Олександр
Олександр
Head of Front-end department
23.08.2022

Node.js проти Java: що обрати у 2022 році?

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
23.08.2022
23.08.2022
5.0
4087
0

Світ швидко диджиталізується. Якщо ваша компанія сьогодні не представлена ​​в мережі, то її не існує. Тому бізнеси будь-якого масштабу та галузі змушені йти до “цифри” й вкладаються у власний сайт, а найпросунутіші роблять ставку одразу на застосунок.

Втім, замало прийняти рішення про розробку, треба все продумати, адже диявол, як відомо, криється в деталях. Однією з таких деталей стає вибір інструментів розробки. І тут є з чого вибирати, адже мови та фреймворки для розробки обчислюються десятками. Нижче ми розглянемо і порівняємо дві найбазовіші платформи - Node.js та Java.

Що таке Node.js?

В першу чергу Node.js - це бібліотека та кросплатформове середовище виконання, яке використовують для створення запущених поза браузером програм JavaScript. Це відкритий та безплатний вихідний код, який використовується для розробки js-застосунків на стороні сервера. Вузол js дозволяє розробникам виконувати свій код на стороні сервера. Це надає можливість швидко писати легкі та масштабовані сценарії.

Основа Node.js, тобто JavaScript - одна з найнадійніших мов програмування бекенда, яку розробники використовують як для серверних, так і для фронтенд-завдань. Проводячи порівняння продуктивності node js з іншими платформами, варто зазначити, що він може похвалитися низкою сильних сторін. Не обійшлося й без недоліків, але про все по черзі:

Перерахуємо плюси Node.js:

  • головною особливістю Node.js є швидкість та легкість написання;
  • не потребує багато ресурсів;
  • відносна простота (якщо порівнювати з Java);
  • безліч бібліотек, що встановлюються в один рядок - node package manager (npm);
  • кожна бібліотека легко потрапляє до дерева залежностей;
  • постійний та безперервний розвиток (сьогодні дуже активно розвивається TypeScript).

Мінуси Node.js наступні:

  • стрімкий та безперервний розвиток є ще й головним недоліком Node.js - необхідно постійно стежити за оновленнями, до того ж багато продуктів виходять "сирими" та недостатньо протестованими;
  • можливість видалення розробником своєї бібліотеки з npm, яку активно використовували інші користувачі.

Що таке Java?

Java є об'єктноорієнтованою мовою програмування загального призначення, що ґрунтується на класах. Її "родзинкою" стала можливість використовувати принцип "напиши один раз та йди куди завгодно". Мова Java є переносною, що дозволяє програмам без проблем працювати на будь-якій комбінації операційної системи та заліза.

Складно назвати завдання та сфери, де б не використовувався Java. Це одна із найстаріших мов програмування з безліччю незвичайних особливостей, які ми перелічимо.

Плюси Java:

  • Простота, чіткі синтаксичні правила та зрозуміла семантика. Це робить її оптимальною для обробки коду пристроями з обмеженим обсягом ресурсів;
  • об'єктноорієнтований підхід, коли в центрі уваги знаходяться дані, за умови вторинності алгоритмів та інтерфейсів;
  • висока безпека, завдяки якій зловмисникам дуже складно обійти або зламати систему захисту;
  • надійність, завдяки якій програми на Java стабільно працюють за будь-яких умов;
  • незалежність від операційної системи та апаратної частини. Загалом комп'ютерна архітектура глибоко вторинна, а байт-код легко інтерпретується на будь-якому пристрої.

Мінуси Java:

  • низька продуктивність у разі поганого налаштування кешування;
  • відсутність нативного дизайну, через що розробники використовують сторонні бібліотеки та інструменти;
  • складність та важкість - використання під час створення програми великої кількості зайвого тексту ускладнює код, при цьому полегшуючи його “розуміння” з боку неспеціалістів Java.

Node.js проти Java: основні відмінності

Порівняння продуктивності

Від самого початку варто зазначити, що Java перевершує Node.js за продуктивністю. Причому йдеться не лише про виконання простих завдань, де Java перевершує конкурента у десятки разів. Під час запуску циклів обробки мільйонів завдань її показники теж практично завжди перевершують показники Node.js. Можна сказати, що однопотоковість Node одночасно є як його перевагою, так і недоліком.

Java спеціально розроблена для роботи з потоками, підтримуваними на рівні операційної системи, що надає можливість ефективніше використовувати можливості ОС. Тому для створення високонавантаженого застосунку, що використовує багато обчислень, однозначно кращою виявиться Java. Головний її мінус - навіть найменший сервер, який був написаний на Java, займає дуже багато місця як на жорсткому диску, так і в операційній пам'яті.

Порівнюючи node js vs java, варто зазначити, що продукт на Node.js займає дуже мало місця завдяки архітектурі, що базується на обробці подій. Node.js розроблявся для роботи з веб-сервером й добре справляється з обробкою легких завдань. Це дозволяє йому швидко здійснювати прості розрахунки або оперативно вносити записи до бази даних. Якщо кількість запитів зростає, й ми хочемо все це масштабувати, тоді проблему можна вирішити, скориставшись веб-серверами Nginx або Apache. Альтернативним рішенням стане запуск кількох ідентичних інстансів Node.

Вартість розробки

За швидкістю написання коду попереду знову Node.js, який в середньому використовує під час написання застосунку на третину менше рядків коду.

Це дозволяє програмі обробляти вдвічі більше процесів за секунду та майже на 40% скорочує час відгуку.

