Леся
Леся
Head of QA Department
02.12.2022

Найкращі PHP-фреймворки, які спрощують розробку в 2021 році

Леся
Леся
Head of QA Department
02.12.2022
02.12.2022
2.5
19221
0

Фреймворки PHP – це програмні платформи, які значно полегшують та прискорюють розробку сайтів, web- та мобільних додатків. Вони частково автоматизують процес написання коду, спрощують формування структури майбутнього програмного рішення та спрощують об'єднання програмних компонентів проекту. Також у багатьох з них передбачена можливість швидкої інтеграції та налагодження взаємодії програмного продукту зі сторонніми сервісами.

Завдяки особливостям структури PHP розробникам доступна концепція Rapid Application Development – швидкої розробки додатків. Основний упор тут зроблено на швидкість роботи та зручне середовище для програмування, при цьому фахівець не обмежений у можливостях.

Одна з важливих переваг PHP-фреймворків – невисокий поріг входження для фахівців-початківців, якщо порівнювати з іншими мовами програмування. Це дозволяє навіть недосвідченому фахівцю швидко освоїти основний функціонал та оптимізувати власний робочий процес за їх допомогою.

Розглянемо найпопулярніші та корисні для розробників фреймворки, які доступні для PHP.

laravel

Laravel

Laravel – один із улюблених фреймворків серед розробників Wezom, якому ми вже присвятили кілька статей: особливості розробки сайтів із використанням фреймворку та переваги використання Laravel в IT . Це найпопулярніший у всьому світі фреймворк для PHP, який використовують для розробки складних індивідуальних сайтів та програм. Також це одна з найстаріших таких інфраструктур, яка була запущена ще в 2011 році. З того часу постійно проводилися доопрацювання та оновлення, що дозволило фреймворку еволюціонувати в один із найзручніших інструментів для розробки.

Завдяки популярності Laravel у мережі доступно чимало корисної інформації про особливості роботи з ним, поради та обговорення розробників, активні спільноти.

До недоліків фреймворку можна віднести те, що він залишає для фахівців чимало ручної праці, що уповільнює роботу, але забезпечує гнучкість під час створення програмних рішень.

Основні плюси Laravel:

  1. Висока швидкодія та багатофункціональність ядра.
  2. Простота маршрутизації.
  3. Ефективне об'єктно-реляційне відображення БД.
  4. Проста інтеграція зі сторонніми сервісами та бібліотеками.
  5. Ефективна робота з тривалими завданнями завдяки асинхронним чергам та фоновим завданням.
  6. Вільний доступ до великого обсягу інформації про фреймворк: документація, спільнота, матеріали від фахівців.

symfony

Symfony

Характерна риса даної PHP-інфраструктури - висока стабільність і надійність при роботі. Symfony користується величезною популярністю серед досвідчених розробників, оскільки значно спрощує створення інтернет-ресурсів та програм будь-якої складності. Саме на її основі створено Laravel, що вже багато про що говорить.

Дозволяє ще на ранніх стадіях розробки надати проекту можливості для масштабування та розширення функціоналу. Також можна виділити високу гнучкість налаштування та можливість інтеграції з різними популярними CMS та сервісами. Варто зазначити, що за належного рівня підготовки фахівця, програмні рішення на її основі мають високий рівень оптимізації.

Symfony значно полегшує інтеграцію з фреймворками JS, що також є важливим при розробці. Цей фреймворк використовується багатьма популярними сервісами, як phpBB і Drupal.

codeIgniter

CodeIgniter

Якщо коротко описувати CodeIgniter – це просте та елегантне рішення для складних проблем із кодом. Фреймворк має просту та зручну конфігурацію і значно прискорює написання коду. Це робить його ідеальним рішенням для розробників-початківців.

Структура має відкритий вихідний код і підходить для розробки програмних рішень, де необхідне спрощене написання коду. Ще одна характерна риса CodeIgniter – висока продуктивність роботи.

Це робить платформу одним із найкращих рішень для розробки web-додатків, оскільки чистий вихідний код забезпечує високу швидкодію та мінімізує кількість помилок. Також програмні рішення, створені на фреймворку, дуже легко піддаються комплексному тестуванню.

Основні плюси CodeIgniter:

  1. Відкритий код та наявність ліцензії MIT.
  2. Зручний рефакторинг драйверів БД.
  3. Дуже високий рівень підтримки PHP Data Objects.
  4. Ефективна робота із сесіями.
  5. Передбачено велику бібліотеку шифрування.
  6. Зручна для розробки програмних рішень будь-якого рівня складності.

cakephp

CakePHP

Цей фреймворк багато хто вважає еталоном надійності. Він надає гнучку архітектуру з можливістю масштабування та сучасні допоміжні компоненти (класи FlashComponent та FlashHelper), що вкрай зручно для роботи над інтернет-ресурсами та web-додатками. Завдяки можливості керувати сеансами фреймворк надає чимало можливостей для розширення функціоналу програмного рішення.

У CakePHP чудова продуктивність, що дозволяє не витрачати час та нерви розробників при завантаженні та налаштуванні фреймворку, а також при створенні допоміжних шаблонів та маршрутизації.

Використання нових компонентів в інфраструктурі дозволило позбавитися цілої низки проблем при створенні програмних платформ, через статичний клас, який використовувався для управління сесіями в багатьох PHP-структурах.

