Денис
Денис
Head of Back-end developer
28.03.2024

Ключові відмінності фреймворків Laravel та Django: як обрати для свого проєкту?

Денис
Денис
Head of Back-end developer
28.03.2024
28.03.2024
4.2
24157
10 хвилин
0

Розвиток технологій веб-розробки відбувається досить швидко – сьогодні мало хто створює додатки та вебсайти без допомоги спеціальних інструментів, зокрема – фреймворків. Однак крім основного вибору, що стосується мови програмування, існує необхідність у використанні ряду додаткових інструментів і, звісно, фреймворка.

Сьогодні ми спробуємо розкрити цю проблематику, розглянувши два відомих фреймворки для веб-розробки (а саме – для бекенд-розробки): Laravel та Django.

Що таке Django?

Django — це високорівневий, безкоштовний веб-фреймворк на базі Python, вперше презентований суспільству у 2005 році. Згідно з заявами своїх творців, він забезпечує підвищену продуктивність команди, оскільки здатен впоратися з більшою частиною бекенд-розробки самостійно, завдяки готовим компонентам. Це означає, що програмісти можуть зосередитися на створенні бізнес-логіки так унікальних частин бекенду. Також код, створений за допомогою Django, вважається досить безпечним і допомагає уникати багатьох типових помилок.

Для яких проєктів використовують Django

Напевне, найбільш видатною відмінністю даного фреймворку є його масштабованість, що на практиці було підтверджено всім нам добре відомими проєктами, здатними витримувати колосальні навантаження з боку користувачів. Саме тому Django часто використовується для створення масштабних проєктів корпоративного рівня, соціальних мереж, фінансових платформ, а також рішень електронної комерції. 

Головні особливості фреймворку

До ключових особливостей цього фреймворку можна віднести наступні: 

  • Сумісність зі всіма популярними операційними системами

  • Прискорений процес розробки складних рішень на базі MVT архітектури

  • Вбудовані пакети шифрування для забезпечення безпечної передачі даних

  • Різномаїття бібліотек та інструментів, значно полегшуючих роботу розробників

  • Велика спілка розробників

  • Дружність до SEO та наявність декораторів

  • Масштабованість

  • Детальна документація

  • Зручна взаємодія з базами даних (зокрема, для встановлення зв’язку з базами даних, розробникам немає потреби знати SQL)

  • Відсутність необхідності імпорту сторонніх бібліотек

  • Можливість швидкої розробки багатомовних вебсайтів (без необхідності створювати кожну нову версію окремо) 

Насправді цей список набагато ширший. Тому для остаточного висновку, чи підходить цей фреймворк саме для вашого рішення, вам краще проконсультуватися з вашою командою розробників.

Відомі додатки, розроблені на Django

Django ліг в основу таких всесвітньо відомих проєктів, як:

  • Instagram

  • NASA

  • Spotify

  • YouTube

  • DropBox

  • Pinterest

Чи варто продовжувати цей список далі, щоб підкреслити крутість цього фреймворку?.. 

Що таке Laravel?

Вперше світ дізнався про Laravel у 2011, як про PHP фреймворк з простим та елегантним синтаксисом, що дозволяє розробникам оминати необхідність програмування тривіальних частин проєкта і, тим самим, пришвидшувати дату його запуску. Laravel дозволяє використовувати як PHP для фулстек розробки (це можливе через сумісне використання з Livewire), так і JavaScript (для створення користувацької частини ви можете обрати React або Vue, поєднавши Laravel з Inertia). Нарешті, з допомогою Laravel, можна будувати API для додатків, написаних на Next.js. Загалом, це багатофункціональний та простий у роботі фреймворк, який повністю сприяє масштабуванню додатків та вебсайтів завдяки величезній бібліотеці пакетів, а також пропрієтарним технологіям Laravel Octane та Laravel Vapor. 

Для яких проєктів використовують Laravel

Laravel є відмінним вибором для розробки масштабних рішень рівня енетрпрайз – це забезпечується, насамперед через повну сумісність з AWS Lambda, а також наявність достатньої кількості внутрішніх пакетів та інструментів, які дозволяють динамічно підвищувати продуктивність додатків та вебсайтів.

