Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
23.02.2021

11 найкращих фреймворків Python для веб-розробки в 2021 році

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
23.02.2021
23.02.2021
3.7
13137
0

Мова програмування Python є однією з найпотрібніших та найпопулярніших. Вона безкоштовна, має велику спільноту, призначена для розробки проектів різної складності, легка в опануванні та відкриває великі можливості для програмістів. Щоб комфортно працювати з нею, потрібні Python Web Frameworks – середовища розробки, за допомогою яких можна реалізувати код. Ми підібрали Python фреймворки, які будуть актуальними у 2021 році.

Популярні фреймворки Python 2021

Фреймворки Python значно полегшують життя будь-якому розробнику, та надають широкі можливості для створення ефективних програм або сайтів. Багато рішень легко автоматизувати, процеси прискорити, а рутинні завдання звести до мінімуму. Навіщо фреймворки Python та чому їх так багато, якщо вони виконують ті самі функції?

Насправді їх функціонал значно різниться. Одні зроблені для повноцінної складної багаторівневої розробки, інші мають спрощений інтерфейс, що дозволяє розробити окремі модулі та блоки. Перш, ніж вибирати, у якому середовищі працювати, потрібно визначити завдання та зрозуміти цілі. У такому разі стане зрозуміло, що саме використати.

django

Django

Django – це full-stack фреймворк із вільним відкритим кодом. Він є одним з найголовніших та найпопулярніших серед розробників на Python. Він допомагає перейти від прототипу до готового робочого рішення за короткий час, оскільки основне його завдання – автоматизація процесів та прискорення роботи за рахунок об'єднань та бібліотек. Більшість рішень мають коробковий вигляд, тобто їх потрібно лише застосувати, а не «вигадувати велосипед».

Популярний запит серед клієнтів

І правильний шлях, адже Python – відмінне рішення для тих, хто хоче монетизувати дані своїх клієнтів та прогнозувати зростання з точністю 85%. Звучить гарно, але підходить не всім.

Плюси

Django має багато переваг. Він містить у собі велику кількість готових рішень, що значно полегшує розробку. Панель адміністратора, міграція баз даних, різні форми, інструменти аутентифікації користувача – все це є у готовому вигляді. Структура дуже зрозуміла та проста.

Велика спільнота допомагає вирішити практично будь-які завдання. Високий рівень безпеки, зручна архітектура, комфортна робота з базами даних завдяки ORM.

Мінуси

Попри широкі можливості, Python Web Framework Django має недоліки. Він дуже потужний, монолітний, тому розвивається повільно. Попри безліч універсальних модулів, швидкість розробки самого Django уповільнена.

Де використовується

Застосовувати Django можна в тому випадку, якщо хоча б кілька наступних тез підходять вам:

  • є потреба розробки серверної частини API;
  • потрібно розробити веб-застосунок;
  • під час роботи вноситься багато змін, доводиться постійно розгортати застосунок та вносити виправлення;
  • у будь-який момент може знадобитися масштабування програми, причому, як у бік збільшення, так і зменшення;
  • є безліч складних завдань, які самостійно вирішити складно, й потрібна допомога спільноти;
  • потрібна підтримка ORM, щоб не звертатися безпосередньо до бази даних;
  • існує необхідність інтегрувати нові технології, наприклад, машинне навчання.

У такому випадку, Django стане чудовим Python Web Framework, який виконуватиме своє завдання. Він не дарма є одним із найпопулярніших, й активно використовується мільйонами розробників.


cherrypy

CherryPy

Python фреймворки поділяються на full-stack та мікро-фреймворки. CherryPy належить саме до другого типу. Він призначений для вирішення конкретних завдань, здатний запускати програму на будь-якій операційній системі.

Плюси

Фреймворк CherryPy має дружнє та зрозуміле середовище розробки. Це функціональний та повноцінний фреймворк, на якому можна збирати непогані програми. Вихідний код відкритий, тому платформа абсолютно безкоштовна для розробників, а спільнота, хоча й не надто велика, але дуже чуйна, завжди допомагає вирішити завдання.

Мінуси

Недоліків у цього Python фреймворку не так багато. Він не здатний виконувати складні завдання та функції, призначений більше для точкових, конкретних рішень, наприклад, для розробки певних плагінів чи модулів. Можливості "з коробки" не широкі.

Де використовується

CherryPy застосовується, коли:

  • необхідно створити програму з невеликим за розміром кодом;
  • функціонал програми не надто навантажений, як правило, виконує одне або декілька завдань;
  • є необхідність керувати кількома серверами одночасно;
  • слід відстежувати продуктивність застосунків;
  • потрібна розробка під андроїд.

