Що таке NFT?

Євген
Євген
CBDO
27.01.2022
27.01.2022
4.5
3305
0
00:00
00:00
x1

Якщо ви цікавитеся темою блокчейна та криптовалюти, то ви, напевно, вже чули про те, що таке NFT токени. Для тих, хто зіткнувся з цією темою вперше, і існує ця стаття. Якщо ви все ще сумніваєтеся, що персонаж чи артефакт із гри може коштувати сотні доларів – читайте далі.

Що таке NFT і навіщо їх додають у відеоігри

Що таке NFT і навіщо їх додають у відеоігри

Коли світ зрозумів, що можна створювати унікальні об'єкти, купувати і продавати їх і заробляти на цьому величезні гроші, крипторинок заповнився всілякими мемами, предметами мистецтва, фрагментами фільмів та спортивних матчів. Але потім ця тенденція органічно перетекла в ігрову промисловість.

Тепер є ігри, де можна купувати захищених токеном персонажів, артефакти чи навички. Виникла нова модель ігрової монетизації – play-to-earn, у рамках якої гравці не лише витрачають гроші, а й заробляють їх. В результаті у виграші залишаються усі.

На сьогоднішній день існують цілі співтовариства NFT-геймерів, які заробляють на своєму захопленні. При цьому іноді для успіху не потрібно навіть вкладати в гру гроші.

NFT – це що?

NFT або НФТ - це Non-Fungible Token, або незамінний токен. У самому спрощеному вигляді це блокчейн-інструмент, що гарантує унікальність будь-якого цифрового об'єкта.

Основна риса таких токенів - це їхня незамінність, унікальність і неповторність. Візьмемо простий приклад: можна порівняти NFT із мобільними телефонами. Припустимо, ви прийшли в магазин і хочете купити смартфон, вам запропонували кілька варіантів, і кожен із них на даному етапі зможе замінити інший. Навіть коли ви вже вибрали один, вам все ще байдуже, віддадуть вам саме той, який ви тримали в руках, або принесуть зі складу інший екземпляр цієї моделі. Смартфони у магазині - це не NFT. Але коли ви вже купили якусь конкретну модель, на ній з'явилися ваші контакти, фотографії та інші цінні для вас дані, він стає для вас особливим. І якщо вам раптом запропонують аналогічний новий телефон, ви вже не погодитеся на заміну, адже вона не зможе повністю замінити ваш пристрій. Ось у цьому і полягає "невзаємозамінність". Слово складне, а принцип дуже простий.

Як працюють NFT-токени?

З ринкової погляду суть токенів у цьому, що це цифрові мітки, які передбачають незаперечне і одноосібне володіння оригінальним об'єктом. Тобто коли ви купили якийсь NFT, у ланцюжку блоків автоматично з'являється запис про те, що цей токен належить вам. Також там зберігаються всі дані про угоду, у тому числі – сума покупки.

Сьогодні продаючи та купуючи NFT-об'єкти можна розбагатіти. Для цього необхідно або купити якийсь попит об'єкт і перепродати його, або купити щось "дешево" і дочекатися, поки на цей об'єкт з'явиться попит, а потім перепродати його, або створити свій власний токен, на продажу якого теж можна заробити. Зацікавило? Давайте подивимося докладніше.

Як створити NFT-токен

Як створити NFT-токен

Створити NFT - це по суті те саме, що й створити будь-який унікальний об'єкт. Але щось вам нагадує, що все не так просто, як здається. Що ж, ви маєте рацію.

Як же все-таки влаштовані NFT?

Як елемент крипто ринку, NFT-об'єкти працюють із технологією блокчейн. При створенні токена, ви автоматично будете записані як його творець, і до першого продажу ви матимете унікальне право на нього.

Потім, коли ви продасте об'єкт своєї творчості, в ланцюжку блоків буде записано покупця, дату угоди, суму і так далі. Після цього, єдиним, хто має право на цей токен буде ваш покупець.

Токени можна перепродувати без обмежень, а ціну на них визначає лише сам продавець.

Завдяки блокчейну угоди абсолютно безпечні і максимально точні. Ніхто не зможе підробити дані про угоду або токене, адже немає єдиного місця, де зберігається ця інформація - вона записана скрізь і відразу, і всі джерела постійно звіряються для перевірки. А це означає, що покупець має гарантії.

Як почати працювати з NFT

Перш за все, вам потрібно визначитися з тим, де саме ви працюватимете з NFT. Можливо, ви захочете приєднатися до якоїсь блокчейн-гри, або навіть створюватимете токени для неї. У такому разі необхідно визначитися з грою. А може, ви зароблятимете на продажах своїх або викуплених об'єктів. У цьому випадку важливо правильно вибрати торговий майданчик NFT.

