Оптимізація відео для YouTube

Олександр Вострецов
Олександр Вострецов
Head of international SEO
18.08.2022
18.08.2022
4.8
9547
0

На платформі YouTube величезна кількість "мертвих" каналів, від яких їхнім власникам немає користі. І це логічно, адже потрібно оптимізувати ролики. Колись давно можна було просто залити відео та отримати тисячі переглядів. З того часу змінилося все: алгоритми системи, кількість бізнес-акаунтів, переваги самих користувачів. Тобто зараз потрібен ґрунтовний підхід до просування каналу в YouTube . Потрібно правильно оптимізувати відео.

Цю статтю вирішили подати у форматі керівництва. Матеріал допоможе вам зрозуміти сам сенс робіт із SEO-оптимізації відео, з'ясувати поточні фактори ранжування роликів, усвідомити основні моменти, які потрібно опрацювати.

Тож почнемо.

Оптимізація відео для YouTube

Навіщо оптимізувати відео

Відповідь логічна. Це робиться для того, щоб покращити його. Необхідно привести ролик у стан, який сподобається пошуковому роботу і користувачам. У сотнях тисяч сірих відео загубитися легко, якщо ваше таке саме. Незвичайна обкладинка, яка приваблює назву та інші подібні прийоми вже зроблять ролик особливим, дозволять залучити глядачів. А більше глядачів – більше конверсій.

Фактори ранжування роликів

Спочатку дізнаємося, що безпосередньо впливає на покази відеоролика. Пошуковий робот оцінює його за конкретними параметрами:

  1. Середній час перегляду . Ніхто не залипатиме в півгодинні ролики. Фахівці рекомендують обмежитись довжиною до 1–2 хвилин, максимум – 8 хв.
  2. Ключові фрази в заголовку . Робіть назви, які будуть відповідні пошуковому запиту. Коли користувач введе його до рядка, він потрапить на відео.
  3. Ключові фрази в описі, тегах . Можна провести паралель із оптимізацією сайту, коли ви робите description. Це потрібно? Зрозуміло. Отже, і оптимізація відео на YouTube має передбачати цей фактор.
  4. Перегляди . Їхня кількість не лише вказує на популярність відео, але й сприяє більш частій його демонстрації.
  5. Посилання на ролик . Кількість лінків, що входять з інших ресурсів, теж позитивно позначається на ранжируванні.
  6. Передплатники . Якщо взяти два ролики з приблизно однаковою кількістю переглядів, але при цьому на одному каналі більше передплатників, перевага буде за ним.
  7. Коментарі . Активність під відео – це ще одна риса оптимізованого ролика.
  8. Співвідношення лайків та дизлайків . Робот визначає рейтинг ролика за цими опціями. Чим більше лайків і менше негативних реакцій, тим частіше його видаватимуть на перших позиціях.

Якщо ви розберетеся в факторах ранжирування, буде зрозуміліше, як оптимізувати відео на YouTube. Таким чином, ця інформація потрібна не просто для розширення кругозору, а для ефективної роботи з каналом та роликами.

Як оптимізувати відео на YouTube

Тепер приступимо до практики. Розберемося покроково в засадах оптимізації роликів на відеоплатформі.

Підбір ключових слів для "Ютуба"

Оптимізація відео стартує зі збирання для нього семантичного ядра. Це буде список ключових слів. Можна скористатися сервісами Google Ads KeyWord Planner, Wordstat, Serpstat та ін. Важливо вибирати релевантні відео ключові слова. Якщо користувачі будуть знаходити ваш ролик за іншими запитами, він їх не зацікавить. І це у кращому випадку. Буде гірше, якщо вони наставлять дизлайків, ніж знизить рейтинг ролика.

Підбір ключових слів для Ютуба

SEO-оптимізація заголовка відео

На цьому етапі дайте назву ролику. Це потрібно для того, щоб пошукові системи та користувачі розуміли, про що ваше відео. Краще вигадати короткий, але інформативний заголовок. Ось поради щодо цього:

  • додавайте ключові слова;
  • придумайте інтригуючу назву;
  • уникайте переспаму ключами;
  • користуйтеся великими літерами, емодзи для привернення уваги.

Пам'ятайте, що текст повинен бути написаний для людини, а не пошукового робота. Хоча й останнього забувати не варто.

Теги на «Ютубі» – важливий елемент під час роботи з відео

Що вам дають теги? Їхньою метою є вплив на індексацію. Теги допомагають поширити ролик на «Ютубі» максимально ефективно, причому наводити перегляди вони будуть із різних джерел: пошук на платформі, рекомендовані відео, плейлисти, пошукові підказки на YouTube, анотації тощо.

На скріншоті видно, що впливає на підсумкову частку переглядів:

Теги на Ютубі – важливий елемент

Як підібрати теги для відео на YouTube?

