Куди рухається індустрія PropTech?

Євген
Євген
CBDO
21.02.2023
21.02.2023
1681
0

PropTech - це нове віяння в галузі нерухомості. Сучасні технології об'єдналися з прикладними рішеннями та дозволяють бізнесу активно розвиватися та диджиталізуватися. Управління проектами стає відкритим та прозорим, процеси на будмайданчику автоматизуються й стають інтерактивними. Чому стартапи в області PropTech розвиваються, куди прямує цей напрямок та чи є він майбутнім у сфері нерухомості – розгляньмо докладніше.

Що таке PropTech і чому він набирає популярності?

Нерухомість вважається однією з найконсервативніших галузей, яка рідко змінюється та повільно набирає обертів. Але якщо придивитися до сучасних стартапів, інвесторів дедалі частіше приваблює PropTech. Цей термін поєднує два слова – нерухомість та технології.

PropTech – це компанії та технології, які створюють інноваційні та технологічно розвинені рішення для промислової, житлової та комерційної нерухомості. Простіше кажучи, це рішення, які дозволяють виділитися в конкурентному середовищі та знайти до клієнтів новий підхід.

“Насамперед, PropTech – це фундаментальна зміна мислення” – так каже партнер PropTechConsult Джеймс Дірслі, авторитетний експерт у цій сфері. Завдяки рішенням PropTech покращуються всі стадії життєвого циклу нерухомості – від проектування та будівництва до систем управління та експлуатації приміщень.

Цей напрямок набирає популярності, оскільки дозволяє вигравати в конкурентній боротьбі проти мастодонтів ринку. Необов'язково мати велику компанію, щоб отримати свою частку у ніші. Достатньо підібрати правильний підхід до клієнта, надавати прозорі послуги, вибудовувати воронку відносин на кожному циклі взаємодії з клієнтом. PropTech допомагає це зробити. А сам процес будівництва стає повністю контрольованим та керованим.

Як ринок нерухомості реагує на PropTech

Компанія KPMG у 2018 році провела опитування лідерів ринку нерухомості й статистика показала наступні важливі результати:

  • 97% серед опитаних респондентів вважають, що технології почали активно впливати на ринок нерухомості та змінюватимуть його;
  • з них 60% переконані, що зміни будуть серйозними, а 78% зазначили, що на їхній бізнес вже є вплив технологій за останній рік;
  • 73% учасників говорять, що PropTech позитивно впливатиме на їхній бізнес й вбачають у ньому потенціал;
  • 25% вважають, що PropTech становить загрозу їхньому бізнесу та класичному підходу до надання послуг у сфері нерухомості;
  • 56% респондентів зазначають, що їхня компанія наразі не має достатньої “цифрової зрілості”;
  • 30% зазначили, що починають інвестувати у PropTech.

З часу цього опитування минуло 5 років. Саме такий період респонденти давали на те, що PropTech або розвиватиметься, або згасне, як ненароджений стартап. Що ми бачимо сьогодні?

PropTech стає лідером з інвестицій у галузі стартапів та передових технологій. Впроваджуються засоби Big Data, інструменти автоматизації, штучний інтелект. Ті, хто 5 років тому почали інвестувати у технології, сьогодні отримують прибуток.

У 2021 році дослідження KPMG показало, що 67% компаній зі сфери нерухомості мають розвинену IT-структуру, а 35% розробили власну діджитал-стратегію. Цей відсоток лише зростає. Висновок можна зробити один: якщо керівна компанія або девелопер хоче зберегти привабливість для інвесторів, клієнтів та бути конкурентоспроможною, цифрова трансформація неминуча.

Які технології використовуються в PropTech 

Проптех – це не якесь окреме рішення. Це комплекс технологій, поєднаних між собою, які призводять до потрібного результату. Сам напрямок досить широко розвивається, з'являються нові інструменти та технології, які допомагають покращити цифрову трансформацію у сфері нерухомості. Розберемо найвідоміші та найпопулярніші технології, що застосовуються у PropTech.

Інтернет речей

IoT дозволяє зробити будинок “розумним” та покращити роботу комунальних служб. Це технологія, яка побудована на системі датчиків. Вона збирає велику кількість інформації та відправляє її до центра управління. Наприклад, система може збирати показання лічильників, контролювати кількість води чи датчики диму у приміщенні. За нестандартних змін служби одержують оповіщення.

Це один з прикладів, коли інтернет речей дозволяє підвищити рівень обслуговування будинку. Клієнт отримує можливість смарт-управління багатьма системами, починаючи від дистанційного управління замком, закінчуючи управлінням конкретними предметами побуту – чайником або пральною машиною. Завдяки смарт-системі, побудованій на IoT, користувач може оптимізувати свій будинок, контролювати витрати тепла, світла та інших ресурсів. А головне, не переживати під час подорожі, чи вимкнена праска, чи не забув він перекрити газ.

Big Data

Стратегічні рішення у сфері нерухомості можна приймати лише на основі великих даних. Вони дозволяють прогнозувати, аналізувати, порівнювати та розглядати ситуації з усіх боків.

Великі дані допомагають визначати найвигідніші активи для інвестування, підбирати партнерів та технології, розподіляти ресурси. Також статистика та аналітика дають можливість передбачати майбутні події. Наприклад, якщо будівництво планується у сейсмічно активному регіоні, система запропонує низку рішень, розрахує ризики та допоможе підібрати модель розвитку бізнесу.

