Денис
Денис
Head of Back-end developer
29.08.2022

PLM: Система управління життєвим циклом об’єктів, продукту, товарів

Денис
Денис
Head of Back-end developer
29.08.2022
29.08.2022
4.5
3092
0

Якщо ваша компанія займається виробництвом повного циклу, ви швидше за все потребуєте впровадження автоматизованого управління життєвим циклом продукції. Підприємства з такою великою кількістю процесів та документації витрачають багато часу та ресурсів на саме лише збирання даних та їх постійне оновлення. Але PLM та PDM-системи допомагають впоратися з подібними проблемами виробництва.

Що таке PLM система?

PLM - це процес управління життєвим циклом продукту (з англ. Product Lifecycle Management). PLM системи - це спеціальне програмне забезпечення, яке допомагає автоматизувати та оптимізувати роботу виробництва на всіх етапах життєвого циклу продукту, від виявлення потреби в ньому, до його експлуатації та кінцевої утилізації.

Навіть якщо у вас вже є система управління взаємодії з клієнтами (CRM), система управління ресурсами підприємства (ERP) та інші програмні рішення, PLM система дозволяє інтегрувати всі ці рішення між собою та створити єдине середовище для всіх даних та процесів на вашому підприємстві. Аналогічні проблеми вирішують й PDM-системи – це платформи управління інформацією про складні технічні вироби.

Розгляньмо конкретніше, які переваги для бізнесу має впровадження PLM system та які проблеми ця система допомагає вирішувати.

Що надає впровадження PLM-системи

Впровадження кожного цифрового рішення допомагає значно оптимізувати бізнес-процеси, й PLM система — не виняток. Проте кожне з діджитал рішень для бізнесу має свої особливості, а отже, й результат їх впровадження відрізняється. Визначмо основні переваги, які надає бізнесу впровадження PLM системи.

Підвищення ефективності виробництва

Насамперед управління життєвим циклом продукції допомагає підвищити ефективність виробництва. Це досягається в першу чергу завдяки скороченню витрат часу на операційні процеси.

Наприклад, передача інформації від одного відділу до іншого раніше здійснювалася за допомогою друку необхідної інформації, її фізичної передачі далі за ланцюжком, згодом аналізом й, за необхідності, повторним введенням до системи одержувача. При цьому, щоб отримати цю інформацію, необхідно надіслати запит на неї, що також означає безліч кроків.

Під час впровадження PLM системи інформація вводиться до системи один раз й зберігається в єдиній базі даних, тому будь-який співробітник з необхідним рівнем доступу може запросити та отримати дані в кілька кліків. Це суттєво прискорює всі процеси.

І навіть більше, єдина база даних скорочує можливість помилки через людський фактор, коли під час введення інформації вона спотворюється чи втрачається. Що також зменшує необхідність перероблення та підвищує точність.

Головна перевага системи управління життєвим циклом продукту – вона допомагає додатково розрахувати та оптимізувати процеси у такий спосіб, щоб знизити собівартість виробництва продукції.

Скорочення часу із задуму продукту до виходу на ринок

Друга, але не менш важлива перевага системи PLM полягає в оперативному виході продукту на ринок. Наприклад, завдяки оптимізації процесів та обліку всіх зовнішніх та внутрішніх факторів, а також детальному опрацюванню шляху продукту та необхідних для цього ресурсів, виробничі процеси відбуваються значно швидше. 

На додаток, з'являється можливість максимального використання ресурсів. Зокрема, за наявності якоїсь частини продукції, яка чомусь не була використана в попередній партії, з PLM системою ви зможете використовувати її для виробництва нової партії товарів, а це також прискорює процеси, й, до того ж знижує додаткові витрати та збитки.

А завдяки швидшому виходу товару ринку підприємство отримує додатковий прибуток. Це відбувається завдяки можливості швидше обслуговувати клієнтів та одночасно підвищити обсяг продажів.

Які складнощі та помилки трапляються під час впровадження PLM

Як бачимо, PLM система має незаперечні переваги для бізнесу. Разом з тим, впровадження системи також може викликати певні труднощі, вирішувані, але все ж такі, що вимагають певної уваги, оскільки можуть підвищити вартість та строки впровадження системи у ваші процеси. Розгляньмо, які підводні камені можуть чекати на шляху до диджиталізації життєвого циклу продукту.