Головні особливості фреймворку

Давайте, як і у минулому випадку, розглянемо головні особливості цього фреймворку:

  • Інноваційна система шаблонів (шаблонізатор Blade), що скорочує процес розробки

  • Підтримка архітектури MVC через вбудовані функції

  • Відсутність необхідності знати SQL, щоб встановлювати зв’язки з базами даних

  • Підтримка безлічі об’єктноорієнтованих бібліотек та модульних функцій

  • Вбудований інструмент Artisan для автоматизації типових задач програмування

  • Спрощене модульне тестування

  • Спрощена реалізація систем авторизації

  • Автоматичний захист від SQL-ін’єкцій, а також підробки межсайтових запитів та сценаріїв

  • Балансування навантажень

  • Низький вхідний поріг та детальна документація 

Для того, щоб зрозуміти, які саме властивості Laravel можуть принести користь вашому рішенню, краще звернутися безпосередньо до своєї команди розробки.

Відомі додатки, розроблені на Laravel

За допомогою Laravel були реалізовані такі визначні рішення, як: 

  • MyRank

  • Cachet

  • Asgard CMS

  • Laracasts.com

  • Alison

Загалом, як бачимо, Laravel доволі часто використовується для ресурсо-інтенсивних рішень. 

Рекомендуємо почитати
Індивідуальна розробка на Laravel

Розкрийте потенціал вашого проєкту з розробкою на Laravel

Детальніше

Ключові відмінності

Тепер давайте розглянемо порівняння Laravel та Django за найбільш важливими для бізнесу критеріями. 

Популярність

Django та Laravel мають дуже чуйну та географічно розосереджену онлайн-спільноту, яка буде готова відповісти на будь-яке запитання. Також наявність великої чисельності користувачів сприяє стабільному росту кількості бібліотек та взагалі, постійному розвитку екосистеми цих фреймворків. Згідно з рейтингами GitHub, Django має 76.1 тисячу зірочок, водночас, як Laravel – 76.3. Ця різниця не є дуже суттєвою, а значить, і популярність обох рішень знаходиться приблизно на однаковому рівні.

Продуктивність

Не дивлячись на лаконічність синтаксису, що притаманна Laravel, цей фреймворк навряд чи зможе скласти конкуренцію Django в питаннях щодо продуктивності, яка забезпечується, насамперед завдяки швидкості мови програмування Python. Тож, в контексті порівняння Django та Laravel на продуктивність, перший фреймворк, безперечно, перемагає. 

Архітектура

Django заснований на MVT (Model-View-Template) архітектурі, яка забезпечує підвищену швидкість розробки і простоту внесення модифікацій до програмного коду. Щодо Laravel, в його основі лежить MVC (Model-View-Controller) архітектура, яка добре підходить для масштабних програмних рішень завдяки своїй структурованості.

Масштабованість

Вважається, що обидва фреймворки добре підходять для рішень, потребуючих поступового масштабування, але для тих, що мають особливо складну бізнес-логіку, краще обирати Django – це зумовлено більшою кількістю запитів, що можуть бути оброблені за секунду, а також підтримкою мікросервісної архітектури.

Підтримувані бібліотеки

Django має вкрай багатий набір різноманітних пропрієтарних бібліотек, а також декоратори, SEO інструменти, та підтримку інтеграції з безліччю сторонніх рішень (зокрема, ви можете інтегрувати проєкт на Django з окремими модулями, написаними на JavaScript). Що стосується Laravel, він має багато об’єктноорієнтованих бібліотек та модульних функцій, які прискорюють процес розробки. Врешті-решт, при оцінці цього параметру, варто орієнтуватися на вимоги саме вашого рішення і перевіряти наявність відповідних інструментів в конкретному фреймворку.

Безпека

Що у Laravel, що у Django, безпека є пріоритетною особливістю. У обох фреймворках вона забезпечується через вбудовані функції захисту від SQL-ін’єкцій та клікджекінгу, а також підробки межсайтових запитів та сценаріїв (тобто, XSS та CSRF атак). 