Завдяки одноманітності каркасів самого програмного рішення та плагінів значно оптимізується взаємодія між різними елементами фреймворку. Ще одна важлива особливість даної платформи – перетворення тем на плагіни, що дозволило створити одні з найкращих тем серед усіх перерахованих фреймворків. Завдяки тому, що плагіни можна використовувати як теми, це значно розширює їхню функціональність і спрощує складання програмного продукту.

yii

Yii

Не можна залишити без уваги платформу Yii , яка була створена для спрощення та підвищення ефективності при роботі з AJAX. Важливою особливістю Yii є те, що він чудово справляється з кешуванням, а наявність швидких рішень для розробників значно економлять час на створення сайтів, сервісів та додатків.

Також варто відзначити, що платформа надає зручний набір інструментів для формування ефективних інтерфейсів, а тому дуже високо цінується фахівцями UI. А практично миттєве завантаження робить Yii найшвидшим фреймворком для PHP.

Тут передбачена інтеграція з jQuery, що полегшує роботу над проектом команди фахівців та взаємодію із сторонніми розробниками. Також тут є елементи для швидкої розробки.

Однак варто пам'ятати, що дана платформа погано підходить для розробників-початківців. Вона має високий поріг входження, і чимало особливостей, через які невелика помилка може сильно нашкодити програмному продукту. Наприклад, через некоректне звернення може значно збільшитися обсяг згенерованого коду, що сильно позначиться на швидкодії. Також тут використовують статичні методи.

Однак при належному рівні підготовки Yii є одним з найбільш ефективних інструментів для швидкого створення сайтів, web-сервісів і додатків. Це робить платформу однією з найбільш популярних серед досвідчених розробників у всьому світі.

zend

Zend

Фреймворк Zend розроблений на 5 версії PHP, що трохи обмежує його можливості використання останніх нововведень. Це об'єктно-орієнтований фреймворк, який виділяється своєю простотою у використанні та багатофункціональною архітектурою для роботи з різними типами програмних рішень та розширення їхнього функціоналу.

Ця платформа часто використовується великими компаніями, оскільки забезпечує високу надійність та захищеність проекту.

aura

Aura

Фреймворк, який забезпечує розробника найякіснішими бібліотеками, що пройшли повну перевірку. У ньому використовуються закриті типи бібліотек, які залежать від додаткових пакетів, що забезпечує чистий оптимізований код. Це робить Aura одним з найкращих рішень для розробників, які віддають перевагу пакетам із самоврядуванням.

Дана платформа надає стандартну, але перевірену архітектуру. З її допомогою можна створювати програми, які використовуватимуть одночасно кілька джерел даних. Lightning App Builder дозволяє керувати компонентами Lightning.

Однак тут не передбачена можливість самостійного перетягування до App Builder. Для цього потрібно підключитися до Salesforce.

Основні плюси Aura:

  1. Компактність.
  2. Надає докладний посібник для тих, хто починає працювати з платформою.
  3. Відмінне рішення для роботи з невеликими REST API.
  4. Безперервно оновлюється та доопрацьовується.
  5. Доступні можливості використання Flash-елементів та підключення кешування для сайтів та веб-застосунків.

phalcon

Phalcon

Це платформа для PHP, написана за допомогою мов Сі, він має низькорівневу архітектуру, що дозволило забезпечити максимальну продуктивність при роботі даної структури. Цей фреймворк дуже зручний для розробки веб-додатків.

Це рішення є абсолютно новим підходом до створення PHP-фреймворків, який надає розробникам можливість використовувати ORM, а також компоненти кешування. Фреймворк дозволяє спростити роботу з MVC. Phalcon надає функції та класи, які можна застосовувати для будь-яких типів програмних рішень.

Maintainable

Програмне рішення, створене для розробки невеликих веб- та мобільних додатків. Тут немає власних плагінів. Доступний ORM як компонент Mad_Model.

Використовується шаблон ActiveRecord, концепція якого наближена до Ruby on Rails. Бібліотеки структури перебувають під командою vendor/Mad/. Як наслідок – будь-які класи використовуються із приставкою Mad_.

Для всіх типів програмних рішень представлена єдина структура каталогів. Але цей підхід має й власні переваги. Так розробники, які створюють кілька різних програм можуть швидко переходити з одного проекту на інший, практично не втрачаючи часу на вивчення особливостей програми.

fat-free

Fat-free

Фреймворк, який відрізняється своєю простотою і компактністю (всього 50 кілобайт), завдяки цьому багато розробників вважають його однією з найкращих програмних платформ на PHP.

Надає такі можливості:

  • мультимовність;
  • інструменти для кешування;
  • можливість маршрутизації URL-адрес.

Надає у розпорядження спеціаліста чимало плагінів, ефективну бібліотеку черг, ORM та можливість проводити маршрутизацію без значних ускладнень (що є важливою перевагою). Цей фреймворк, як і Laravel, був створений на базі Symfony.

Основні плюси Fat-free:

  1. Дуже компактний.
  2. Висока швидкодія при підвищенні ефективності маршрутизації урлів та коду.
  3. Передбачена підтримка БД Flat-File та Mongo, MySQL, MSSQL, SQLite, PostgreSQL.
  4. Доступність великої кількості плагінів.
  5. Доступно багато корисних можливостей оптимізації елементів JS і CSS.
Як вам стаття?
2.5
Проголосувало: 12
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.