Денис
Денис
Head of Back-end developer
22.07.2024

Що треба знати про створення мобільного додатку для освіти? 

Денис
Денис
Head of Back-end developer
22.07.2024
22.07.2024
5.0
9021
0

Сфера освіти ідеально поєднується з технологіями. Додатки та LMS-платформи дають можливість зробити процес навчання інформативним, інтерактивним та захоплюючим. Це приваблює широку аудиторію, розширює можливості для впровадження нових послуг та допомагає освітнім інститутам та бізнесам налагодити міцний контакт зі своєю аудиторією. 

Додатки для навчання відкривають нові можливості для ВНЗ, шкіл, компаній, приватних викладачів та навчальних центрів. У цьому матеріалі ми розберемо можливості та переваги диджитал-рішень для навчання. Понад те, ви побачите реальний кейс створення мобільного освітнього додатку з нуля. 

Переваги мобільних додатків для навчання

Чому мобільні платформи швидко захоплюють усю галузь освіти? Тому що за доби дистанційки та блекаутів обійтися без диджиталу неможливо. Наведімо ключові переваги створення застосунку для навчання з погляду користувача:

  • Зручність

Методики та комплекси програм об'єднуються в одну систему та управляються з пристрою користувача.Учень може об’єднати у свій індивідуальній навчальній програмі будь-які необхідні йому курси та матеріали. Користувач може займатися у поїздці, на відпочинку, у перерві між роботою – коли йому зручно.

  • Економія часу та коштів

 Онлайн-навчання може стати для користувача простою та доступною точкою входу до галузі чи професії, що його цікавить. Наприклад, він може розпочати вивчати англійську, аби оцінити свої знання перед записом до вчителя, або познайомитись з основами програмування, перш ніж записуватись на IT-курси.

  • Відстеження прогресу та динаміки

Цифрова статистика дозволяє користувачу стежити за своїм прогресом та успіхами, і це дуже важливий фактор залученості й мотивації до продовження навчання. Крім того, збір даних в онлайн-платформі спрощує контроль якості освіти та менеджмент.  Електронний щоденник учня, графік відвідувань занять та інші інструменти дають можливість організувати процес навчання ефективно.

  • Інтерактивність та ігрові елементи

 Головна перевага освітніх додатків – можливість інтерактивної взаємодії з користувачем. Погодьтеся, фізику набагато легше пояснити, якщо багато процесів можна продемонструвати та зробити так, щоб учень сам брав у них участь в ігровій формі. Гейміфікація може додати в навчання елемент “прокачки” та змагальності, аби захопити учня й мотивувати його.

  • Персоналізація 

 Мобільні й веб-додатки відкривають широкі можливості підлаштування навчального процесу під унікальні потреби, темпи та можливості кожного учня. Алгоритми можуть підбирати навчальні матеріали й завдання персонально, пропонуючи цікавий контент та вибудовуючи оптимальну криву складності для кожного.

  • Доступна монетизація

 Раніше система освіти не відрізнялася гнучкістю. Наприклад, учням доводилось оплачувати навчання за цілий семестр, або купляти недешеві курси. Сьогодні все змінюється завдяки диджиталу, який суттєво скоротив накладні витрати в індустрії навчання і дав гнучкі форми оплати. Тепер користувачі зазвичай можуть отримувати доступ до курсів за передплатною моделлю та обирати між декількома тарифними планами. 

Це лише деякі переваги, які цінуються користувачами освітніх мобільних додатків та LMS-систем. Уявити сучасну систему освіти без них неможливо.

Функціонал застосунку для навчання

Якими можливостями має бути наділений сучасний та якісний мобільний LMS-застосунок? Насправді такі рішення можуть пропонувати дуже різний функціонал, адже використовуються у різних сферах: шкільна та вища освіта, корпоративне навчання, онлайн-курси тощо. Ми розкажемо про ключовий функціонал, з яким неодноразово стикались в наших кейсах створення освітнього додатку.

  • Менеджмент навчання

Перш за все додаток має виконувати свою ключову функцію – надавати повноцінне середовище для онлайн-навчання. Для цього йому потрібні всі можливості LMS: зручний UX з програмою курсу, уроками, інтерактивними вправами, тестами та іншими компонентами онлайн-навчання. Користувачу необхідна можливість скласти індивідуальний план та графік занять.

