Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
25.11.2021

Як зробити технічне завдання на мобільний додаток

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
25.11.2021
25.11.2021
4.3
5578
0

Ні для кого не секрет, що успішна розробка потребує детального вивчення та чіткого планування. Так, після всіх досліджень, мозкових штурмів і ретельного аналізу всі деталі про майбутній програмний продукт викладаються в техзавдання для мобільного додатка. Цей документ - запорука точності попадання на всі очікування, закриття всіх потреб і взагалі успіху в реалізації проекту. Без нього не буває розробки, адже команда просто не знатиме, що робити. Зате з ним усі справи сперечаються, а результати - приносять прибуток та задоволення.

Що таке ТЗ на розробку мобільного додатку

Що таке ТЗ на розробку мобільного додатку

Технічне завдання, або ТЗ для розробки мобільного додатка, так само як і будь-якого іншого програмного продукту - це документ, або набір документів, що описують максимально детально та точно майбутнє програмне забезпечення, особливості його роботи, специфікації та всі вимоги. Цей документ є посібником для розробників та дизайнерів, щоб створити потрібний продукт.

ТЗ мобільного додатка обов'язково для розробки, адже він чітко описує логіку роботи програми, всі елементи та їх взаємодію між собою, всі типи та види даних, які можуть використовуватись та генеруватися системою, і так далі. Найпростіший наслідок відсутності такого документа – безліч питань, які виникатимуть у команди розробки до початку роботи над вашим проектом та у процесі. І без відповідей на ці питання подальший рух проекту буде неможливим.

Тому обов'язковим та необхідним етапом роботи є технічне завдання на розробку програми. Що воно має містити та як його створити? Рекомендуємо почати з найголовніших питань.

Питання, з яких починається ТЗ

Ми рекомендуємо шукати відповіді на ці питання, коли ви тільки замислюєтеся над розробкою. І заглиблюючись у тему робити свої відповіді все більш розкритими та докладними. Так, на момент створення ТЗ ви вже знатимете, від чого відштовхуватися. Якщо ж створення технічного завдання на мобільний додаток застав вас зненацька, відповіді на ці питання допоможуть вам не розгубитися і грамотно розпочати створення такого важливого документа.

  1. Який продукт вам потрібен? Якщо йдеться про додатки, є безліч підвидів та особливостей, які суттєво зумовлюють розробку. Так, наприклад, ваша програма буде нативною, розробленою під одну конкретну платформу, або кросплатформною? У такому випадку також є досить багато варіантів, які ви повинні вивчити, щоб зробити правильний вибір.
  2. Яка головна мета створення вашої програми? Навіщо воно вам? Кожен інструмент створюється з певною метою. Вона може бути одна, глобальна, або дещо конкретніша, проте їх все потрібно чітко сформулювати. Це допоможе вам розписати певні критерії для оцінки програми надалі, а також визначитися з функціоналом, тримаючи курс на необхідний результат.
  3. Які завдання має виконувати ваш додаток? Важливо не плутати завдання та цілі. У відповіді на це питання вам потрібно перерахувати всі завдання, які виконує ваш майбутній додаток, або всі проблеми, які він вирішує. Саме вони зумовлюють той функціонал, який необхідно буде реалізувати.
  4. Чи є у вас інші програмні продукти і чи потрібна їхня інтеграція з додатком? Якщо відповідь це запитання ствердний, це істотно вплине на особливості розробки. Потрібно врахувати всі дані, формати, мови та інші особливості вашого існуючого інструменту та майбутньої програми, щоб забезпечити їхню коректну взаємодію.
  5. Чи достатньо у вас технічних фонових знань для складання детального техзавдання? Це питання може здатися дурним або навіть образливим, але насправді це не так. Технічне завдання те й технічне, що у ньому детально описуються ті деталі, із якими звичайні користувачі не стикаються. Якщо ви не зможете правильно їх описати, це ускладнить розробку. Тому у разі негативної відповіді ми рекомендуємо звернутися до допомоги фахівців у створенні вашого ТЗ. Ми у Wezom завжди допомагаємо своїм клієнтам на цьому етапі, щоб забезпечити високу деталізацію та максимальну ясність цього документа для команди розробки.

Що має включати ТЗ?

Що має включати ТЗ

Без правильного технічного завдання мобільний додаток практично неможливо реалізувати. Тому давайте розберемося, як потрібно створювати цей артефакт і що в ньому потрібно описати, щоб забезпечити максимально конкретну інструкцію для розробки.

