Василій
Василій
IT Sales Manager
12.06.2024

Як підвищити прибутковість у Real Estate за допомогою ШІ

Василій
Василій
IT Sales Manager
12.06.2024
12.06.2024
471
15 хвилин
0

Сьогодні штучний інтелект вже не є фантастикою. Він став буденністю, яка змінює підходи до управління бізнесом. Сфера нерухомості не є виключенням, адже як ніколи потребує нових рішень для оптимізації операцій та підвищення прибутковості. 

ШІ може допомогти фахівцям Real Estate у багатьох аспектах: від пошуку потенційних клієнтів до оцінки вартості нерухомості та управління власністю. Тож розгляньмо можливості та приклади впровадження ШІ в нерухомості. У матеріалі ви дізнаєтесь, як новітні технології можуть змінити ваш бізнес, та як правильно застосувати їх для підвищення прибутку.

Як ШІ захоплює галузь нерухомості

Що таке штучний інтелект у контексті галузі Real Estate? Ми говоримо про комп’ютерні системи, здатні виконувати найскладніші завдання, які традиційно потребують глибокої людської залученості. До таких завдань у сфері нерухомості можна віднести аналітику великих масивів даних, прогнозування трендів ринку, ціноутворення, оптимізацію комплексних завдань управління нерухомістю, роботу з клієнтами тощо. 

Сучасні моделі та інструменти ШІ можуть виконувати ці завдання не гірше, а все частіше – навіть краще за людину. Наприклад, процес андеррайтингу нерухомості може потребувати десятків годин кропіткої аналітичної праці фахівців. Однак моделі ШІ можуть обробляти величезні масиви даних практично миттєво, визначаючи ризики та можливості з винятковою точністю. Ще 10 років тому навіть уявити такі можливості було складно: технології можуть заощадити для компанії у Real Estate сотні годин робочого часу.

Історично галузь нерухомості впроваджувала нові технології доволі повільно та обережно. Однак сьогодні усе змінюється. З одного боку, індустрії потрібні засоби підвищення рентабельності в умовах глобальної невизначеності та кризи. З іншого, останніми роками технології ШІ стали набагато доступнішими. Такі рішення як обробка природної мови (NPL), комп`ютерний зір, генеративний ШІ та алгоритми машинного навчання відкривають для індустрії нові можливості, тож затребувані як ніколи. 

Наведімо декілька цифр:

  • За підсумками 2023 року аналітики BRC оцінили ринок рішень ШІ для Real Estate у $164,9 млрд. У 2024 році він має взяти позначку у $226,7 млрд. 

  • Найближчими роками ринок буде розвиватись з середньорічним темпом зростання у 34%, і вже до 2033 року має перетнути позначку у $731 млрд. 

  • За прогнозами McKinsey один лише генеративний ШІ може принести індустрії Real Estate від 110 до 189 млрд млрд доларів додаткової вартості. 

Стрімке впровадження ШІ в галузь нерухомості буде підживлюватись поширенням технологій Інтернету речей, тотальним поширенням мобільного інтернету та гострою конкуренцією в автоматизації ціноутворення. Деякі з провідних компаній з нерухомості вже інвестують у ШІ. Наприклад, Zillow, Opendoor та RentHop використовують ШІ, щоб оптимізувати свої операції та покращити досвід користувачів. 

Дуже скоро технології стануть головним фактором конкуренції на ринку. Тисячі бізнесів по всьому світу постануть перед важким вибором: інвестувати у власні рішення на базі ШІ в нерухомості, шукати готові продукти на ринку ПЗ, або ж відмовитись від конкуренції та зникнути. 

Як інтеграція ШІ збільшує прибутки в нерухомості: 4 складових

Штучний інтелект став достатньо простим, доступним та універсальним, аби змінити галузь Real Estate безліччю способів. Розглянемо ключові кейси застосування ШІ в нерухомості. 

Оптимізація ціноутворення

Визначення оптимальних цін на нерухомість є одним з ключових аспектів в роботі будь-якого рієлторського бізнесу. Ціна має бути достатньо високою, щоб забезпечити максимальний прибуток для продавця, але й достатньо привабливою, щоб зацікавити потенційних покупців.