  • Персоналізація

Одна з найбільших переваг створення додатку для навчання – можливість підлаштування освітнього процесу під можливості та темпи кожного окремого учня. Особливо вражає те, що в сучасних продуктах ця персоналізація здійснюється без прямого втручання менторів та викладачів. Розумні алгоритми забезпечують підбір релевантного контенту та формування навчального плану на основі інтересів та потреб користувача.

  • Засоби комунікації 

Навчання онлайн не має бути навчанням наодинці. Освітній додаток має надавати усі можливості для повноцінної взаємодії студентів, менторів та викладачів. Чати, групи для спільного таск-менеджменту, хмарне середовище обміну файлами, відеодзвінки та конференції – ось лише деякі затребувані в освіті інструменти.

  • Засоби медіа

Сучасний навчальний додаток відрізняється насиченістю аудіо- та відеоконтентом, пропонує безліч інтерактивних елементів, що роблять освіту трохи простішою та цікавішою. Користувачу можуть бути доступні адаптовані відео, аудіо, анімації, і навіть навчальні мобільні ігри. Сьогодні онлайн-світа експериментує з більш інноваційними формами медіа: рілзи, подкасти, стрімінг тощо.

  • Гейміфікація 

Якщо зробити навчання схожим на відеогру, то відірватися від нього буде неможливо. Система рейтингів та наявність “ігрової валюти” залучає користувача та мотивує його змагатися з іншими учнями. А система щоденних квестів та досягнень підштовхує до регулярних занять й підштовхує до самовдосконалення.

  • Інтеграція з месенджерами соцмережами

Наявність інтеграції з сервісами Google або акаунтом у Facebook – це зручний спосіб авторизації та збереження прогресу для користувача. Понад те, така інтеграція дозволяє розширити соціальний вимір освіти й сформувати навколо додатка розвинуту спільноту однодумців.

Освітні застосунки для шкіл та ВНЗ: як роль вони відіграють?

Сучасні технології швидко завойовують шкільну та вищу освіту, оскільки пропонують безліч переваг для вчителів, викладачів, учнів та студентів. Окреслимо основні ролі та сценарії, які можуть виконувати мобільні додатки для шкіл та вишів.

  • Покращення доступу до освіти

Освітні застосунки можуть зробити освіту більш доступною, надаючи будь-якому користувачу доступ до навчання у будь-якій точці земної кулі, в будь-який момент. Завдяки можливостям диджиталу навчанню школярів та студентів не можут завадити блекаути, локдауни або повітряні тривоги. Достатньо мати під рукою гаджет з мобільною мережею. 

  • Підвищення швидкості якості навчання

Навчання з підручником безнадійно застаріло у той момент, коли в учнів з’явився доступ до Гугла. Але освітні додатки йдуть далі, відбираючи та адаптуючи безмежні об’єми доступних в мережі навчальних матеріалів під персональні потреби конкретного учня та конкретного курсу. Додаток допомагає сконцентруватися на головному, прискорює темпи та глибину навчання.

  • Підвищення залученості учнів

 Завдяки можливостям гейміфікації, інтерактивним елементам, персоналізованим алгоритмам та насиченістю медіа-контентом освітні застосунки роблять процес навчання більш імерсивним та захоплюючим для учнів, підживлюють їх мотивацію та зацікавленість. Це особливо важливо для школярів, які часто сприймають навчання як неприємний обов’язок.

  • Спрощення менеджменту 

 Застосунки для навчання надають потужний онлайн-функціонал для організації занять, побудови та затвердження навчальних планів і програм, контролю успішності та знань учнів, а також аналітики ефективності навчального курсу як такого. Це дозволяє викладачам та менторам проводити менше часу за паперовою роботою, та приділяти більше уваги роботі з учнями.

  • Оптимізація витрат

 Освітні застосунки дозволяють оптимізувати, автоматизувати чи навіть роботизувати безліч процесів в шкільній та вищій освіті. Відтак організація освіти потребуватиме суттєво менших ресурсів. Найпростіший приклад – усунення необхідності регулярно купляти для шкільних класів нові підручники. Більш складні приклади стосоються автоматизації адміністративних завдань або впровадження генеративного ШІ у процеси користувацької підтримки. 