  • Призначення розробки . Тут приходять на допомогу ваші відповіді на основні запитання. Детальний опис призначення програми допомагає визначити доцільність створення функціоналу, і навіть нефункціональні умови, необхідних його роботи. Наприклад, навантаження, яким піддається майбутній програмний продукт, або необхідна швидкість його роботи, або використання функцій пристрою під час роботи. Всі подібні нюанси зумовлюють процес розробки, тому важливо врахувати їх на початку.
  • Технічні умови, технічні вимоги . Сюди відносяться безпосередньо технічні деталі розробки: які саме програма створюється, якою мовою вона має бути написана, які технології необхідно або заборонено використовувати в процесі, наскільки уніфікованим і стандартизованим повинен бути продукт і так далі. Також описуються вимоги до надійності, безпеки, ергономіки, технологічності та інші технічні вимоги.
  • Логіка роботи . У цьому вся підрозділі ТЗ розробки програми описуються все елементи функціоналу, кожен блок, кожна функція, і навіть взаємозв'язку з-поміж них. Детально описуються всі взаємодії, обміни даними, переходи та шляхи користувача. Саме ця частина ляже в основу роботи back-end розробників. Будь-яка неточність в описі логіки роботи програми може призвести до фактичного порушення логіки в готовому продукті, що може обернутися суттєвими збитками.
  • Інтерфейс програми . Цей же блок ТЗ – керівництво для front-end відділу. Тут детально описані інтерфейси всіх екранів програми, при кожній дії користувача, на кожному кроці. Дуже важливо докладно описати всі необхідні елементи, їхнє розташування та призначення, а також взаємозв'язки. Більше того, звертайте окрему увагу на те, щоб логіка, переходи та взаємозв'язки збігалися у цьому та попередньому розділі. Адже рано чи пізно в процесі розробки настане момент, коли необхідно буде збирати фронтенд і бекенд в єдине ціле, і за якихось помилок у технічному завданні на проектування мобільного додатка це завдання може суттєво ускладнитися.
  • Панель адміністрування / Налаштування . Ще один важливий елемент програми, окрім його основного функціоналу, це панель керування. Кожен користувач хоче максимально підлаштувати додаток під себе: змінити мову, вимкнути або включити повідомлення, вибрати тему, якщо це можливо, та керувати іншими налаштуваннями. Щоб надати користувачам таку можливість, необхідно подбати про неї ще на етапі створення ТЗ та детально прописати всі необхідні елементи.
  • Вхідні дані . Додаток складається не тільки з інтерфейсу та функціоналу. Більшість бізнес-додатків працюють з даними: інформація про клієнта, про замовлення, платіжна інформація, опис товарів та інтернет-магазин і так далі. Всі ці дані зберігаються у певному місці та у певному форматі. Важливо заздалегідь описати цей формат, щоб усі поля для введення даних кодували їх саме так, як система зможе їх розпізнати та обробити належним чином.
  • Вихідні дані . Усі дані, які система виводить користувачеві або експортує до інших суміжних систем, також існують у визначених форматах. Дуже важливо це враховувати при інтеграції кількох систем, адже обмін даними між ними буде успішним лише в тому випадку, якщо обидві системи кодують та розпізнають однакові дані однаково. Описуйте все це в деталях, щоб уникнути втрати важливої інформації у роботі.

Розібратися в цьому масиві технічних чинників може бути досить складно. А технічне завдання описувати потрібно максимально докладно. Як зробити це правильно самостійно? Чи потрібно робити це самостійно? Ось ми й підійшли до найцікавішого питання написання технічних завдань.

Хто пише технічне завдання на мобільну розробку

Хто пише технічне завдання на мобільну розробку

Ми вже говорили про те, що вам не обов'язково писати технічне завдання самостійно, адже для цього може не вистачити знань, навичок та певної підготовки. По суті є три варіанти, хто може писати технічне завдання для мобільної розробки:

  1. Самостійно . Можливо, у вас в компанії є фахівці з достатнім рівнем підготовки, або ви самі маєте всі необхідні знання. Також деякі компанії надають детальний список питань, відповіді на які вже будуть технічним завданням, в такому випадку вам буде значно простіше це зробити.
  2. За допомогою компанії-розробника . Це поширена практика, адже не завжди компанії, які не спеціалізуються на технологіях, мають достатньо можливостей для створення правильного ТЗ. У такому разі необхідний ваш представник, який розповість максимально докладно бачення майбутнього додатку та зможе відповідати на запитання розробників. А технічну сторону пропише сам підрядник. У тих же аспектах, де вам необхідно вибрати між якимись технологіями, форматами або будь-якими іншими технічними нюансами, розробники докладно пояснять усі варіанти, їх переваги та недоліки, щоб ви змогли легко зрозуміти та визначитися.
  3. Найняти окремого фахівця . Трапляються випадки, коли компанії вдаються до допомоги третіх осіб для складання ТЗ. Це досить нечаста практика, адже в більшості випадків розробники компанії надають свою допомогу в цьому аспекті. Проте, якщо такої можливості немає, скласти ваше технічне завдання може інша людина. Вам же важливо буде надати йому якомога більше необхідної інформації та переконатися, що торкнуться та розкрито всі необхідні аспекти.

Дії після написання технічного завдання

Після написання технічного завдання, здавалося б, ви можете видихнути і чекати, поки ваша програма буде готова. Але все не так просто.

Насамперед, ТЗ перевіряється на точність, однозначність, логічність тощо. Дуже важливо, щоб ніщо в цьому документі не викликало суперечностей чи незрозумілих. Адже у такому разі розробку неможливо буде продовжити без роз'яснень. Якщо під час перевірки техзавдання будуть виявлені якісь сумнівні твердження, неточності чи протиріччя, вам доведеться повернутися до цього завдання, щоб уточнити всі нюанси.

Тепер, коли технічне завдання написано та перевірено, всі сторони точно впевнені, що воно максимально детально описує все, що необхідно для розробки, можна переходити до наступних етапів. І ці етапи вже стосуються безпосередньо реалізації вашої програми.

Але хочемо відразу попередити, ваша участь на цих етапах також потрібна і дуже важлива, а від швидкості вашого зворотного зв'язку залежить чи встигне команда розробити продукт у термін. Адже клієнт – частина команди, пам'ятайте це.

Якщо ви хочете замовити розробку програми, або дізнатися про умови розробки в Wezom, зв'яжіться з нами будь-яким зручним для вас способом. Найпростіше – залишити заявку на сайті і наш менеджер передзвонить вам найближчим часом. Ми відповімо на всі ваші запитання, проконсультуємо та запропонуємо варіанти. І не хвилюйтеся, ми допомагаємо своїм клієнтам у створенні детального та точного технічного завдання.

Як вам стаття?
4.3
Проголосувало: 3
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.