Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
08.01.2024

Просування сайту посиланнями : що якісно, актуально та ефективно

Ткаченко Аліна
Ткаченко Аліна
Копірайтер
08.01.2024
08.01.2024
5.0
11494
7

У 2010 році для SEO працювала проста арифметика: більше зовнішніх посилань = вище за позицію. Але як тільки пошукові системи запустили алгоритми, що перевіряють якість маси посилань, такий підхід перестав працювати. Закупівля посилань не лише перестала давати результат, а й могла викликати фільтр. І все ж таки просування сайту посиланнями не зникло, просто правила змінилися.

Насправді пошукові системи не скасовували роботу беклінків. Біржі посилань функціонують і просування сайту продовжує працювати, тільки тепер потрібно грати чесно. Важливо вже не кількість беклінків, а авторитетність та релевантність ресурсів, на яких вони розташовані. Якщо посилання не забезпечують приріст трафік на сайт, їх можна сміливо вважати марними.

Просування за допомогою посилань — що це

Розкрутку за допомогою посилань ще називають зовнішнім просуванням вебресурсу. Це стратегія розвитку сайту, яка спрямована на збільшення кількості посилань, що вказують на конкретний вебресурс. Принцип полягає в тому, що, якщо багато інших сайтів посилається на певний інтернет-ресурс, пошукові алгоритми можуть розглядати його як оптимальний варіант для конкретних запитів.

Важливо зазначити, що в процесі просування за посиланнями варто дотримуватись певних правил: не купувати їх масово на неякісних сайтах, враховувати якість ресурсу донора. Інакше це може призвести до накладення санкцій та зниження рейтингу сайту в пошуку.

Необхідно знати, що були розроблені алгоритми, спрямовані на ретельну фільтрацію неякісних сайтів:

  • інструмент ранжування за посиланнями, що оцінює вебресурси за різними параметрами лінкбілдингу. Проводиться аналіз як внутрішніх, так і зовнішніх посилань, враховуються їх кількість, анкори та текстовий контент навколо них;

  • фільтри та накладення санкцій. Під фільтр можуть потрапити ресурси, що використовують великий обсяг посилань для просування, який різко збільшується або не відповідає вимогам пошукових систем. За надмірне поширення посилань вебресурс може бути виключений з індексу.

Тому посилальне просування сайту передбачає пошук високоякісних і релевантних джерел для створення посилань.

Суть просування сайту посиланнями

Тут жодних змін. У 2021 році суть просування посиланнями полягає так само у збільшенні мережі ресурсів-донорів. Чим більше якісної маси посилань, тим вище авторитет і популярність сайту. А це позитивно позначається на його ранжируванні у пошуковій системі.

Авторитет - значний чинник для пошукових систем. Кожне активне посилання, що веде на сайт, розцінюється як рекомендація. Це говорить про корисність ресурсу та його якість загалом, тому пошукові системи віддають перевагу таким проектам при розподілі місць видачі.

Ще більша популярність. Активні беклінки підвищують кількість переходів на сайт, і це вдало позначається на факторах поведінки. Зрозуміло, за умови, що ресурс насправді якісний.

Чи можливе ефективне SEO-просування без посилань?

Протистояння з приводу того, що важливіше — внутрішнє чи зовнішнє просування, вічне. Наш досвід показує, що SEO просування має бути комплексним. В останні роки пошукові алгоритми стали складнішими, вони враховують різноманітні критерії при ранжуванні сайтів, серед яких:

  • поведінкові фактори;

  • наявність якісного контенту;

  • оптимізація внутрішньої структури сайту та багато інших.

Водночас зворотні посилання залишаються важливим елементом розкрутки інтернет-проєктів. Наприклад, просування без використання посилань у рамках високочастотних та середньочастотних ключових слів є практично неможливим.

Розвивати сайт, ґрунтуючись лише на внутрішніх факторах, ефективно тільки при роботі з низькочастотними запитами. Але це вимагає значних витрат часу та ресурсів на створення унікальних статей, систематичні публікації та очікування результатів. Тому ми за розумне поєднання двох різних напрямів розвитку сайту.

Чи працює посилальне просування у 2024 році

З 2008 по 2012 основна частка завдань з seo зводилася до закупівлі посилань на сайтах-донорах. Хто більше купив, той зайняв високі місця в пошуковій видачі. З того часу минуло 10 років, і те, як просувати сайт посиланнями, трохи змінилося. У 2024 році важлива не КІЛЬКІСТЬ, а ЯКІСТЬ БЕКЛІНКІВ. Алгоритм «Пінгвін» від «Гугла» швидко знаходить тих, хто намагається підвищити авторитетність сайту за допомогою масової закупівлі лінків. Якщо посилання неякісні, поблажок чекати не варто. Буде бан з великою ймовірністю.