Безперечно, це далеко не всі можливі ролі додатків в освіті. Кожен кейс створення додатку для освіти унікальний і пропонує власні сценарії покращення навчання. 

Створення мобільного додатку DRAGI: досвід WEZOM  в розробці рішень для освіти 

Наша команда має багатий досвід створення навчальних платформ і додатків під потреби бізнесу. Скажімо, ми реалізували власну онлайн-платформу IT-курсів WEZOM.Academy, але про неї ви можете почитати в іншому блозі. Сьогодні ж ми хотіли б розповісти про наш найсвіжіший проєкт створення освітнього застосунку: мобільний додаток DRAGI, який націлений на підготовку українських школярів до національного мультипредметного тестування.

Суть проєкту

Підготовка до ЗНО/НМТ роками була одним з пріоритетів української освіти. Наш клієнт – молодий підприємець, що сам ще є студентом. Він звернувся до нас з ідеєю для стартапу, яка давно літала у повітрі: реалізувати мобільний додаток, який зробив би підготовку школярів до тестів швидкою, доступною, ефективною та захопливою.

Перед розробниками постало непросте завдання: створити мобільний додаток, в якому школярі могли б “залипнути”, як в якому-небудь TikTok. Для цього необхідно було реалізувати бездоганний UX, насичений мікроінтеракціями, анімованими елементами та по-справжньому якісним авторським контентом. Понад те, для системи необхідно було з нуля реалізувати адаптивні алгоритми підбору складності завдань. 

Етапи створення застосунку для навчання

Технічно DRAGI був задуманий як кросплатформовий освітній додаток, що мав вийти на iOS та Android. Разом з клієнтом ми пройшли через усі етапи його розробки:

  • Визначення концепції та планування. Замовник мав чіткий задум додатку та доволі детальне ТЗ. Тож ми змогли вивчити та деталізувати його, “докрутити” кожну ідею, напрацювати користувацькі сценарії.
  • Проєктування. Величезне значення для успіху проєкту відігравали візуальні рішення та мікроінтеракції. Команда підготувала цілих п`ять варіантів дизайну, аби відібрати по-справжньому вдалі рішення. 
  • Технічна розробка. Водночас команда розробників визначала стек технологій, програмну архітектуру та ключові технічні рішення продукту. Коли дизайн був затверджений, програмісти фронтенду та бекенду взялися втілювати продукт у коді.
  • Тестування. На етапі кодингу кожен модуль продукту тестується на баги і працездатність. Але окрема команда QA все одно проводить низку мануальних та автотестів, аби визначити сумісність модулів і працездатність продукту як такого.
  • Реліз та підтримка. Випуск DRAGI в App Store та Google Play минув зовсім нещодавно. Команда виправила останні баги та взялася за створення нового функціоналу. 

Технічний стек

Основою для додатка став кросплатформовий фреймворк Flutter, який надає розробникам низку зручностей в розробці, дозволяє будувати дизайн на віджетах та має власний графічний рушій, що забезпечує чудову роботу з анімаціями. 

Для побудови бекенду був обраний PHP-фреймворк Laravel, який пропонує безліч вбудованих зручних інструментів для розробників. Він спирається на величезну спільноту розробників і слугую чудовою базою для створення масштабних, безпечних та продуктивних додатків.

Питання вибору технологій вирішилось дуже швидко, адже команда має величезний досвід з Flutter та Laravel і створила на цій зв’язці чимало успішних продуктів. 