Встановіть плагіни VidIQ та Clever. Вони дозволять переглядати теги. Але враховуйте, що трохи зміниться вся сторінка налаштування ролика.

Почніть з основного, тобто з вашого пріоритетного ключовика. Просто введіть його в пошуковий рядок YouTube. Вийде приблизно така картина:

Як підібрати теги для відео на YouTube

За рахунок використовуваних дозволів вдасться подивитися теги конкурентів безпосередньо в результатах видачі. Радимо вам ознайомитись з топ-4. Відео, які потрапили на перший екран, явно добре оптимізовані, тому необхідно вивчити ці теги.

До речі, за допомогою віджету VidIQ можна дізнатись багато корисного. Наприклад, хто має більше переглядів за цим запитом. Крім того, показуються найпотрібніші ключові слова. На цю частину зверніть особливу увагу:

Віджет VidIQ

Якщо натиснути на обраний ключ, розкриється ще більше інформації:

Більше інформації за тегом

Вивчіть все докладно, уважно вибирайте теги для оптимізації YouTube-відео.

Створення опису для відео

Під опис система виділила 5000 знаків. Це чимало, але все одно не варто марнувати символи. Намагайтеся дотримуватись таких рекомендацій при оптимізації опису:

  • пишіть унікальний текст для вашої ЦА;
  • робіть матеріал релевантним змісту ролика;
  • додайте ключові фрази, але без переспаму;
  • користуйтесь тематичними емодзи;
  • додайте релевантні теги;
  • вкажіть конкретний заклик до дії.

Також можна розмістити посилання на важливі сторінки. Наприклад, ми додали свій сайт:

Створення опису для відео

Створення заставки для відео

Складно точно сказати, чи сильно впливає обкладинка на просування контенту на YouTube. Але на клікабельність вона точно впливає. Якщо створити заставку, що запам'ятовується і виділяється, вдасться претендувати на чималу кількість переходів з пошуку.

Для створення такої обкладинки необхідно переглянути відео з топа видачі. Повернемося до нашої теми:

Створення заставки для відео

Створення обкладинки відео

Можна помітити щось спільне у всіх обкладинках: обличчя спікера, велику назву ролика, непомітні кольори (крім останнього, мабуть). Тобто, ви можете виділитися більш неординарним оформленням заставки. Пограйте із квітами, шрифтами, зображеннями на обкладинці. Підключіть фантазію.

Не забувайте ще й про такий момент як кінцеві заставки. Це своєрідна перелінковка роликів та відмінний спосіб залучити аудиторію. Декілька рекомендацій:

  • вставляйте заставки в місця відео, яким вони відповідають за змістом;
  • додавайте їх не частіше ніж раз на 2 хвилини;
  • створюйте підказки-посилання на плейлисти.

Увага! Не ставте підказки на початку ролика. Пам'ятайте, що кінцеві заставки повинні відповідати змісту відео.

Трейлер відеоканалу

Не всі власники власних каналів у YouTube спантеличуються трейлером. І дарма, адже він допомагає дати відповіді на запитання про те, хто ви, чим можете бути корисними, яка унікальна торгова пропозиція маєте, чому на вас варто підписатися.

Створюючи трейлер, візьміть на замітку кілька порад:

  • не робіть тривалість відео більше 1 хвилини;
  • грайте з емоціями глядачів;
  • якщо допустимо, використовуйте гумор;
  • не залишайте сумнівів для передплати.

До речі, на нашому каналі трейлер є:

Трейлер відеоканалу

Ще кілька порад

Насамкінець дамо ще трохи рекомендацій:

  1. Фахівці з просування помітили, що різні спеціальні значки позначаються на конверсії переходів і переглядів. Використовуйте їх.
  2. Перед завантаженням ролика назвіть відеофайл так, як записали свій головний ключ.
  3. Не забувайте про інструкції, розташовані в самих роликах. Це може бути прохання підписатися, залишити коментар тощо.

Також можна використовувати функцію перекладів. Будь-який перегляд із Європи цінніший, ніж із країн СНД. Постарайтеся перекладати користувача на інше відео. Чим більше за 1 сеанс буде переглянуто ваших роликів, тим частіше мелькатимете в рекомендаціях. Поки що це один із реальних способів потрапити до заповітного списку. Зрозуміло, якщо не враховувати інші варіанти залучення передплатників, наприклад запуск реклами на YouTube .

Висновок

Не можна сказати, що оптимізація YouTube-каналу є легким завданням. Але й важкою її не назвати. Як бачите, все можна робити послідовно та ефективно. Приділіть максимум уваги кожному фактору ранжування для відео на YouTube, на який ви здатні вплинути (ключи, опис, обкладинка, теги тощо). Чим краще оптимізовано відео, тим ефективніше воно працює на благо вашого бізнесу чи особистого блогу.

Як вам стаття?
4.8
Проголосувало: 8
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.