Смарт-датчики здатні спрощувати процес обслуговування будівлі. Співробітники комунальних служб можуть отримувати інформацію не лише про критичний стан, наприклад, прорив труби, але й про можливу аварію. У цьому допомагає предиктивна аналітика. Робота з Big Data відкриває для бізнесу нерухомості нові горизонти.

Building Information Modeling

BIM-технології дають змогу моделювати будівлі. Це одна з найпоширеніших технологій у сфері PropTech. Вона сприяє створенню точної документації, зменшує ризик виникнення помилок. Завдяки великим даним ця технологія доповнюється та надає змогу врахувати всі ризики, оптимізувати витрати, розрахувати строки та вартість виконання робіт.

Система допомагає розробляти будівельні конструкції, інженерні споруди, різні об'єкти інфраструктури, а також опрацьовувати з високою точністю системи комунікацій. Те, на що раніше були потрібні місяці й навіть роки, зараз забирає лічені дні. 

Цифрове моделювання дозволяє розробити елементи інтер'єру, а завдяки зручній візуалізації компанії простіше продавати свої послуги. Уявіть, що ви не просто кажете клієнту про його квартиру, а показуєте її. Ще на етапі фундаменту користувач може “прогулятися” віртуальною квартирою, розставити меблі, “доторкнутися” до стін. Синергія з іншими технологіями лише посилює цей ефект.

VR/AR

Технології доповненої реальності та віртуальної реальності якраз потрібні для того, аби зробити Building Information Modeling ще точнішим та кращим. Якщо раніше користувач міг лише на планшеті або телефоні подивитися на свою квартиру або офіс, то зараз він може опинитися в ній та дійсно доторкнутися до інтер'єру. 

Крім того, на етапі узгодження проекту інспектор може розглянути деталі, вказати на помилки та зменшити ризики та проблеми надалі. Будівельники можуть бачити, що має вийти та як реалізувати задумане, архітектор опрацює кожну деталь. І все це можна подивитися до того, як буде закладено фундамент й витрачені кошти та час.

Периферійні обчислення

Ще кілька років тому вважалося, що майбутнє всієї діджитал-індустрії – це “хмари”. Але час показав недоліки хмарних технологій - їхня централізована архітектура може бути занадто повільною й створювати ризики для кібербезпеки. Отже, просто зараз ми спостерігаємо тренд на розвиток периферійних рішень, де обчислення виконуються не в далекій хмарі, а в безпосередній близькості від джерел даних. Це може бути корисним для створення автономної системи управління розумним будинком, або для організації робочого процесу на будмайданчику, де існують проблеми з доступом до мережі. 

Мобільні додатки для користувачів

Щоб підвищити продажі та посилити маркетингову складову, компанії впроваджують мобільні додатки. Це інструмент комунікації компанії з клієнтом. За допомогою смартфона мешканець або орендар може звернутися за допомогою, поставити запитання, вказати на проблему, а керівна компанія зможе оперативно та якісно надавати послуги. 

Мобільний додаток корисний й на етапі будівництва. Інвестор бачить, як здійснюється хід робіт, може відстежувати процес та вносити корективи. Покупці за допомогою мобільного додатку обирають планування квартири, дивляться ціни, підбирають поверх. У додатку можна отримати консультацію й навіть оформити угоду. Це потужний інструмент для взаємодії девелопера з інвесторами та клієнтами.

Куди рухається індустрія PropTech

Наразі відповісти на це питання складно, адже ми бачимо паралельний розвиток безлічі неймовірних технологій майбутнього: штучний інтелект, швидкісні мережі 5G, віртуальна та доповнена реальність. Кожна така технологія може за рік-два змінити всю індустрію до невпізнанності. 

Уявіть собі, що мовна модель ChatGPT або її аналог може замінити агентів нерухомості - по суті залишити цю професію в минулому. Адже технічно це зовсім не складно: якщо штучний інтелект отримає доступ до актуальної та оновлюваної бази даних щодо об'єктів нерухомості, то зможе за лічені секунди підібрати варіант під будь-які запити клієнта - при цьому він буде спілкуватися з клієнтами зовсім як людина.

Зображення

Уявіть собі систему управління будівництвом на основі інтернету речей та 5G, за допомогою якої можна чітко відстежувати всі дрібниці робіт й під час процесу вносити зміни до параметрів будівництва, перебуваючи при цьому на іншому континенті. Уявіть собі проекти розумних будинків, які можуть виконувати діагностику своїх комунікацій та сигналізувати про можливі проблеми ще до виникнення проблем.

Можливості PropTech безмежні - застосування правильної технології для розв'язання типових проблем індустрії може мати абсолютно несподіваний результат.

Як впровадити PropTech-технологію до своєї компанії

Щоб впровадити сучасні технології до своєї компанії, та розпочати цифрову трансформацію у сфері нерухомості, вам потрібно отримати допомогу фахівців. Команда WEZOM пропонує комплексні рішення та підбирає стек технологій для вашого бізнесу.

Аналітики проводять дослідження, вивчають ринок, конкурентів, особливості вашого бізнесу та підбирають технології. На основі даних створюються продукти, акцент робиться не лише на функціональність, але й на зовнішній вигляд та зручність використання. Ви отримуєте готове рішення для бізнесу, ми допомагаємо впроваджувати його та надаємо технічну підтримку. Зателефонуйте нам, або залиште заявку на сайті для отримання детальнішої консультації. За цифровими змінами – майбутнє, саме час прийняти нові технології та модернізувати свою компанію.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.