Оля
Оля
Brand manager
25.02.2021

Agile – гнучка методологія розробки програмного забезпечення

Оля
Оля
Brand manager
25.02.2021
25.02.2021
5.0
7790
0

Методологія Agile у розробці використовується часто. Цей термін був розроблений ще 1970 року, але сьогодні є дуже актуальним та потрібним. Компанії, які використовують принципи Agile набагато швидше та успішніше запускають проекти, розуміють потреби клієнтів та забезпечують продукту швидкий вихід на ринок. Agile-підхід розкриває масу можливостей для бізнесу, автоматизує робочі процеси та зменшує ризики та ймовірність помилок.

Що таке Agile

Agile – це спосіб організації робочого середовища. Він з'явився на початку 1970-х років, коли американський програміст написав статтю про неефективність підходу розробки. У ті роки використовували метод конвеєра, який передбачає, що кожен етап розробки має йти за принципом «складальної лінії» на заводі.

Як результат – тривалість виходу проекту була великою. Але водночас не було особливо конкуренції у сфері розробки, тому вихід на ринок був не таким актуальним. Проте Вінстон Ройс запропонував "Фазовий підхід". Він полягав у тому, що спочатку збираються всі необхідні частини проекту, виходить не оформлений, але робочий продукт. І лише потім робиться інтерфейс, оболонка, дизайн, налаштовуються всі системи та доходить до готового продукту.

Так уперше з'явилася методологія проектного управління, яка дозволяє протягом короткого часу створити робочий готовий продукт, та поступово покращувати його. Багато процесів йдуть паралельно, фахівці комунікують між собою, а також підтримують постійний зв'язок із замовником, і в результаті результат виходить швидким та ефективним. Agile – це можливість значно прискорити розробку та уникнути множини помилок шляхом правильної методики управління проектами та організації роботи.

Основні ідеї та принципи Agile

У 2001 році група провідних розробників створила маніфест про Agile методології, що включає низку ідей та принципів. Варіації використання можуть бути різними, але суть залишається незмінною: принципи Agile досі актуальні та затребувані, за ними працюють багато компаній, у тому числі наша. Основні принципи Agile наступні:

  • Взаємодія між людьми в команді важливіша за будь-які технічні процеси, а програмне забезпечення значно важливіше за документацію. На першому місці опиняється розуміння клієнта, а не обговорення умов чи контракти. Agile підхід має на увазі повну взаємодію, побудовану на взаєморозумінні.
  • Можливість вносити корективи до існуючого проекту набагато важливіша за початковий затверджений план. Система Agile має на увазі регулярні зміни та відходження від плану, якщо це призводить до кращого результату.
  • Agile розробка застусунків та іншого програмного забезпечення має тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Чим швидше тим краще.
  • Міра прогресу – робоче програмне забезпечення. Якщо воно працює, це свідчить про успішність впровадження Agile методології. Наскільки добре працює – інше питання, й на нього завжди відповідають послідовно. Головне – з теорії перейти на практику.
  • Розробники та замовники мають безперервно до кінця проекту працювати разом. Найголовніший спосіб передачі – особиста розмова. Agile менеджмент відповідає за комунікацію всередині проекту та стежить за тим, щоб кожен знав, що потрібно робити.
  • Вибір одного темпу – найкраще рішення. Методологія проектного управління має на увазі вибір правильної швидкості роботи, щоб не відбувалося вигоряння, але робота йшла максимально швидко.
  • Взаємодія всередині команди – один із головних принципів Аджайл. Важлива мотивація співробітників та свобода мислення. Повноваження розширюють відповідальність та підвищують значущість, відповідно, зростає цінність.
  • Правки та зміни вносяться під час роботи, доводячи продукт до кінцевого результату. В ідеалі потрібно постачати програмне забезпечення якнайчастіше, щоб прогрес спостерігався візуально, і можна було своєчасно внести корективи.

Принципи Agile на цьому не закінчуються, їх багато, ми виділили основні. Суть у тому, щоб запровадити методики управління проектами та налагодити взаємозв'язок між бізнесом та продуктом. За організацію всього процесу відповідає Agile менеджмент, використовуючи різні інструменти та послуги для реалізації робочого середовища.

етапи гнучкої розробки

Етапи гнучкої розробки

Agile підхід складається з кількох етапів. Це дозволяє найефективніше розподілити роботу між фахівцями та вибудувати чіткий алгоритм дій.

