Денис
Денис
Head of Back-end developer
01.09.2022

Ionic vs React Native: обираємо кращий фреймворк для вашого застосунку

Денис
Денис
Head of Back-end developer
01.09.2022
01.09.2022
2257
0

Створення мобільного застосунку дозволяє вивести будь-який бізнес на новий рівень. Але сьогодні мало хто хоче вкладатись у дорогу нативну розробку під різні ОС. З метою економії обирають кросплатформну розробку, тобто підсумковий продукт працюватиме як на IOS, так і на Android. Для цього розробники використовують різноманітні кросплатформні фреймворки. Нижче ми порівняємо два дуже популярні фреймворки - Ionic vs React Native, щоб вам було легше обрати найкращу технологію під ваш проект.

Стислий огляд React Native та Ionic

Обидва фреймворки мають важливі переваги, тому при виборі складно прийняти рішення та визначитися, що додати до стека технологій. Але детальніше знайомство з технологіями допоможе вам зрозуміти, що краще обрати під конкретне завдання.

Вважається, що нативні програми працюють швидше та стабільніше. Вони створюються спеціально під конкретну операційну систему, з глибшим розумінням поведінки користувачів. Але в цьому полягає й головний мінус. Якщо ваш бізнес не орієнтований на користувачів, які сидять на конкретній операційній системі, доведеться створювати додатково інші застосунки. Це суттєво збільшує вартість та строки розробки. Кросплатформні мобільні застосунки в такому випадку можуть бути більш доцільним інструментом. 

Залишається лише обрати фреймворк та інструменти для розробки: Ionic vs React Native. Вони обидва досить прості в опануванні та функціональні, спираються на сильне ком'юніті розробників, пропонують відмінне співвідношення вартості розробки та якості підсумкових продуктів.

Що таке React Native?

React Native – це фреймворк, який використовує JavaScript для створення мобільних застосунків. Причому він створює на єдиній платформі код, який згодом перетворюється на нативний під певну операційну систему.

Сьогодні це найпоширеніший фреймворк, з яким працює близько 60% мобільних розробників. Він має зрозумілий та доступний інтерфейс, досить просто вивчається та створює продукти, які можна завантажувати на мобільні платформи. Значна частина коду підтримується обома операційними системами, тому у разі зміни, внесення правок, знадобиться мінімум зусиль.

Дуже складно перерахувати все, що написано на React Native: Instagram, Skype, Walmart, Tesla, Facebook Ads, Wix, Airbnb, Pinterest, Discord та багато інших продуктів різних масштабів. Як бачите, багато великих компаній використовують цей фреймворк. Але не варто вважати, що він підходить лише для великих проектів. Технологія використовується для створення продуктів під малий бізнес. Щоб повною мірою оцінити можливості, розберемо плюси та мінуси React Native.

Переваги фреймворку наступні:

  • Велика кількість бібліотек, які використовують JavaScript. На цьому фреймворку можна створити практично будь-який застосунок, крім того, він дозволяє використовувати нативні модулі, які застосовуються в Kotlin, Java, Objective C або Swift.
  • Працює за принципом «Гарячого перезавантаження». Це дуже корисна функція, що дозволяє швидко впровадити останню версію застосунку без істотних змін стану.
  • Висока продуктивність застосунку, завдяки чому можна створювати складні продукти, які швидко працюватимуть.
  • Фреймворк безплатний, має відкритий вихідний код та велику кількість бібліотек, що суттєво зменшує вартість розробки та збільшує швидкість.
  • Загальна кодова база дозволяє створювати немов би два окремих застосунки, але при цьому код збігається на 60-70%. Це сильно здешевлює подальшу підтримку застосунку.
  • Велика та активна спільнота дозволить отримати відповіді на питання, вирішити складні завдання. Існують гайди, освітні програми, докладний посібник з безпеки.

Завдяки цим перевагам, React Native набув популярності й має великий попит у мобільній розробці. Але слід бути чесним й сказати про мінуси. 