CherryPy відноситься до Python Frameworks, які призначені для вирішення конкретних завдань. Він зрозумілий, зручний та ідеально підходить для розробки під Android.

pyramid

Pyramid

Python фреймворк Pyramid призначений для програмування складних об'єктів та вирішення багатофункціональних завдань. Його використовують професійні програмісти, традиційно він застосовується для ідентифікації та маршрутизації. Він орієнтований широку аудиторію, здатний розробляти прототипи API.

Плюси

Pyramid чудово справляється зі швидкою розробкою базових застосунків. Він досить гнучкий легкий у вивченні. По суті, запорука успіху цього фреймворку в тому, що він повністю ґрунтується на фундаментальних принципах, використовується проста та базова техніка програмування. Він мінімалістичний, але пропонує користувачам широку свободу дій. Здатний працювати як з невеликими програмами, так і з потужними функціональними програмами.

Мінуси

Відійти від базових принципів важко. Цей фреймворк Python ухвалює рішення за вас. Легкі програми просто реалізовувати. Але щоб зробити щось складне та масштабне, доведеться повністю поринути у вивчення середовища та підкоритися йому.

Де використовується

Фреймворк Pyramid використовується в тому випадку, якщо вам потрібні:

  • інструменти індикаторів проблем, щоб своєчасно вносити корективи та правки;
  • використання одразу кількох мов програмування;
  • звітності та фінансові розрахунки, прогнозування;
  • стабільні звітності про роботу, оскільки вона провадиться в автоматичному порядку;
  • досить швидке створення простого застосунку.

При цьому Python Web Framework дозволяє створювати складні програми з великим функціоналом.

grok

Grok

Grok – це фреймворк Python, який працює із шаблонами. Його основне завдання зробити так, щоб не повторюватись у коді. Якщо елемент використовується повторно, то просто застосовується шаблон, який вже було створено раніше. Це значно спрощує та прискорює роботу.

Плюси

Фреймворк Grok - це "дитя" Zope3, який був випущений раніше. Він має спрощену структуру роботи, просту установку модулів, що розширює можливості та гнучкість. Він створений для розробки невеликих програм, що мають кілька простих завдань. Не призначений для складної роботи, але за рахунок своєї функціональності дозволяє швидко реалізувати проект.

Мінуси

Спільнота Grok не дуже велика, оскільки цей Python Web Framework не набув широкої популярності. Тим не менш, він використовується адептами Python для комфортної розробки. На ньому не можна реалізувати складні завдання. Незважаючи на принцип роботи із складових частин та компонентної архітектури, його можливості досить обмежені.

Де використовується

Grok підходить розробникам у таких випадках:

  • у програмістів мало досвіду, і вони наразі не готові розробляти свої модулі, простіше застосовувати складові;
  • є необхідність швидко розробити простий застосунок;
  • функціонал програми простий, зрозумілий, а інтерфейс не має ключової ролі.

Grok хоч і простий, але все ж таки входить до списку кращих Python Web Frameworks. Тому що він зрозумілий та має достатньо можливостей для комфортної розробки.

turbogears

TurboGears

TurboGears – фреймворк із відкритим кодом, призначений для розробки веб-застосунків. Він дозволяє робити якісні цікаві програми, має зручні шаблони, гнучкий ORM та підтримує безліч баз даних. Це універсальне середовище розробки, в якому зручно як новачкам, так й досвідченим програмістам.

Плюси

TurboGears має елементи командного рядка, підтримує безліч баз даних та може працювати з різними сервісами. Він допомагає значно прискорити розробку, а кількість коду скорочується, завдяки чому програми працюють швидше, а ймовірність помилок значно знижується. А нова система віджетів полегшує створення потужних та важких застосунків.

Мінуси

Фреймворки Python постійно покращуються та прокачуються, й середовище розробки – не виняток. Але спочатку воно було створено «похапцем», через що зібрало низку негативних відгуків. Звичайно, всі виправлення зроблено, й сьогодні фреймворк працює чудово. Але тонкий наліт на репутації все ж залишився.

Обговоріть проект із експертом!

Бюджет та час на розробку визначається проектом і популярність фреймворку не повинна бути вашим головним критерієм вибору. Кожен фреймфорк вирішує конкретні завдання, для деяких важлива якість розробки, для деяких терміни чи бюджет. А що важливе для вас?