Тестування 

Для спрощення процедури тестування у Django присутня вбудована можливість запуску автотестів. Щодо Laravel, він підтримує модульне тестування, дозволяючи водночас запускати одразу декілька тестів.

Вартість розробки

Оскільки вартість розробки залежить, насамперед від складності проєкту, оцінити цей параметр з точки зору того чи іншого фреймворку можна за тим, як швидко розробники будуть здатними впоратися з однаковим завданням на кожному з фреймворків. І тут безперечним лідером є Laravel, завдяки його мінімалістичному синтаксису, вбудованому шаблонізатору та можливості одночасно запускати декілька тестів.

Час розробки

Якщо мова йде про стартапи та інші проєкти, які мають щільні дедлайни, варто звернути увагу на Laravel. Саме цей фреймворк забезпечує максимально “чистий” програмний код та, завдяки наявності великої кількості вбудованих функцій та інструментів автоматизації, здатен звести роботу розробників до мінімуму. В той же час, Django також пропонує розробникам безліч готових компонентів та повністю укомплектовану екосистему, тож, розробка з використанням цього фреймворку є достатньо швидкою.  

Огляд ключових переваг розробки на Laravel

Дізнайтесь в нашій статті про клювові переваги Laravel

Django чи Laravel: який фреймворк обрати для вашого проєкту?

Ми вже зазначали вище, що вибір фреймворку – будь то Django чи Laravel – краще погоджувати з вашою командою розробки. Але, в той же час, ви можете самостійно отримати цінні інсайти, які вам дадуть правильний напрямок для вибору технологічного стеку вашого майбутнього рішення. Отже, давайте розглянемо, які параметри потрібно враховувати в першу чергу, щоб зробити вибір, який згодом позитивно вплине на успіх вашого проєкту.

Особливості вимог до проєкту

Спочатку вам потрібно визначити функціональні та нефункціональні вимоги до проєкту. Далі з'ясовується, чи існують специфічні вимоги до продуктивності, масштабованості, безпеки та інших важливих характеристик вашого програмного рішення.

Обмеження та спеціальні вимоги використання

Не менш важливим є визначення технічних та нетехнічних обмежень та вимог щодо використання вашого програмного рішення. До них можна віднести бюджет, приблизну довжину життєвого циклу, а також наявні ресурси та доступність фахівців.

Можливість інтеграції

Далі вам потрібно оцінити можливість інтегрування фреймворку зі сторонніми сервісами або системами, щоб не створювати їх з нуля (і тим самим, прискорити та здешевити процес розробки проєкту).

Масштабування та гнучкість

Тепер вам необхідно переконатися, що обраний технічний стек легко масштабується і відповідає потребам поступового росту вашого проєкту – це мінімізує вірогідність того, що згодом, вам доведеться його переносити на нову платформу.

Безпека

Наприкінці, вам потрібно звернути увагу на те, чи вирішують обрані технології питання безпеки – це особливо важливо у випадках, коли ваша команда розробників має справу з конфіденційною інформацією чи особистими даними користувачів.

Розробка на Laravel: наш досвід

В цьому параграфі ми пропонуємо розглянути окремий випадок використання одного з вищезазначених фреймворків (а саме – Laravel) у реальному проєкті під назвою “Шипшина”.

Зокрема, до нас звернулися представники бренду “Шипшина”, українського магазину, що був відкритий у далекому 1993 році і масштабувався до національної мережі офлайн та онлайн магазинів та СТО з річним товарообігом у приблизно 600 тисяч шин. Основним запитом клієнта стала розробка торговельного онлайн-майданчика, який би зміг замінити собою минулу, застарілу версію вебсайту, що мала певні проблеми за швидкістю і дизайном, а також унеможливлювала інтеграцію облікових систем, що використовувала компанія. 