Трансформація звичних процесів

В першу чергу під час впровадження системи PLM вам доведеться перебудовувати деякі бізнес-процеси. Перебудова також може спричинити необхідність скорочення штату або навпаки, найму нових співробітників. Це пов'язано з тим, що диджиталізація незмінно трансформуватиме компанію на краще, а отже деякі позиції стануть зайвими, адже процеси будуть виконуватися автоматично, а деякі позиції з'являться, оскільки виникне необхідність забезпечення нових процесів.

Наприклад, якщо раніше всі виробничі потреби інженери розраховували вручну, так само як й підбирали матеріали для виробництва, підраховували їхню кількість та інше, то відтепер усі ці процеси відбуватимуться усередині системи.

Необхідність інтеграції усіх системних компонентів 

Якщо на підприємстві вже використовуються системи автоматизації виробничих процесів на будь-якому етапі, такі як, наприклад, CRM або ERP, необхідно інтегрувати їх з PLM системою. У цьому полягає одна з сильних переваг автоматизації всього життєвого циклу продукту, але також це спричиняє певні труднощі. Для того, щоб інтегрувати системи між собою, необхідно привести всі дані до єдиного формату, аби системи могли обмінюватися ними без збоїв та помилок. Це потребує певних трудовитрат. 

Також іноді виникають ситуації, коли системи, що існують на підприємстві, застаріли й неможливо виконати їх інтеграцію з PLM системою. У такому разі доводиться розробляти все програмне забезпечення наново, що спричиняє суттєві додаткові витрати як часу, так і фінансів.

Необхідність підтримки системи

У разі впровадження будь-якого програмного продукту необхідно передбачити його підтримку. Наприклад, PLM системи, як і будь-які інші, можуть застаріти, вимагати оновлень, доопрацювань чи виправлення помилок. Для цього вам знадобиться найняти до штату технічного фахівця, який знається на необхідному типі програмного забезпечення та який здатний виконувати його підтримку, або замовляти послуги технічної підтримки у компанії, яка здійснювала розробку програмного продукту.

Необхідність навчання співробітників

Ще одна складність, з якою вам доведеться зіткнутися на шляху, це необхідність навчання персоналу роботі з новою системою. Зокрема, не всі співробітники можуть легко опанувати нові технології, й деяким з них може знадобитися значно більше часу для їхнього опанування. Проте навіть технічно підкованим співробітникам знадобиться інструктаж та певний час, щоб ознайомитися з системою та почати її використовувати повною мірою.

Що краще: купувати чи розробляти PLM-систему

Коли ви вирішили, що вам необхідно впровадити автоматизоване управління до своїх виробничих процесів, перед вами відкривається новий вибір: купити готове рішення або замовити розробку персоналізованого програмного продукту. Розгляньмо обидва варіанти. 

Купуючи готове рішення, ви отримуєте необхідний вам продукт одразу ж після оплати. Часто такі продукти настроюються певним чином, щоб вам було зручніше впровадити їх до своїх процесів. Також набір функціонала може змінюватись залежно від пакета, який ви купите. Технічну підтримку таких продуктів здійснює компанія, в якої ви їх купуєте. 

Серед мінусів такого рішення варто зауважити, що пакети стандартизовані, й якщо ви можете не знайти в них необхідних функцій, то доведеться купувати дорожчий пакет із безліччю зайвого функціоналу заради якоїсь однієї можливості. Також ви завжди залежите від власника цього програмного рішення - він може підвищити ціну, змінити продукт, або навіть зняти його з експлуатації, й вам доведеться шукати нове рішення. 

Індивідуальна розробка вимагає певного часу й потребує фінансових інвестицій одразу ж, а не за кожний місяць експлуатації. Проте вона дозволяє отримати рішення, яке максимально задовольняє ваші потреби та відповідає процесам вашого бізнесу. Крім того, програмний продукт стає вашим одразу після закінчення розробки, й ви можете користуватися ним необмежено та незалежно. Також за бажання ви зможете удосконалити своє рішення та доопрацювати будь-який необхідний функціонал. Технічну підтримку індивідуальних систем здійснює або компанія-розробник, або сторона замовника. 

Якщо хочете замовити розробку кастомної PLM системи Wezom, залиште свою заявку на сайті. Наш менеджер зв'яжеться з вами найближчим часом, щоб обговорити всі деталі.

Як вам стаття?
4.5
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.