Традиційно, рієлтори застосовували в оцінці нерухомості свій досвід та знання ринку. Цей процес дуже трудомісткий. Аналітичні підрозділи компаній у Real Estate можуть витрачати на оцінку об’єкта десятки годин, намагаючись взяти до уваги безліч факторів: стан нерухомості, економічна ситуація, динаміка ринку, довготривалі перспективи розвитку регіону тощо. Але при цьому оцінка все одно може бути неточною та суб’єктивною. 

Галузь давно прагне автоматизувати цей процес. Побудова автоматизованих моделей оцінки (AVM) стала одним з головних напрямків впровадження ШІ в сферу нерухомості. Як приклад, індійський сервіс Housing.com запустив власний ціновий рушій на базі машинного навчання, який надає користувачам глибоке розуміння динаміки цін на об’єкти в окремо взятих регіонах.

Автоматизація та оптимізація менеджменту

Управління об’єктами у Real Estate – це комплексний напрямок, що охоплює безліч завдань: від менеджменту договорів оренди та збору плати, до технічного обслуговування приміщень та скринінгу орендарів. ШІ в керуванні нерухомістю може виявитись неймовірно корисним. Як приклад, платформа Guesty використовує ШІ для автоматизації таких завдань, як пошук клієнтів, перевірка орендарів, комунікація та покращення якості сервісу. 

Чатботи на базі генеративного ШІ можуть автоматизувати роботу з орендарями, подібно до того, як вони використовуються для обслуговування клієнтів в інших галузях. ШІ може відповідати на запитання щодо орендних ставок і наявності вільних місць, а також допомагати клієнтам у процесі подання заявки, зменшуючи навантаження на персонал у сфері нерухомості. 

Понад те, аналітичний ШІ у поєднанні з системами Інтернету речей та смарт-будинку може бути дуже відповідальним домовласником, що автоматично фіксуватиме проблеми з технічним станом або безпекою об'єкта й вживатиме заходів навіть без залучення людини. 

Підтримка клієнтів 24/7

На відміну від операторів кол-центрів та агентів з нерухомості, які обмежені робочим часом, системи на базі ШІ з розпізнавання натуральної мови можуть працювати цілодобово й надавати миттєву підтримку клієнтам будь-де і будь-коли.  Понад те, штучний інтелект може аналізувати дані про попередні взаємодії клієнтів, аби надавати їм персоналізовані рекомендації та підтримку.

Однією з ключових переваг чат-ботів та віртуальних асистентів у сфері нерухомості є їхня здатність миттєво надавати детальну інформацію про об'єкти. Вони можуть надати клієнтам детальні технічні характеристики об’єкта, відомості про наявну інфраструктуру, транспорт тощо. Звичайному агенту з нерухомості подекуди потрібен час, аби зібрати подібну інформацію чи вивчити документацію. Однак ШІ отримує доступ до даних у реальному часі, що суттєво спрощує продажі та покращує клієнтський досвід.  

Прогнозування витрат

Галузь нерухомості відома своєю динамічною природою: ціни на об’єкти можуть змінюватись дуже стрімко і залежать від безлічі факторів. Точно прогнозування цінових трендів має величезне значення для усіх учасників ринку: покупців, продавців, інвесторів тощо. Кожен стейкхолдер хоче розуміти тенденції цін, аби ухвалювати правильні рішення та мінімінувати ризики. 

Як і в інших галузях, предиктивні моделі на базі алгоритмів ШІ можуть будувати доволі точні прогнози динаміки цін, базуючись на історичних даних, макроекономічних показниках, оцінці політичної та геополітичної ситуації в регіоні, демографічних метриках, пошукових запитах тощо. І звісно ж, оцінка базується на аналізі динаміки попиту та пропозиції, яку ШІ може здійснювати в реальному часі. 

Як приклад, компанія Opendoor покладається на алгоритми ШІ, аби шукати й скупляти житло за вигідними цінами, а з часом продавати його вигідно. Такий спосіб інвестування чудово працює: щороку Opendoor укладає завдяки алгоритмам сотні вдалих угод. 

Рішення ШІ для оптимізації сфери нерухомості

Які засоби та інструменти штучного інтелекту доступні бізнесу у сфері Real Estate просто зараз? Розберемо найтиповіші рішення, які вже сьогодні широко впроваджуються в індустрію та змінюють її.