Щодо конкретних цілей, які були поставлені клієнтом нашій команді, до них можна віднести наступне:

  • Розробка сучасної eCommerce платформи, яка б повністю відповідала бізнес-цілям і ніші клієнта, а також була SEO-дружньою

  • Розробка брендованого UI/UX дизайну з нуля

  • Інтеграція створеної платформи з обліковою системою та іншими програмними рішеннями, які використовуються в компанії клієнта

Для досягнення поставлених цілей, ми вирішили зупинитися на наступному технологічному стеку:

  • CSS

  • HTML

  • Alpine.js

  • livewire

  • Elasticsearch

  • Laravel

В результаті, за вісім місяців, у вересні 2021, ми запустили абсолютно новий торговельний майданчик з брендованим дизайном, двома кольоровими схемами (які користувачі можуть обирати самостійно), а також спеціальним блоком, де можна зареєструвати конкретне авто для спрощеного пошуку шин. Робота SEO фахівців над новим вебсайтом значно спростилася; більш того, в перший місяць, який є найбільш критичним з точки зору обсягів трафіку, він зменшився лише на 10% (в порівнянні з 20–30%, що були спрогнозовані завчасно). До кінця жовтня 2021, оновлена “Шипшина” відновила свої минулі показники трафіку, і вже у листопаді почала спостерігати стабільний приріст. 

Ми продовжуємо підтримувати цей проєкт і сьогодні, щоб поступово втілювати в життя нові ідеї клієнта і в цілому, забезпечувати безперебійну роботу майданчика.

Розкрийте потенціал вашого бізнесу з передовими рішеннями веб-розробки від WEZOM

Протягом 20+ років, ми маємо справу з амбітними цілями наших клієнтів і намагаємося допомагати їм в їх досягненні за допомогою найсучасніших інструментів та технологій. Саме тому ми ніколи не обмежуємося одним-двома рішеннями і розглядаємо всі існуючі варіанти, які відповідають вимогам клієнтів. Результатом такого підходу стають конкурентоспроможні цифрові рішення, що добре масштабуються та модифікуються без зайвих ресурсозатрат. 

Якщо ви зацікавлені у створенні індивідуального додатка чи вебсайта для вашого бізнесу – звертайтесь до нас, і ми зробимо все можливе і неможливе, щоб реалізувати всі ваші ідеї з максимальною рентабельністю. 

Висновки

Сподіваємося, тепер ви розумієте, в чому полягає різниця між Laravel та Django, і можете зробити впевнений вибір на користь одного з них. Але попереджаємо: вибір фреймворку, рівно як і вибір решти технологічного стеку, є непростим завданням, і його вирішення, частіш за все, потребує врахування багатьох аспектів, від ваших унікальних бізнес-вимог до здатності реалізувати за допомогою певного інструмента окремі інтеграції. 

Тож, якщо вам потрібна кваліфікована консультація в тому, що обрати: Django чи Laravel, або ви шукаєте команду розробників, які пройдуть разом з вами абсолютно всі стадії створення вашого програмного рішення, звертайтесь до нас. 

FAQ

В чому різниця між Django та Laravel?

Різниця між Django та Laravel полягає у тому, що Django заснований на Python і має MVT архітектуру, в той час, як Laravel заснований на PHP і має архітектуру MVC. Також ці фреймворки мають суттєві відмінності з точки зору наявних бібліотек і вбудованих рішень для оптимізації процесу розробки. 

Як зробити правильний вибір між Django та Laravel?

Вибір на користь Laravel чи Django повинен відбуватися з урахуванням ваших індивідуальних вимог до програмного рішення, наявних обмежень у використанні, можливостей інтеграції, здатності до масштабування, а також рівня безпеки, який здатен забезпечити певний фреймворк. 

На якому фреймворку створення проєкту відбувається швидше?

Враховуючи вищезазначені відмінності Django та Laravel, можна прийти до висновку, що для проєктів з особливо щільними дедлайнами має сенс звернути увагу саме на Laravel, який, завдяки підтримці PHP та простим у використанні вбудованим функціям, значно спрощує і пришвидшує процес розробки.

Денис
Про автора
Денис
Head of Back-end developer
Досвід роботи 9 років
Займає посаду керівника Back-end розробки, володіє глибокими технічними знаннями та багатим досвідом у галузі серверних технологій. З його пером статті набувають особливої цінності завдяки професійному погляду на сучасні технології розробки.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
4.2
Проголосувало: 80
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.