Гузенко Сергій
Гузенко Сергій
CEO&founder WEZOM
28.03.2022

Бізнес з підвалу: новий підкаст WEZOM про роботу та війну

Гузенко Сергій
Гузенко Сергій
CEO&founder WEZOM
28.03.2022
28.03.2022
5.0
2057
0
00:00
00:00
x1

Минулого місяця ми зі зрозумілих причин не записали жодного нового подкасту. Переважно ми переживали шок, вирішували проблеми, перезапускали бізнес, виживали. Але зараз ми впоралися зі стресом, набули нового досвіду та зміцніли у всіх сенсах. А значить подкасти настав час повертати, у нас маса нових тем для обговорення.

У новому випуску СEO WEZOM Сергій Гузенко розповів, як перевести бізнес на військові рейки, яку роль IT грає у світі коронавірусу та війни, чому важливо продовжувати працювати під бомбами і менше захоплюватися читанням новин.

Відео подкаст:

Про зіткнення з війною

Ми відразу ж, там два-три дні шоку, перезавантажилися, почали пінгувати клієнтів. Є ринок України, є світовий ринок. Ринок України здебільшого відвалився, але дякувати Богу, залишилися клієнти, які продовжують працювати. Є ті, що зовсім відвалилися. Є ті, які кажуть “платитимемо мінімум, або платитимемо потім, робіть-не робіть, як вважаєте за потрібне”. Є різне. Світ взагалі сказав: “Як ви? Тримайтеся!” і забув про це. Ми продовжуємо працювати, тому що працювали, загалом усе добре. Тобто опустити руки, не забезпечити працівників зарплатою – це просто неприйнятно. Тому так, ми зараз не знаємо, що на нас чекає в березні, тому що ми ніби росли, ми розгойдувалися, ми набирали “на виріст” співробітників, ми збільшували зарплати, ми набирали проекти і тут раз – і війна”.

Про психологічну стійкість

“Не займаючись тим, чим ти займався, можна збожеволіти. Я впевнений в цьому. Сидячи у підвалі, читаючи новини, слухати, що відбувається – це жахливо. Це дуже тисне на голову, це взагалі не ОК… Ми просто працюємо, виходячи з тих умов, у яких перебуваємо, тому що не працювати ми в принципі не можемо… Я вже навіть не читаю новини, виходжу ввечері до хлопців, говорю “Які новини ?” Вони мені за десять хвилин розповідають, що сталося, робимо якісь свої висновки, бажаємо добраніч, йдемо спати”

Про відповідальність IT

“Ми айтішники, ми просто не маємо права сидіти і нічого не робити, я вважаю. Тому що по суті нам потрібне просто світло та інтернет. Слава Богу, перебоїв із цим немає, а якщо вони і є, то не глобальні. Тому сидіти і нічого не робити – це просто злочин, це моя думка. Одна справа - продавець на ринку та ринок закрився, продавець на фабриці та фабрика згоріла... Тут є виправдання. У нас, у айтішників, взагалі немає виправдань – є руки, є голова, ти живий, є світло та інтернет, сорян”.

Про фінанси

Ми абсолютно легальна компанія. З усіх грошей, які ми отримуємо, ми сплачуємо податки. І чим більше грошей ми заробили, тим більше податків ми заплатили, тим більше коштів має країна… Далі, ми забезпечуємо зарплатою співробітників і в лютому ми виплатили 100%, незалежно від того, що війна почалася 24 числа. Все одно фінансово, я впевнений, для жодної компанії це не стало вбивчим, три дні робітників, які залишалися - четвер, п'ятниця та понеділок. Хоча є багато компаній, і ми маємо клієнтів, які вже за лютий урізали зарплати. Я думаю, це економія задля економії”

Про роль діджиталу у новому світі

“Ми якраз перебуваємо на стадії розвитку технологій, які дозволяють дедалі більше якісь процеси діджиталізувати, оптимізувати, автоматизувати. Відповідно все, що відбувається – це COVID-19, це зараз війна – це все більше і більше змушує розробляти якісь інструменти діджиталізації у вигляді платформ, додатків, рішень, доступних завдяки інтернету, мобільному телефону та комп'ютеру. Вони дозволяють вирішувати дедалі більше проблем, швидше обертати процеси. І зараз ця тенденція не минає”

Про майбутнє українського IT-бізнесу

“Україна стала трендом зараз. І охочих зробити вибір на користь України стає, дякувати Богу, дедалі більше. Тому ми укладаємо договори, ми отримуємо платежі, отримуємо платежі – вони приходять до нас, змінюються на гривню, держава отримує валюту ну і, відповідно, всі від цього лише виграють”

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.