Результат

Результатом нашої роботи став проривний освітній мобільний додаток, який використовує цілий комплекс методів для мотивації учнів та підвищення ефективності навчання. Назвемо основні фішки його функціоналу: 

  • Планувальник навчання. Учень сам обирає мету занять (наприклад, здати НМТ з української мови на 180 балів). Він може визначити свій розклад: обрати дні та кількість годин для навчання. Своєю чергою додаток може підказати, скільки занять потрібно для досягнення мети. Після затвердження розкладу додаток буде постійно нагадувати про заняття через пуш-сповіщення. Фактично це кишеньковий репетитор в смартфоні, який керує навчанням і допомагає не уникати уроків. 
  • Рейтингова система. За успішне виконання завдань курсу учні отримують в додатку “DRAGI токени”, на основі яких будується рейтинг. Це таблиця успішності, яка фактично використовує змагальність та конкурентні механіки для підтримки мотивації користувачів. Приміром, учні, що входять до чверті найуспішніших, отримують повідомлення з вітаннями. А учням, які відстають, надходять пуші із заохоченням до роботи. На лідерів рейтингу чекають винагороди та бонуси.
  • Reels. Це справжня інновація в навчанні, адже формат коротких кліпових відео (а-ля TikTok) ледве не вперше у світі було запозичено для цілей освіти. Учні переглядають уроки у форматі Reels для мікронавчання та закріплення матеріалу, виконують завдання і постійно підкріплюють свої знання. Такий підхід має безліч переваг: він зрозумілий та звичний школярам, не потребує суттєвої концентрації уваги, дозволяє розбирати складні завдання та концепції на маленькі “цеглинки”, максимально доступні до сприйняття. 
  • Авторський контент. Не варто сприймати додаток “несерйозно”: за фасадом його простоти та доступності приховується робота професійних педагогів, що створили спеціально для DRAGI унікальні дидактичні матеріали, тексти, завдання, тести та навчальні відео. Учні отримують доступ до теоретичних матеріалів курсу у форматі PDF і можуть вивчати їх навіть без доступу до мережі, а згодом підкріплювати свої знання за допомогою інтерактивних елементів та функціоналу. 
  • Адаптивний рівень складності. Інтерактивні завдання та тести – наріжний камінь навчання в мобільному додатку. Для DRAGI були створені математичні алгоритми підбору завдань, що адаптуються під рівень знань та навичок користувача. Кожна правильна відповідь працює на підвищення “рівня складності”, тож учень завжди буде залишатися зосередженим та отримувати від навчання максимум. І навпаки, неправильні відповіді дозволяють перейти до быльш простих вправ. Так будується оптимальна крива складності.  

Реліз DRAGI в App Store та Google Play минув без проблем та мав суттєвий успіх. Додатку вдалося привернути до себе увагу освітньої спільноти та учнів, навколо нього почало формуватись ком’юніті. 

Детальніше про розробку DRAGI ви можете почитати в нашому окремому блозі. Для нас цей проєкт став незвичайним досвідом: перш за все, з погляду роботи над дизайном. Ще ніколи ми не створювали UX, розрахований на підлітків та молодь. Але найважливіше те, що ми виступили не звичайним підрядником для розробки, а повноцінним технічним партнером та співавтором проєкту. 

Вам потрібен освітній додаток? Ми допоможемо!

Команда WEZOM вже 25 років займається розробкою цифрових рішень для бізнесу у різних галузях: від виробництва та логістики, до eCommerce та сфери послуг. Ми реалізували низку успішних навчальних LMS-платформ, тож наша команда чудово розуміє, як створити освітній додаток під будь-які потреби. Шкільна та університетська освіта, платні курси, внутрішнє корпоративне навчання у компаніях – усі ці завдання можна оптимізувати за допомогою сучасних веб- і мобільних додатків. Наш досвід свідчить, що подібні рішення краще з нуля розробляти під специфічні потреби окремо взятих організацій та бізнесів, оскільки готові LMS-продукти сповнені компромісів UX та мають обмежену гнучкість. Натомість, індивідуальна розробка дозволяє реалізувати практично будь-який функціонал. 

Якщо вас цікавлять подібні можливості, то опинились на правильній сторінці. Звертайтесь по консультацію до наших фахівців просто зараз. Вони радо дадуть відповіді на неочевидні питання, зорієнтують щодо строків та вартості, підкажуть практичні рішення.

Денис
Про автора
Денис
Head of Back-end developer
Досвід роботи 9 років
Займає посаду керівника Back-end розробки, володіє глибокими технічними знаннями та багатим досвідом у галузі серверних технологій. З його пером статті набувають особливої цінності завдяки професійному погляду на сучасні технології розробки.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 3
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.