Дослідження та формування стратегії

Перш ніж розпочати Agile проект, необхідно зрозуміти, яка стратегія використовуватиметься. На цьому етапі слід відповісти на запитання:

  • Хто є клієнт продукту?
  • Що має отримати споживач, яка з цього користь?
  • Як конкуренти вирішують це завдання, і чим ваш продукт може бути кращим?
  • Який план виходу на ринок, скільки часу для цього потрібно?

Потрібно проаналізувати конкурентів, цільову аудиторію, зрозуміти потрібність товару. Потрібно продумати, як краще організувати роботу. Все це робиться безпосередньо з власником бізнесу. Адже лише він знає відповіді на всі запитання.

Дизайн

Коли ідея сформована, потрібно її візуалізувати, щоб показати, як виглядатиме продукт, які функції будуть у ньому та як його можна представити цільовій аудиторії. По суті створюється робочий прототип.

Нерідко для прототипу використовують просто схематичні малюнки. У цей час стає зрозумілим функціонал, можливості продукту. З цього моменту аджайл починає працювати на повну - починається паралельна робота фахівців. Поки розробники почнуть робити якісь інструменти, дизайнер готуватиме підсумковий макет, маркетологи продумують стратегію просування продукту. Підключається одразу багато фахівців, й всі вони продовжують перебувати у постійному спілкуванні із замовником та щодня рухатися до результату.

розробка

Розробка

Agile технологія передбачає створення робочого інструменту, який не має нічого спільного з підсумковим результатом. Як кажуть принципи Agile, спочатку потрібно показати робочий продукт, й зробити це якнайшвидше. Далі – доопрацьовувати його. Тому методологія проектного управління включає екстремальне програмування та інші способи швидкого реалізації проекту.

Це дозволить одразу уникати безлічі помилок та переробок, стежити за змінами на ринку та робити продукт «під клієнта». У світі Agile методології не прийнято довго робити один продукт. Він може стати неактуальним й просто не зможе конкурувати. Гнучкість – запорука швидкої та ефективної розробки.

Тестування

Коли є перші результати готового продукту, одразу починається етап тестування. Аджайл має на увазі комплексну роботу, тому перевіряється працездатність, UX дизайн, основні функції. У ході тестування визначаються нові завдання, проводяться доопрацювання й продукт покращується одразу.

Кожен етап покращення обов'язково проходить тест. Здається, що в результаті на це витрачається багато часу. Але краще тестувати малими частинами, одразу визначаючи корективи, ніж на виході проводити тест повноцінного застосунка, зрозуміти, що воно має проблеми та витрачати масу часу та грошей на їх виправлення.

Реліз

Коли продукт має інтерфейс, основні функції працюють, регулярно проводиться тестування, можна запускати його в реліз. Це не означає, що викочується повноцінна та остаточна версія. Як правило, на етапі релізу з Agile методології готується MVP.

Мінімально життєздатний продукт представляється користувачам, й одразу збираються відгуки, визначаються нові завдання. Що це дає? Можливість зрозуміти, що саме потрібно аудиторії, які функції потрібно доопрацювати, впровадити, покращити. Де є проблеми, а що можна сміливо прибирати. По суті, це найкоротший та недорогий спосіб практично зрозуміти ефективність продукту та його затребуваність.

Технічне обслуговування

Після релізу фахівці продовжують активно працювати над проектом та покращувати його. Збираються всі дані від користувачів, оцінюється робота продукту над ринком, його позиціонування та проводиться технічне обслуговування. Багато функцій покращуються, деякі – взагалі змінюються докорінно.

Такий Agile підхід дозволяє до вже працюючого продукту вносити технічні зміни та покращення. У результаті нерідко він починає приносити дохід або збільшувати капіталізацію ще на стадії розробки.

переваги методології гнучкої розробки agile

Переваги методології гнучкої розробки Agile

Підвищена ціннісна пропозиція

Agile-підхід передбачає роботу не «від товару», а «від клієнта». Деякі компанії дотримуються зворотного принципу: зробити продукт й показати, що він може бути корисним. Але методологія Agile про інше. Тут одночасно вивчаються потреби та створюється пропозиція ринку, яка має підвищену цінність.

Швидкість виходу ринку

За рахунок створення мінімально життєздатного продукту швидкість виходу ринку просто колосальна. Що це дає? Можливість одразу перевірити всі бізнес-гіпотези, визначити затребуваність та зрозуміти, як можна покращити продукт. Agile розробка унеможливлює те, що ваші конкуренти зроблять щось швидше, або, що ще гірше, що в ході розробки потреби ринку зміняться й ваш продукт просто виявиться непотрібним.