Інтелектуальні платформи менеджменту Real Estate

Розумні алгоритми фундаментально спростили менеджмент об’єктів, відкривши можливості оптимізації та автоматизації майже кожного етапу оренду й обслуговування. Сучасні рішення на базі ШІ для керування нерухомістю можуть підвищити продуктивність операцій на 30-40%. 

Як приклад, платформа Showdigs використовує штучний інтелект для розв’язання низки завдань лістингу. Алгоритм ШІ моніторить оголошення щодо продажу та оренди на таких майданчиках як Facebook та Craigslist й виявляє шахрайські пропозиції. 

Ще один приклад: платформа Mezo використовує функції ШІ для налагодження завдань техобслуговування будівель. ШІ-асистент Max допомагає бізнесу та мешканцям будинків автоматично діагностувати аварійні проблеми. Він може консультувати орендарів та діагностувати проблему за три хвилини. Якщо мешканець може усунути її власними силами, Max надає зрозумілі інструкції “зроби сам”.  Якщо проблема потребує втручання фахівців, ШІ передає її відповідним службам та менеджеру нерухомості. 

Віртуальні тури та візуалізації

Сфера нерухомості завжди покладалась на традиційні елементи маркетингу, такі як фото, відео та живі демонстрації, аби познайомити потенційних покупців з об’єктом. Поява нових технологій відкриває в індустрії нову сторінку: сучасні засоби AR/VR, 3D-рендеринг та інструменти ШІ допомагають побудувати для клієнтів більш зручний, імерсивний та захопливий досвід демонстрації. 

Як приклад, індійський стартап CoRover.ai навесні цього року презентував відео-бота AI REALTOR, який спрощує для клієнтів процес пошуку та купівлі нерухомості, проводить віртуальні тури і надає персоналізовані рекомендації. Найбільше вражає те, що з цим ботом не треба переписуватись: він виконаний у вигляді віртуального аватара. Користувач спілкується з ним так, як спілкувався б зі справжнім рієлтором у форматі відеочату. ШІ-асистент може провести користувачу тур у цифровій моделі будівлі просто зі смартфону. 

Подібні рішення на основі ШІ в нерухомості – це справжня революція у клієнтському досвіді для усієї індустрії. І ця революція лише розпочинається. 

Платформи управління орендою

Власники нерухомості та менеджери Real Estate постійно шукають шляхи вдосконалення своїх операцій, аби максимізувати прибутки та скоротити ризики. Штучний інтелект наразі став центральною темою цих пошуків, адже може принести революційні зміни в менеджмент коротко- та довгострокової оренди. 

Одним з головних сценаріїв застосування ШІ для довгострокової оренди стало динамічне ціноутворення. Алгоритми на основі штучного інтелекту можуть аналізувати такі фактори, як історичні дані про бронювання, сезонні тенденції, місцеві події та пропозиції конкурентів, аби генерувати оптимальні подобові ціни для оренди нерухомості. Як приклад, подібні системи ціноутворення розробляє німецький стартап AristanderAI. Вони працюють як алгоритми Uber, формуючи пропозицію в реальному часі на основі десятків факторів. 

Ще одним сценарієм впровадження ШІ на ринку оренди є впровадження розумних чатботів для підтримки орендарів. Такі компанії як Airbnb, HomeAway та VRBO вже впровадили такі рішення для цілодобової та комплексної підтримки користувачів. Цим шляхом неодмінно піде уся галузь. 

Засоби управління комерційною нерухомістю

Штучний інтелект може допомогти власникам, інвесторам та менеджерам комерційної нерухомості оптимізувати свої операції та покращити якість ухвалення рішень для максимізації прибутків. 

Розумні алгоритми допомагають автоматизувати безліч рутинних завдань, пов'язаних з управлінням комерційною нерухомістю: скринінг орендарів, облік орендної плати, підтримка, обробка запитів на обслуговування тощо. Аналітичні можливості ШІ неоціненні у завданнях прогнозування трендів ринку комерційної нерухомості та оптимізації портфеля Real Estate для власників та інвесторів. 