Де використовується

TurboGears застосовується досить часто, особливо в таких випадках:

  • необхідно розробити потужний «важкий» застосунок за відносно короткий термін;
  • потрібна гнучкість та можливість використання різних баз даних;
  • потрібна валідація з Formencode;
  • потрібні інструменти командного рядка.

TurboGears є альтернативою Django та постійно конкурує з цим середовищем розробки. У будь-якому випадку, у 2021 році цей Python Web Framework однозначно матиме попит.

web2py

Web2Py

Web2Py – масштабований фреймворк Python, що має власний IDEwhich, до якого входить редактор коду, дебаггер, деплой. Він відмінно працює, при цьому не потребує налаштування або встановлення, забезпечує високий рівень безпеки даних та підходить для роботи на різних платформах.

Плюси

Web2Py здатний працювати з різними протоколами, має вбудований трекер помилок, має функцію зворотної сумісності, яка допомагає працювати на основі попередніх версій фреймворку. Це означає, що обслуговування коду стає набагато простішим та дешевшим. Він безкоштовний, має відкритий код, дуже гнучкий.

Мінуси

Серед багаточисельних Python Web Frameworks не так багато тих, які вимагають використання останньої версії мови. Web2Py – один із таких й не працюватиме на Python 3 та нижче. Тому потрібно постійно стежити за оновленнями.

Де використовується

Web2Py відмінно підходить у тому випадку, якщо:

  • існує необхідність розробки різних операційних системах;
  • немає можливості встановлювати та налаштовувати фреймворк;
  • потрібний високий рівень безпеки даних, наприклад, при розробці фінансових застосунків;
  • Необхідно ретельно відстежувати помилки безпосередньо під час розробки, а не на етапі тестування.

Web2Py чудово справляється зі своїми завданнями, він досить простий та доступний для кожного.

flask

Flask

Flask є мікрофреймворком, що має модульний дизайн. Він дозволяє розробляти безліч застосунків, при цьому швидкість розробки більша за рахунок коробкових рішень. Це зручний фреймворк Python, який має можливість вибору розширень.

Плюси

Flask має вбудований дебаггер та власний сервер, безліч шаблонів й готових рішень, що прискорюють процес розробки, підтримує безпечний кукіс, а також здатний підключатися до будь-якої ORM. Він має свій двигун Jinja, але здатний працювати й з багатьма іншими.

Мінуси

Їх практично немає. Він спеціально створювався під конкретні завдання. Єдиним недоліком можна назвати відсутність надто широких можливостей, все ж це мікрофреймворк для роботи з розширеннями та для підтримки розробників. Найчастіше використовується як додатковий інструмент.

Де використовується

Flask можна використовувати у таких випадках:

  • існує потреба створювати API;
  • підходить для розроблення RESTful сервісів;
  • розробляється серверна частина програми.

Flask – це функціональний Python Web Framework для конкретних завдань. Відмінний додатковий інструмент для багатьох програмістів, який буде актуальним у 2021 році.

bottle

Bottle

Спочатку Bottle розроблявся виключно для створення API, але у подальшому функціонал був дещо розширений. Багато функцій включені за замовчуванням: шаблони, маршрутизація, утиліти та інші. Це Python фреймворк, який ідеально підходить для прототипування.

Плюси

Bottle має вбудований сервер розробки HTTP, що підтримує багато функцій. Він ідеально підходить для створення невеликих застосунків та нескладних прототипів. Зручний доступ до даних, можливість завантаження файлів, робота з кукіс - це лише частина інструментів, що забезпечують повноцінну роботу фреймворку. Також є рішення з коробки, які спрощують та прискорюють розробку.

Мінуси

Не всі Python Frameworks націлені на масштабну розробку, й Bottle – один із таких. Він не підходить для великих проектів, не здатний працювати з багатьма функціями та виконувати складні операції. Його завдання – робити якісні швидкі невеликі програми з легким функціоналом.

Де використовується

Bottle використовується у наступних випадках:

  • потрібно швидко розробити прототип програми та показати основні функції;
  • потрібно окремо створити невеликі модулі, які можуть бути впроваджені до інших середовищ розробки;
  • програма проста й не вимагає складного функціоналу.

Bottle – це чудовий фреймворк для простої роботи, що надає можливість швидко створювати прості елементи.

tornado

Tornado

Tornado ідеально підходить для важких та масивних програм, які здатні витримувати понад 10000 підключень одночасно. Завдяки неблокуючому мережному вводу-виводу вирішується проблема С10к, що дозволяє розширювати можливості для високого трафіку відвідувачів.