Гнучкість

Головна перевага методики управління проектами – можливість "на ходу" змінювати правила. Буває так, що в ході розробки стає зрозуміло, що функція або інструмент будуть непотрібними або просто невиправданими. У такому разі легко їх замінити або просто відмовитись. Може змінитися ринок та потреби клієнтів, а система Agile дозволяє швидко зреагувати та внести зміни.

Зниження ризику

Доведеться чимало заплатити, якщо у бізнес-організації, аналітиці чи підході будуть помилки. Agile підхід дозволяє значно знизити ризики. Завдяки покроковим етапам є можливість вносити правки та швидко реагувати на зміни, легко протестувати гіпотези, перевірити бізнес-модель та обрати оптимальний шлях.

Усунення технічних помилок

Через регулярне тестування ймовірність технічних помилок значно знижується. А якщо вони й виникають, оперативна технічна підтримка проекту дозволяє швидко позбутися їх. Це зменшує вартість обслуговування продукту, він продовжує активно працювати та генерувати прибуток, а злагодженість команди дає можливість моментально реагувати на будь-які негативні фактори.

Висока якість

Дотримуються важливих критеріїв організації роботи: кожен учасник знає свою роль та завдання, несе за неї відповідальність, Agile менеджмент повністю контролює всі дії, а замовник бере безпосередню участь у проекті. Орієнтація ринку та потреби клієнта робить продукт успішним.

методи та засоби реалізації

Методи та засоби реалізації

Система Agile базується на використанні додаткових інструментів та засобів реалізації. Найпопулярнішими є такі методи:

  • Scrum. Термін прийшов із «Регбі», що означає командну роботу. Він має власні принципи, за якими працює. Необхідна команда, власників продукту, які знають цілі, та Agile менеджмент. Складається беклог продукту, у якому визначають пріоритетність завдань. Плануються «спринти» - відрізки часу для виконання конкретних завдань, а також проводяться «міт-апи» - зустрічі, на яких розглядаються щоразу 3 питання: що робив учора, що робитимеш сьогодні, які перешкоди заважають виконати завдання.
  • Extreme Programming. Екстремальне програмування - методика, що дозволяє давати раду постійним змінам у розробці продукту. Вона побудована на 4 процесах: кодування, тестування, планування змін, слухання. На останньому процесі розробники та замовники проводять обговорення, щоб уникнути непорозуміння та неясностей. Мета – швидко розробити програмне забезпечення та оперативно його покращувати.
  • Crystal Methodologies. Методологія проектного управління, яка працює за наступним принципом: код розробляється максимально швидко, нова версія завжди покращується на основі зібраних даних про попередню версію, а комунікація між менеджерами проекту, клієнтами та розробниками завжди відбувається в одній кімнаті.
  • Dynamic Software Development Method. Agile підхід, в якому ключову роль відіграє кінцевий споживач. Він бере активну участь у ході розробки. Випускається версія продукту, а правки та доповнення згодом вносяться з урахуванням зібраних даних.
  • Feature Driven Development. Метод, в якому особлива увага приділяється прогнозуванню та плануванню. Ключовими особливостями є попереднє моделювання, побудова графіків та звітів, аналітика.
  • Kanban. Нагадує виробничий процес на конвеєрі, де все починається зі шматка металу, а закінчується готовою деталлю. Тут усе виглядає так: завдання кожному етапі обмежені, але учасник може виконувати одразу кілька таких завдань. Кожне завдання маркується залежно від рівня виконання, а робочий процес не зупиняється. Методологія передбачає постійне покращення. Такий підхід дозволяє економити ресурси, організувати роботу та досягти потрібного результату.

Де, як і ким використовується Agile

Agile технологія застосовується в багатьох сферах. Основне завдання методу – організувати працю у невеликих командах та групах співробітників. При цьому сам менеджмент Agile обов'язково має бути демократичним та просунутим у рамках управління. Застосовується така система у багатьох сферах, серед яких:

  • IT та розробка діджитал продуктів;
  • банківська сфера;
  • нафтогазова промисловість;
  • урядові організації;
  • бюджетні організації;
  • телеком-компанії.

Це лише частина напрямів, де активно використовуються методики управління проектами. По суті, у будь-якій компанії можна впровадити цей метод, якщо реалізуються прості умови для його впровадження: менеджмент готовий до змін та нового підходу до робочої системи, співробітники готові отримати розширені повноваження та самостійно відповідати за результат, а клієнти готові брати активну участь та повне залучення до розробки.

Тепер вам зрозуміло, що таке Agile, які принципи має дана методика та як вона може бути корисною у бізнесі. Наша компанія активно використовує Agile управління проектами, щоб досягти максимального результату. Це чудове рішення для швидкої розробки діджитал продуктів.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.