізацію окремих сторінок, покращити зовнішній вигляд сайту в соцмережах та пошукових системах. Framework добре інтегрується в Yandex, дозволить відключити індексування незаповнених категорій.

SEO Framework

IP2Location Redirection

Плагін найкраще впорається з налаштуванням редиректів. Він підтримує протоколи IPv4 та IPv6. Цей інструмент найкраще виявив себе при напрямі користувача на потрібну мовну версію залежно від місцезнаходження.

Google XML Sitemaps

Цей інструмент добре функціонує на WordPress і дозволяє легко скласти XML-карту, в яку будуть включені сторінки не тільки з текстовим контентом, але і з відео і зображеннями.

Прив'язка створеної картки здійснюється через Google Search Console.

Google XML Sitemaps

YARPP

Як відомо, для пошукових алгоритмів важливим є показник відмов та час знаходження користувача на сторінках порталу. Щоб налаштувати перехресні посилання, потрібно знайти схожі. З цим чудово впорається цей плагін.

Rank Math

Достойною альтернативою Yoast SEO є Rank Math. З його допомогою можна легко додавати метатеги - заголовки, описи та ключові слова. У цьому інструменті є функції перегляду сторінок, складання карти сайту, налаштування редиректів та підключення до Google Search Console.

Rank Math

Висновок

Насамкінець підкреслимо, що просування сайту на WordPress - це досить серйозне завдання, що вимагає знання безлічі деталей, комплексного підходу та чіткої стратегії. Творці інструментів для коректного функціонування платформи пропонують різноманітність сервісів, але їхнє грамотне поєднання та послідовне використання краще довірити професіоналам.

FAQ

Як оптимізувати сайт на WordPress для SEO?

Щоб виконати це завдання, потрібно підійти комплексно та внести багато змін. Необхідно підібрати та встановити оптимізований під SEO шаблон чи тему, налаштувати постійні посилання, активувати «хлібні крихти», додати корисні плагіни, заповнити поля Description, Alt, створити внутрішню перелінковку та ін.

Скільки коштує просування сайту на "Вордпрес"?

Назвати точну вартість без детального аудиту порталу та визначення поставленої мети неможливо. На ціну впливають багато чинників: тематика, кількість відвідувачів, якість сайту, наявність фільтрів та ін. Спочатку потрібно зібрати необхідні дані та провести аналіз конкурентів. Потім можна оцінювати вартість просування.

Скільки часу потрібно, щоб просунути веб-сайт на WordPress?

Точних термінів не існує, все залежить від початкового стану сайту, поставленої мети, віку домену, проведених раніше робіт та ін. Процедура може займати від 3 місяців до року і більше. Слід розуміти, що поступ - це безперервний процес. Після досягнення поставлених цілей з'являються нові.

Як вам стаття?
2.7
Проголосувало: 9
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.