Олександр
Олександр
Head of Front-end department
20.11.2023

Що таке десктопні додатки: визначення, переваги та тренди

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
20.11.2023
20.11.2023
4.2
31093
12 хвилин
0

Використання програмного забезпечення у бізнесі є необхідністю. Цифровізація дозволяє впроваджувати нові інструменти, розширює можливості бізнесу, покращує взаємодію між компанією та клієнтом. Але виникає питання, який тип додатків використовувати: браузерний чи десктопний додаток? У чому різниця? Які переваги у розробки десктоп програми, які можливості вона надає? Розберімося.

Що таке десктопний додаток?

Десктопний додаток — це програма, яка потребує ОС настільного комп'ютера для своєї роботи. Він встановлюється в систему через спеціальний інсталятор та використовує для роботи ресурси комп'ютера.

Головна особливість таких програм – можливість працювати автономно без підключення до інтернету. Сучасні додатки все одно пропонують працювати з підключенням, але це потрібно для того, аби використовувати різні пристрої, включити в проект інших користувачів або оновлювати програму без ручного перевстановлення.

Багато компаній дбають про безпеку, тому не хочуть, щоб додатки підключалися до Інтернету. У такому разі розробка десктопних додатків може виконуватися "під ключ", а підключення можливе у закритій локальній мережі.

В чому різниця між десктопними додатками та веб?

Десктопні додатки та веб-додатки — це два типи програмного забезпечення, які можуть виконувати різні функції та мати різні характеристики. Основна різниця між ними полягає в тому, що десктопні додатки встановлюються на комп’ютері користувача і працюють на операційній системі Windows, тоді як веб-додатки запускаються в браузері та працюють на веб-сервері.

Розвиток десктопних додатків

Десктоп додаток — це величезний пласт програмного забезпечення, який стрімко розвивається вже далеко не перший рік. Наприклад, у 2020 році ринок десктопних додатків склав приблизно $9,8 млрд, а вже до 2025 року прогнозується зростання до $13,4 млрд.

При цьому варто зауважити, що десктопні застосунки зараз все більше стають пов’язані з наступними тенденціями:

  • Хмарні технології. Хмарні технології дозволяють десктопним додаткам синхронізувати дані та налаштування з іншими пристроями, забезпечувати резервне копіювання та відновлення, зменшувати витрати на зберігання та підтримку, підвищувати доступність та мобільність.

  • Штучний інтелект. ШІ додає десктопним додаткам нові можливості, такі як розпізнавання мови, зображень, облич, емоцій, аналіз даних, прогнозування, рекомендації, автоматизація, персоналізація та інше.

  • Кросплатформеність. Вона означає, що десктопні додатки можуть працювати на різних операційних системах, таких як Windows, Mac, Linux, Android тощо. Це збільшує аудиторію та зручність для користувачів, які можуть використовувати свої улюблені додатки на будь-якому пристрої.

Навіть попри стрімкий розвиток хмарних технологій та веб-додатків, десктопні додатки залишаються вкрай актуальною частиною сучасного digital-середовища.

Переваги Desktop додатка

Вважається, що такий тип програм швидший, а функціональність набагато ширша. Це дійсно так, але варто зазначити, що залежать ці параметри здебільшого від комп'ютера. Спробуйте встановити свій софт на слабке залізо й швидко переконайтеся в цьому особисто. Але розробка Desktop додатків справді має свої переваги.

Функціональність

Замовляючи персональну розробку, ви отримуєте унікальні функції для бізнесу, які допоможуть вашій компанії. Головна риса – широкі можливості для функціонала. Можна реалізувати практично будь-яку ідею. При цьому інтерфейс буде зручним, звичним та інтуїтивно зрозумілим для користувачів.

Безпека та надійність

Браузерні додатки вразливі. Річ у тому, що розробники не можуть вплинути на безпеку браузера, а веб-додаток безпосередньо залежить від його роботи. Десктоп додаток – це гарантія безпеки та збереження даних. Тому багато компаній обирають таке цифрове рішення для свого підприємства.

Мобільність

Десктоп додатки можна розробляти під різні операційні системи та навіть використовувати з мобільного пристрою, створивши нативну версію. Але для синхронізації даних необхідно підключатися до Інтернету. Проте мобільність дозволяє використання додатка за будь-яких умов та надає можливість керувати бізнес-процесами компанії у будь-який час.