Плюси

Головна перевага Tornado – можливість обробляти велику кількість запитів та розробляти потужні застосунки з високим навантаженням. Він є не просто Python Web Framework, а ще й асинхронною мережевою бібліотекою. Легко підключаються інші системи авторизації, є підтримка переведень, високий рівень продуктивності. Це потужне середовище розробки для створення складних програм.

Мінуси

Вивчення цього фреймворку потребуватиме часу. Спільнота досить розвинена, але можливостей дуже багато, тому для вирішення деяких завдань потрібен час.

Де використовується

Tornado застосовується у випадках, якщо:

  • необхідно відстежувати результати у режимі реального часу;
  • створюється застосунок з великим навантаженням та відвідуваністю;
  • необхідно підключити сторонні послуги аутентифікації та авторизації;
  • застосунок буде створюватися одразу кількома мовами.

Tornado – це потужний інструмент для професіоналів, який буде затребуваний у 2021 році серед розробників на Python.

bluebream

BlueBream

BlueBream раніше мав іншу назву - Zope3. Він чудово справляється із завданнями середнього та високого рівня складності та підходить для роботи над серйозними проектами.

Плюси

Система збирання BlueBream досить потужна й підходить для вирішення складних завдань. На ньому можна створювати функціональні програми, а принцип повторного використання компонентів робить код легшим. При цьому швидкість розробки збільшується. Програмне забезпечення масштабується, а використання об'єктної транзакційної бази даних надає простий шлях до її зберігання. Це означає, що запити обробляються швидко, а робота з базою даних є простою.

Мінуси

BlueBream не надто популярний у російськомовній спільноті, вивчати його доведеться самостійно. Це не дуже гнучкий фреймворк, краще заздалегідь чітко знати, що від нього вимагається. Крім того, він не витримує великого навантаження. При роботі з 1000 користувачів одночасно він може вийти з ладу та видавати помилки. Тому використовується на вирішення вузьких завдань.

Де використовується

BlueBream використовується у наступних випадках:

  • коли необхідно розробити потужний вагомий застосунок з великим функціоналом;
  • навантаження на застосунок не має бути великим, одночасну кількість користувачів слід обмежувати, щоб уникнути проблем з роботою;
  • потрібно налаштувати документообіг, з чим цей фреймворк справляється добре.

Python фреймворки найчастіше призначені для вирішення певних завдань. BlueBream – один із таких, він підходить для застосунків, у яких робота з базою даних відіграє ключову роль.

quixote

Quixote

Quixote – це платформа для роботи з мовою Python, має відкритий вихідний код та призначена для розробки веб-застосунків. Висока продуктивність та гнучкість - основні критерії цього середовища. Вона призначена для роботи з традиційними програмами та підпорядковується базовим правилам програмування на Python.

Плюси

Quixote має досить простий та гнучкий дизайн, синтаксис зрозумілий, є бібліотека стандартних елементів, які часто використовуються в розробці багатьох застосунків, таких як текстові поля, форми, перемикачі та інші. Здатний працювати з будь-яким веб-сервером, підтримується протокол SCGI.

Мінуси

Quixote здатний працювати лише з версією Python 2.4 та пізнішою, тому потрібно ретельно стежити за оновленнями. Існує чимало книжок та мануалів роботи з цим фреймворком, але вони англійською мовою. А російськомовна спільнота наразі не сильно розвинена.

Де використовується

Quixote використовується у наступних випадках:

  • потрібен чистий код програми, якнайменше додаткових рядків та елементів;
  • потрібен функціональний, але не завантажений застосунок, який виконуватиме конкретні завдання;
  • є бажання чи необхідність використовувати чистий Python.

Quixote – це професійне середовище розробки, яке здатне працювати з будь-яким сервером, який підтримує CGI або Fast CGI. Багато хто називає цей фреймворк «справжнім» для любителів Python.

Висновок

Фреймворки Python представлені в різних видах та мають різні можливості. Їх досить багато, але у 2021 році оці будуть найбільш популярними та потрібними. Досвідчені програмісти завжди вибирають кілька середовищ розробки для комфортної роботи.

Ми розуміємо, що поверхового ознайомлення з фреймворками недостатньо для ухвалення рішення, але від вас його ніхто не вимагає. Залишіть заявку або зв'яжіться з нами будь-яким іншим зручним способом, й наш менеджер проконсультує вас з приводу саме вашого проекту. Ми допоможемо підібрати необхідний стек технологій, розрахувати вартість та строки розробки. Ви займаєтеся бізнесом, ми – розробкою інструментів для його розвитку.

Як вам стаття?
3.7
Проголосувало: 3
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.