Завдяки ефективнішій командній співпраці розробників на Node.js вони спроможні писати код швидко й невеликими командами, часто випереджаючи за строками здачі аналогічні проекти з використанням Java, до яких залучено великі колективи фахівців.

Швидкість кодування

По быстроте написания кода впереди снова Node.js, в среднем использующий при написании приложения на треть меньше строк кода. 

Это позволяет программе обрабатывать вдвое больше процессов в секунду и почти на 40% сокращает время отклика.

Благодаря более эффективному командному сотрудничеству разработчиков на Node.js, они способны писать код быстро и небольшими командами, часто опережая по срокам сдачи аналогичные проекты с использованием Java, где привлечены крупные коллективы специалистов.

Стабільність

Порівнюючи node js проти java, слід визнати, що важливим плюсом Java є стабільність. Це й не дивно, адже після 27 років на ринку вона досі входить до топ-3 популярних мов програмування.

Зараз будь-який розробник може без проблем розібратися в коді Java двадцятирічної давності. Це стало можливим завдяки простоті обслуговування та синтаксису, який усі ці роки забезпечував простоту опанування мови. У цьому плані Java просто не має рівних, навіть якщо порівнювати з іншими, поширеними мовами програмування.

Масштабованість

Тут безперечним лідером є Node.js, який було спеціально розроблено для забезпечення високої масштабованості та прискорення циклів розробки. Чого варте лише використання Node.js такими гігантами як NASA, Uber та Twitter.

Використання в розробці Node.js дозволяє скоротити час запуску програм, спростити інтеграцію мікросервісів, прискорити перехід від бекенда до фронтенду, спростити та прискорити міграцію на іншу платформу, обробляти оновлення з нульовими затримками та скоротити час відгуку.

Все це дозволяє легко розв'язувати проблеми, що виникають під час масштабованості проекту, що дозволяє цій технології завойовувати ринок й бути серед кращих фреймворків для будь-якої компанії, від стартапу до гігантів ринку.

Безпека

У плані захищеності м'яч упевнено на полі Java, якій розробники забезпечили 100% захист, особливо беручи до уваги застосування цієї мови у мережевих чи розподілених сферах. Виявити вразливості в проектах на Java не так просто. Як приклад можна навести використання класів із цифровим підписом. У цьому випадку повні права можуть бути надані лише за умови абсолютної довіри до автора класу.

Спільнота

Стосовно своїх спільнот, то Java та Node.js перебувають на вершині популярності, сформувавши навколо себе багатомільйонні ком'юніті. Втім, й тут першість належить Node.js, спільнота якого налічує 16 мільйонів розробників на противагу 9,6 мільйона у Java.

Про популярність цих мов говорить той факт, хоча Java використовується на мільярдах пристроїв по всьому світу, а Node.js просто незамінний для Інтернету, оскільки 97,8% сайтів у світі використовують його мову програмування (JavaScript) для програмування клієнтської частини.

Тут можна підсумувати, що спільноти Java та Node.js приблизно однакові, в будь-якому випадку, мільйони розробників обох платформ завжди готові допомогти й поділитися своїм досвідом з фахівцями-початківцями.

Популярні застосунки, створені за допомогою Node.js та Java

Аналогічною є й ситуація з популярністю цих мов серед великих компаній. Річ у тім, що Node.js та Java широко використовуються для розробки та підтримки найрізноманітніших великих платформ. При цьому перелік "шанувальників" у кожного з інструментів бізнесу вражає.

На Node.js насправді створено величезну кількість різних ресурсів. Наведемо лише кілька цікавих прикладів: 

  • Reddit – можливо, найпопулярніший розважальний сайт у світі. Поєднує в собі риси форуму та соцмережі.
  • Wikipedia - так, вільна інтернет-енциклопедія написана на Node.js.
  • Yahoo - друга у світі за популярністю пошукова система;
  • New Yorker – всесвітньо відомий бренд одягу.

У Java послужний список вражає ще більше:

  • Spotify – провідний стрімінговий сервіс потокового аудіо;
  • LinkedIn – соціальна мережа для ділових контактів;
  • Google – найбільша у світі пошукова система;
  • Uber - мобільний застосунок для виклику таксі;
  • Airbnb – онлайн-сервіс для оренди житла по всьому світу.

Як бачимо, обидва списки вражають, тому їх можна назвати рівноцінними й спробувати уявити, яким же буде майбутнє цих двох чемпіонів серед мов програмування.

Висновки

Вочевидь, що в найближчому майбутньому Node.js дедалі частіше буде використовуватися у якості "обкладинки", а начинка писатиметься іншими мовами програмування. Це логічно через його недоліки. Втім, такий досить умовний недолік як однопоточність вже виправлено в останніх версіях Node.js.

Водночас Java, спочатку спроектована як легка заміна С++, вже стала занадто "важкою". Такою стала ціна її еволюції, за результатами якої вона сильно програє Node.js, який стрімко розвивається.

Ще однією великою проблемою Java став її досить повільний розвиток, особливо помітний на тлі динамічного Node.

Обираючи, якому інструменту програмування надати перевагу, node js або java, можна сміливо стверджувати лиш одне - потенційного конкурента, який міг би їх замінити, не передбачається навіть у найближчому майбутньому.

Тому в найближчій перспективі доведеться обирати між ними – залежно від поставлених завдань та цілей. Так чи інакше, все залежить від здатності програмістів розуміти технологію, тому радимо звертатися до досвідчених команд розробників із сильними кейсами у потрібній вам ніші. Вони і допоможуть обрати оптимальну технологію, і напишуть на ній чудовий продукт.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 5
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.