Швидкодія

Принцип роботи Desktop додатка простий: програма використовує ресурси комп'ютера, його пам'ять та можливості. З одного боку, це може стати недоліком, якщо обладнання недостатньо хороше. Але з іншого боку, замовляючи індивідуальну розробку, враховуються особливості системи. З належною оптимізацією такий додаток «літатиме» й виконуватиме завдання ефективно.

Можливості десктопних додатків

Розробка Desktop додатків для бізнесу відкриває нові горизонти. Впровадження діджитал продуктів у компанію дозволяє підвищити ефективність, автоматизувати багато процесів компанії та оптимізувати роботу. Все це відбувається завдяки можливостям, які надає цифровий продукт. Десктопні додатки мають цілу низку можливостей:

  • Робота без Інтернету. Додаток може працювати автономно, зберігаючи всі дані до пам'яті комп'ютера. Це гарантує безпеку даних та високу продуктивність.

  • Робота з Інтернетом. Підключення такого додатка до Інтернету відкриває нові можливості. Використання хмари для збереження даних, доступ кількох користувачів до одного проекту, автономне оновлення програми без перевстановлення або тривалих налаштувань. За необхідності можна працювати в локальній мережі.

  • Швидкий запуск. Програмне забезпечення запускає системні файли з пам'яті комп'ютера й не потребує постійного оновлення даних та завантаження параметрів з мережі. Тому за умови використання нормального обладнання навіть потужні додатки запускаються швидко.

  • Якісний інтерфейс користувача. Не всім потрібні можливості налаштувати інтерфейс "під себе", але програми на ПК зазвичай дозволяють це робити.

  • Використання додаткової периферії. Десктоп додатки мають доступ до всіх пристроїв, які підключаються до комп'ютера. Тому їх без проблем можна інтегрувати з принтерами, сканерами, фіскальними апаратами та іншими периферійними пристроями.

Це далеко не всі можливості програм, які встановлюються на комп'ютер. Індивідуальна розробка дозволяє отримати ефективний додаток для бізнесу, який відповідає конкретним запитам. Як це працює?

Особливості розробки десктопних додатків

Щоб створити додаток для десктопу, до завдання потрібно завжди підходити комплексно. А безпосередньо розробка вимагає від спеціалістів відповідних знань та навичок, які відрізняються від тих, що потрібні для розробки веб-додатків чи мобільних додатків. Розгляньмо базові особливості.

Вибір мови програмування та фреймворку

Розробники десктопних додатків повинні вибирати мову програмування та фреймворк, які підходять для їхнього проєкту та цільової аудиторії. Мова програмування визначає синтаксис, функціональність, продуктивність, сумісність та інші аспекти додатку.

Деякі з популярних мов розробки десктопних додатків:

  • C#

  • Java

  • Python

Кожна має власні переваги та недоліки, тому варто серйозно підійти до питання вибору, якщо ви створюєте desktop додаток.

Розробка графічного інтерфейсу користувача (GUI)

Це процес створення візуального представлення додатку, яке дозволяє користувачам взаємодіяти з ним за допомогою елементів керування, таких як кнопки, меню, списки, поля введення, повзунки, чекбокси та інше. Розробка GUI вимагає від розробників знань та навичок, таких як дизайн, програмування, тестування тощо.

Розгортання та розповсюдження додатку

Це процес, який дає змогу розробникам зробити їх додаток доступним для кінцевого користувача. Щоб розгорнути та розповсюдити десктопний застосунок, необхідно мати відповідні навички:

  • Упаковка. Розробники повинні упакувати свій додаток у виконуваний файл, який містить всі необхідні ресурси, такі як код, бібліотеки, зображення, звуки, документація та інше.
  •  Розповсюдження. Девелопери мають розповсюджувати свій додаток через різні канали, такі як власний веб-сайт, онлайн-магазини, диски, флешки, електронна пошта, соціальні мережі та інше.

Тому варто пам’ятати, що навіть щоб створити відносно простий десктоп додаток, доведеться прикласти чимало зусиль та часу.

Безпека додатків для Desktop

Розібравши визначення десктопного додатку та його особливості, не можна оминути питання безпеки. 

Безпека додатків для Desktop — це комплекс кроків для захисту додатків від різних загроз, таких як віруси, трояни, шпигунське програмне забезпечення, рекламне програмне забезпечення, руткіти, фішинг, DDOS-атаки та інше. Безпекові проблеми додатків можуть виникати через недоліки в коді, помилки, неналежне використання користувачами тощо. Тому розробники повинні забезпечувати максимальний рівень безпеки, використовуючи аудит коду, тестування безпеки, криптографію, антивіруси, фаєрволи, резервне копіювання даних та інше.