Як приклад, продукти Property Manager та Investment Manager від AppFolio використовують алгоритми ШІ для побудови функціонала управління об’єктами комерційної нерухомості. Зокрема, вони дозволяють оптимізувати облік фінансів, роботу з орендарями, формування звітності, пошук та менеджмент активів, фандрайзинг для девелопменту, аналітику тощо. А платформа RealPage реалізувала ШІ для ціноутворення пропозицій оренди, що допомагає максимізувати прибутки комерційної нерухомості та випереджати ринок на 2-5%

ШІ в нерухомості: досвід WEZOM

Наша команда постійно досліджує новітні технології та прагне перетворити їх на практичні рішення для бізнесу. Сьогодні центром цих зусиль став штучний інтелект: ми ретельно вивчаємо інновації в області машинного навчання та генеративного ШІ й реалізуємо їх в продуктах для наших клієнтів. 

Як приклад, нещодавно ми реалізували мобільний додаток з ШІ-асистентом для організації туристичних подорожей, який може сформувати для користувача детальний та персоналізований тревел-гайд з врахуванням десятків змінних. Зокрема, алгоритм пропонує оптимальні можливості оренди житла та бронювання квитків в готелях.

Команда WEZOM добре розуміє потенціал подібних інструментів у сфері Real Estate, оскільки створювала цифрові продукти для провідних забудовників. Зокрема, один з наших клієнтів – корпорація РІЄЛ, український девелопер національного рівня. 

Клієнту необхідно було об’єднати усі свої проєкти, об’єкти та сервіс для покупців/власників нерухомості на єдиному комплексному та сучасному порталі, і команда WEZOM впоралась із цим завданням на відмінно. Новий ресурс запропонував користувачам сучасний UX, можливості особистого кабінету власника житла та потужний функціонал на кшталт іпотечних калькуляторів. Як результат, вже за декілька місяців після релізу продукту продажі корпорації зросли втричі. З сучасними можливостями генеративного ШІ та віртуальних турів цей успіх можна буде масштабувати й надалі. 

Підіб’ємо підсумки

Штучний інтелект спричинив революцію в галузі нерухомості, але вона лише розпочинається. Найближчими роками ринок рішень ШІ для Real Estate буде зростати неймовірними темпами, а розумні алгоритми стануть одним з ключових факторів конкуренції в галузі. 

Технології ШІ стали простішими у застосуванні та доступнішими, тож наразі можуть докорінно змінити безліч ключових аспектів індустрії Real Estate: менеджмент об’єктів, динамічне ціноутворення, скринінг орендарів, маркетинг, прогнозування ринкових трендів, технічне обслуговування, користувацька підтримка, аналітика ефективності інвестицій – ось лише деякі аспекти бізнесу, який можна ефективно оптимізувати та вивести на новий рівень за допомогою розумних алгоритмів. 

Як на практиці застосувати ШІ для оптимізації керування нерухомістю? Будь-який бізнес має два шляхи: шукати на диджитал-ринку готові сервіси та ПЗ, або ж створювати власні рішення з внутрішньою чи партнерською IT-командою. Наш досвід роботи з ШІ підказує, що другий варіант дає набагато відчутніші результати. Але для успіху до проєкту необхідно залучити справжніх фахівців, що мають релевантний досвід в індустрії. 

FAQ

Що таке ШІ в нерухомості?

У розрізі індустрії Real Estate штучний інтелект – це потужний інструмент, який може вирішувати без глибокого залучення людини безліч завдань бізнесу: аналітика великих масивів даних, прогнозування ринкових тенденцій, динамічне ціноутворення, оптимізація управління об’єктами, робота з клієнтами та багато іншого.

Чому варто інтегрувати власне рішення на базі ШІ для нерухомості?

Сьогодні оптимізація керування нерухомістю зі ШІ стає одним з головних факторів конкуренції у цій галузі, оскільки надає бізнесу широкі можливості для глибокої роботизації операції, скорочення видатків та покращення клієнтського досвіду. Коли йдеться про застосування складних технологій, таких як розумні алгоритми, індивідуальна розробка завжди виграє у гнучкості, можливостях масштабування та розвитку. Саме так бізнес може отримати від ШІ максимальну користь.

Василій
Про автора
Василій
IT Sales Manager
Досвід роботи 6 років
Експерт з IT-продуктів у галузі логістики та девелопменту, допомагає потенційним клієнтам WEZOM підбирати оптимальні платформи і технології для вирішення завдань бізнесу.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.