На цьому етапі таких майданчиків вже існує чимало. Умови, і навіть групи токенів кожної з них різні. Тому, щоб вибрати, вам доведеться детально вивчити усі подробиці. Десь можуть бути великі комісії на продаж чи купівлю, десь може не бути тієї групи товарів, які вам потрібні (наприклад, лише предмети мистецтва, чи навпаки, лише спортивна тематика). До вибору варто підходити ретельно та уважно, щоб потім не стикатися з несподіванками.

Крім місця, де ви продаватимете свої дітища, важливо також визначитися з тим, що саме ви хочете створювати і продавати або купувати. Це також допоможе і у виборі майданчика.

Що може стати NFT-токеном

NFT може бути чим завгодно. Це може бути предмети творчості, такі як картини, музичні композиції, вірші, фотографії. Токенами можуть ставати об'єкти спортивної тематики: унікальний автограф, знаменний момент спортивного матчу і так далі. Геймерська атрибутика, як відомо, також токенізована. Ви можете продавати унікальні персонажі, колекційні предмети, артефакти, які дають істотні переваги і так далі. У формат NFT можна запакувати оригінальні меми, гіфки, колажі та картинки - що завгодно. Головне, щоб це мало попит, інакше об'єкт ніхто не купить.

Як заробляють на NFT

Як заробляють на NFT

Отже, ми вже згадали, що заробляти на продажу та купівлі токенів можна за трьома основними стратегіями. Давайте розглянемо трохи докладніше.

  • Купувати та перепродавати те, що користується попитом. Все просто, ви купуєте якийсь цікавий світові об'єкт, а потім продаєте його ще дорожче. Різниця і буде вашим прибутком. Спосіб швидкий та старий як світ.
  • Купувати несуттєві об'єкти, а потім продавати їх як колекційні екземпляри. Суть у тому, щоб купити токен у той момент, коли на нього ще немає ажіотажу, а коли попит з'явиться – продати його у багато разів дорожче. Для цього потрібно певне чуття, щоб, так би мовити, розглянути шедевр наперед. Ризикована стратегія, але може принести величезний прибуток.
  • Створювати токени самому та продавати їх. Цей варіант ми вже розглянули докладно. Він добрий тим, що вимагає мінімальних фінансових вкладень на самому початку. Але і тут потрібно бути обережним, деякі майданчики вимагатимуть з вас комісію лише за розміщення об'єкта на продаж, а гроші ви отримаєте лише якщо його куплять, що може бути дуже не скоро.

Що можна продати у формі NFT?

Як ми вже з'ясували, NFT може стати будь-що, а значить і продати можна також будь-що. Головна умова - це має бути неповторний та незамінний артефакт. Але очевидно, що однієї унікальності буде недостатньо, щоб щось продати. Важливо також, щоб обраний об'єкт був попит.

Щоб переконатися, що той токен, який ви хочете придбати для перепродажу або створити самому, матиме попит, необхідно ретельно вивчити ринок та моніторити його постійно.

Попит – дуже нестабільне явище. Типова ситуація: при великому попиті якийсь продукт кожен вирішує скористатися ситуацією і випустити його ринку, провокуючи надлишок пропозиції та падіння продажів. На крипторинці ситуація не надто відрізняється.

Вибираючи сферу або нішу для токена, зверніть увагу на те, чи є попит, наскільки він стабільний та які тенденції пропозиції. Подумайте, можливо у вас є щось настільки цінне і унікальне, що не може не мати попиту і на даний момент ще взагалі не представлено на ринку.

Важливо пам'ятати, що це завжди великий ризик. Роблячи ставку на майбутній ажіотаж і створюючи свій власний NFT, ви ризикуєте не отримати очікуваного попиту. Тому підходьте до питання уважно, але з часткою легкості та азарту.

Висновки

NFT

NFT - це з деяких пір популярне явище на крипторинку. Оборот токенів сьогодні обчислюється десятками мільярдів доларів, що дає підстави вважати прибутковість і перспективність цього напряму. Але якщо ви хочете заробляти на токенах, необхідно детально вивчити питання, звернути увагу на всі можливості та ризики. Адже лише організований підхід може призвести до успіху.

Світ технологій не стоїть на місці, зараз блокчейн та NFT завойовує комп'ютерні ігри та метаверс, а завтра полонить усю онлайн-комерцію. Час знайомитися з технологіями блокчейна. І якщо ви хочете дізнатися більше про їхні можливості для інвестицій та бізнесу – зверніться за консультацією у WEZOM. Телефонуйте, пишіть, залишайте заявку у формі на сайті.

Як вам стаття?
4.5
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.