Ключові тренди в розробці десктопних додатків 

Недостатньо просто розуміти, що таке десктопний додаток та яким чином він створюється. В сучасному світі вкрай важливо слідкувати за актуальними трендами та активно їх використовувати, щоб пропонувати користувачам дійсно якісний та релевантний програмний продукт. Зокрема радимо звернути увагу на наступні тренди.

Кросплатформеність

Кросплатформеність означає, що десктопні додатки можуть працювати на різних операційних системах, таких як Windows, Mac, Linux, Android тощо. В сучасних реаліях кросплатформеність є вкрай авжливою вимогою.

Зосередження на користувацькому досвіді (UX/UI)

Зосередження на користувацькому досвіді (UX/UI) означає, що десктопні додатки повинні бути привабливими, зручними, інтуїтивними, адаптивними та відповідати очікуванням та потребам користувачів. Розробники повинні дотримуватися принципів дизайну, таких як контраст, вирівнювання, повторення, близькість, баланс, пропорція, ієрархія та інше.

Використання хмарних технологій

Хмарні технології дають змогу синхронізувати дані та налаштування додатку між різними пристроями, забезпечувати резервне копіювання та відновлення, зменшувати витрати на зберігання та підтримку, підвищувати доступність та мобільність.

Підвищення безпеки

Десктопні додатки повинні бути захищені від різних загроз, таких як віруси, трояни, шпигунське програмне забезпечення, рекламне програмне забезпечення, руткіти, фішинг, DDOS-атаки та інше. Чим захищеніший додаток, тим краще.

Інтеграція з мобільними платформами

Інтеграція з мобільними платформами означає, що десктопні додатки можуть взаємодіяти з мобільними додатками, які працюють на смартфонах, планшетах, годинниках та інших пристроях. Це збільшує функціональність та зручність додатків, які можуть обмінюватися даними, надсилати сповіщення, використовувати сенсори, камери, мікрофони, GPS та інше.

Розробка десктопних додатків у Wezom

Ми створюємо якісні, сучасні, функціональні та безпечні додатки для десктопу, використовуючи провідні технології розробки та власний багаторічний досвід у девелопменті. Тому для наших спеціалістів практично немає завдань, які б вони не змогли реалізувати.

Робота над кожним додатком відбувається «під ключ». Тобто ми завжди пропонуємо клієнтам ексклюзивні рішення за вельми приємною ціною. Рекомендуємо звернутися до менеджерів Wezom, щоб обговорити деталі та скористатися нашими послугами.

Персональна консультація з фахівцем з досвідом у вашій ніші

Обговоріть зі спеціалістом свій проект і разом розробте стратегію вибухового зростання продажів з органічної видачі.

Підведемо підсумки

Отже, ми з вами розібрали, що таке десктопний застосунок, за якими принципами відбувається його розробка, що необхідно враховувати та на що орієнтуватися. 

Очевидно, що створення якісного, функціонального, інтуїтивного та сучасного додатку вимагає чимало часу та зусиль. А тому якщо ви дійсно хочете отримати якісний програмний продукт у відносно невеликий термін та з виправданими витратами бюджету, звертайтеся до Wezom.

FAQ

Що таке десктоп версія?

Найпростіше визначення desktop додатку — це версія застосунку, призначена для використання на комп’ютерах. Десктоп версія встановлюється на жорсткий диск комп’ютера і запускається без потреби в Інтернеті. 

Які технології використовують для розробки десктопних додатків?

Для розробки десктопних додатків використовують різні технології, такі як мови програмування, фреймворки, бібліотеки, інструменти, сервіси та інше. Наприклад, мови програмування C#, Java, Python, C++ та JavaScript, фреймворки .NET, JavaFX, PyQt, Electron та Flutter, бібліотеки Windows Forms, WPF, Swing, Tkinter, Kivy та інші.

Які існують тренди у розробці десктопних додатків?

Серед найголовніших трендів сучасної розробки десктопних додатків можна виділити наступні: кросплатформеність, зосередження на користувацькому досвіді (UX/UI), використання хмарних технологій, підвищення безпеки, а також інтеграція з мобільними платформами.

Олександр
Про автора
Олександр
Head of Front-end department
Досвід роботи 10 років
Лідер команди розробників фронт-енду. Під його керівництвом кодери створюють клієнтську частину сайтів або застосунків, втілюють у життя користувацькі інтерфейси.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
4.2
Проголосувало: 31
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.