Недоліки React Native наступні:

  • Фреймворк досить молодий й часто оновлюється. Це зобов'язує розробників активно підтримувати застосунок та оновлювати код з виходом нових версій.
  • Власна система безпеки через відкритий код має недоліки, але вони усуваються за допомогою додаткових плагінів. Проблема вирішувана, але створює незручності та потребує певних навичок.
  • Постійне оновлення ОС Android також створює низку проблем, іноді можуть не збігатися зображення інтерфейсів, або на старих версіях застосунок буде некоректно працювати.
  • Попри зручність використання, React Native не дуже простий у вивченні.
  • Застосунки виходять досить об'ємними.

Але ці недоліки не перекривають можливостей та переваг фреймворку. Тому він і є одним із найпопулярніших та найпотрібніших у мобільній розробці.

Що таке Ionic?

Ionic – це фреймворк з відкритим вихідним кодом для розробки нативних веб-застосунків, прогресивних та кросплатформних мобільних застосунків. Він працює з багатьма мовами програмування, але найчастіше використовуються JavaScript, CSS та HTML.

Головна перевага цієї платформи – можливість створювати стильні, якісні продукти з яскравим привабливим дизайном. Якщо потрібно наголосити на візуалізації, то Ionic буде найкращим рішенням. Такі продукти зазвичай потрібні для комфортної взаємодії з клієнтами. Але не варто розраховувати, що продукт зможе виконувати складні обчислення.

Фреймворк з'явився у 2013 році, на 2 роки раніше за свого конкурента. Спочатку він замислювався у якості подіуму для розробки гібридних застосунків й до цього дня дотримується цієї позиції. Нативні програми розробляються під певну платформу. Гібридні працюють на будь-якій платформі, але мають менший рівень продуктивності.

Переваги Ionic наступні:

  • Існує безліч готових елементів, які відмінно працюватимуть на будь-якій платформі. Більшість стандартних компонентів, таких як форми, кнопки, меню та інші, можна створити максимально швидко.
  • Документація досить проста, а поріг входу до технології низький. З одного боку, це дозволяє розробникам розібратися в документах і зрозуміти функціонал, особливо після оновлень, але з іншого породжує недосвідчених фахівців.
  • Не потрібен емулятор та сторонні рішення, щоб перевірити якість коду та зрозуміти, чи він має помилки. Цикл тестування короткий, достатньо мати браузер.
  • Кросплатформність дозволяє створювати продукти не лише під операційні системи мобільних пристроїв, але й для Windows 10.
  • Широкі можливості візуалізації в інтерфейсі. Ionic – це про красу, зручність та привертання уваги.

Фреймворк підходить для створення застосунку, який працюватиме на різних платформах. Наголос робиться на візуал, причому не потрібно розраховувати на створення продуктів з великою кількістю обчислень. Варто пам'ятати й про інші недоліки фреймворку.

Мінуси Ionic наступні:

  • Продуктивність може не виправдати очікувань, тому для складних процесів краще обирати інші технології. Але в більшості випадків, якщо на застосунок немає великого навантаження, ви не помітите різниці.
  • Система безпеки не на висоті. Для розробки продукту під внутрішні завдання бізнесу фреймворк чудово підійде. Але для створення мобільного застосунку у сфері фінансів, банкінгу та державних сайтів не рекомендується використовувати фреймворк у чистому вигляді. У такому випадку використовуються додаткові інструменти.
  • Базовий функціонал досить бідний, але є можливість встановлювати сторонні плагіни й навіть створювати власні. Тому проблема вирішувана.

Як бачите, усі недоліки легко виправити. Тому для створення сервісних продуктів, що залучають, можна сміливо обирати даний фреймворк.

Ionic vs. React Native

Для кращого розуміння технологій та вибору на користь одного з фреймворків ми порівняємо їх за певними параметрами. Кожний має свої плюси та мінуси, обидва мають велику популярність, мають віддану базу фанатів й спроможні вирішити багато завдань бізнесу. Але порівняймо Ionic vs React Native за конкретними критеріями, які допоможуть визначитися з вибором.

Користувальницький інтерфейс

Обидва фреймворки мають відкритий вихідний код, розробники можуть безплатно використовувати інструменти створення кросплатформних мобільних застосунків. Ionic використовує такі веб-технології, як CSS, HTML та JavaScript. UI показується за допомогою CSS та HTML, що дозволяє наочно контролювати зміни під час розробки.

React Native працює з JavaScript, а власні компоненти полегшують розробку. Модулі схожі на нативні програми, велика бібліотека робить створення застосунків простим. Інтерфейс користувача обох технологій зрозумілий, доступний та комфортний, так що в цьому порівнянні їх сили рівні.

Продуктивність

React Native за продуктивністю нагадує нативний застосунок, й в цьому головна перевага. Швидкість відгуку висока, водночас вартість розробки відносно невелика, як у нативних застосунків.

Ionic працює за принципом гібридного підходу. Це дозволяє швидко створювати прототипи програм, запускати MVP, тестувати гіпотези. Але розплачуватись доводиться продуктивністю. Для використання унікальних функцій знадобляться додаткові плагіни, як і для створення яскравих та красивих інтерфейсів.

Плагіни та спільнота

Ionic має власний торговий майданчик, на якому можна знайти плагіни, доповнення та різноманітні готові рішення для розробки. Спільнота хоч й не надто велика, але активна, набирає популярності та залучає нових розробників.

Натомість React Native підтримується компанією Facebook. Платформа має величезну базу бібліотек та велику сформовану спільноту, є багато плагінів та готових рішень, які дозволяють створювати практично будь-які продукти для бізнесу. У цьому питанні цей фреймворк має переваги.

Популярність

Що написано на React Native? Правильно - мобільний застосунок Facebook. Цього вже достатньо, аби визнати, що цей фреймворк мегапопулярний. Підтримка компанії позначається на популярності та позитивно впливає на розмір та активність спільноти. При цьому Ionic – старіша технологія, проте такої популярності не набула.

Розмір застосунку

Цей критерій може стати вирішальним для багатьох під час вибору стеку технологій. Оскільки розміри застосунків істотно відрізняються. Ionic підходить для розробки на Android, ідентичний застосунок може відрізнятися в 4-5 разів за розміром у порівнянні з iOS. При цьому якщо використовувати React Native для розробки під iOS, то можна побачити протилежну ситуацію, коли застосунок буде набагато легшим.

Час розробки

Завдяки комфортним інструментам, на Ionic розробка відбувається трохи швидше. Проте слід розуміти, що на швидкість розробки впливає безліч чинників. Зокрема, складність проекту, команда розробників, досвід, кількість правок та змін під час розробки.

Безпека

Обидві технології мають певні слабкості у системі безпеки. Тому використовують додаткові інструменти. У Ionic застосовуються плагіни, які дозволяють шифрувати інформацію та безпечно зберігати дані розробників. У React Native також використовується система шифрування за допомогою сторонніх бібліотек.

Висновки

У битві Ionic vs React Native немає однозначного лідера, оскільки вони виконують різні завдання. Перший підходить для гібридної розробки, другий трохи ближчий до нативної. При цьому обидва фреймворки використовуються для створення кросплатформних мобільних застосунків.

Ionic більше заточений на візуальну частину. Він не призначений для створення складних продуктів, але вони будуть виглядати привабливо й надавати користувачам чудовий досвід. React Native здатний вирішувати складніші завдання, візуальне оформлення застосунку відходить на другий план. Це не означає, що продукт буде одноманітним та непривабливим. Просто реалізовувати на ньому візуальні рішення буде складніше.

Щоб визначитись із вибором, ми рекомендуємо звернутися до нас за консультацією. Ми обговоримо ваш проект, відповімо на складні питання, допоможемо підібрати стек технологій. Давайте разом створювати ефективні продукти для бізнесу та виводити його у діджитал.

Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.