Таким чином, у 2024 році (як і останні кілька років) потрібен якісний план посилань. Без нього буде складно обійти конкурентів. Але, як і раніше, одними посиланнями не просунутися. Потрібно використовувати комплексний підхід та застосовувати інші інструменти.

Як оцінити якість посилання?

Отже: хороший посилальний фактор дає високі позиції, наводить релевантний трафік та забезпечує продаж.

Неякісні seo-посилання загрожують санкціями від пошукових систем, втратою часу та грошей.

Як же розпізнати ті самі «якісні» беклінки? За кількома критеріями.

Регіональність вашого сайту

Якщо ресурс просувається з прив'язкою до певної геопозиції, посилання з «місцевих» донорів будуть набагато якіснішими за інші. Але варто розуміти, що в межах одного регіону знайти багато майданчиків для беклінків непросто. Тому тематика вже відходить на другий план.

Наприклад, у вас кафе у Дніпрі. Шанси знайти відвідувачів з місцевих блогів про ваше місто вище, ніж із сайтів кафе у Львові.

Сфера діяльності

Найкраще вести масу посилань з тематичних сайтів. Чим більше таких донорів, тим продуктивнішим є просування посиланнями. Зрозуміло, що у вузьких тематиках мало таких майданчиків. У цьому випадку шукайте однорідні.

Авторитетність сторінки-донора

Чим популярніша сторінка, де розміщуються посилання, тим кращий ефект. Варто враховувати, що мова не про сайт загалом. Якщо ви отримали посилання з CNN або BBC, ефект вимірюється авторитетом сторінки.

А як визначити рівень авторитетності? Існують спеціальні сервіси, як ahrefs.com, moz.com, serpstat.com. Користуйтеся та аналізуйте.

Авторитетність сторінки-донора

Трафік

Відвідуваність сайту-донора також визначає його популярність. Чим більше трафіку, тим якісніше посилання звідси. Перевірити відомості можна через програму Similarweb . Інформація не дуже точна, але зорієнтуватися вдасться.

Анкор посилання

Анкор - гіперпосилання, клікабельний текст. Він залишається важливим алгоритмом ранжування. По анкор пошуковики розуміють, про що сторінка, на яку посилаються. Найбільш ефективними гіперпосиланнями вважаються ключові слова. Використовувати їх потрібно обережно, оскільки пошукові системи можуть застосовувати санкції до сайту. Краще самостійно визначати вміст анкору.

Околоанкорний текст

Це фрази, слова, що знаходяться поблизу гіперпосилання. Околоанкорний текст є алгоритмом ранжирування і дозволяє розкрити суть беклінка.

Околоанкорний текст

NOFOLLOW VS DOFOLLOW посилання

Перший тип лінків включає тег rel="nofollow" і повідомляє тим самим пошукачам, що при ранжируванні їх брати до уваги не варто. NOFOLLOW-посилання можна використовувати, якщо в перспективі вони принесуть непоганий трафік.

DOFOLLOW це посилання, які ведуть на конкретну сторінку. Саме вони підвищують вагу сайту в рейтингу пошукової системи. Для пошукової оптимізації такі беклінки залишаються найефективнішими.

Природні посилання чи покупні? Вічні чи орендовані? Якими ж посиланнями варто просуватися 2024-го?

А тепер перейдемо до більш практичної частини теми. Якими посиланнями просуватися в 2024 році? Відповімо це питання розбором різних типів лінків.

Природні посилання на просування сайту

Йдеться про крауд-лінки, які з'явилися паралельно до впровадження алгоритму «Минусинськ». Основний наголос зроблено на природність, щоб пошуковим системам було важко розпізнати лінки. Крауд-посилання проставляють на форумах, в блогах, які за тематикою збігаються з сайтом, що просувається:

Природні посилання на просування сайту

Працює це так: користувач придбав продукт та захотів поділитися своєю думкою про нього на форумі. Він залишив відгук та додав посилання на магазин, де оформив замовлення. Без анкору. Виходить, що посилання виглядає природно і ніхто не викликає підозр. Хоча за фактом вона покупна.

Оплата крауд-посилань здійснюється один раз і назавжди. Це плюс. А ось мінус – значні часові витрати. На проставлення одного посилання потрібно шукати відповідні майданчики, реєструватися, отримувати рейтинг, скласти цікаву посаду. Необхідно також пройти модерацію, оскільки без цього текст може не опублікувати. Тобто залишається ймовірність, що ваші зусилля пройдуть даремно.

Зате якщо опрацювання крауд-посилань вдалося, ви отримуєте якісне природне посилання на свій сайт і непоганий приплив трафіку.

Покупні посилання, біржі та галузеві портали

Автоматична закупівля маси посилань передбачає помісячну оплату. Розміщуватимуться посилання за допомогою спеціальних сервісів, як WizardSape, Promopult та ін.

Процес купівлі беклінків простий:

  1. Ви задаєте посадкові сторінки та ключі.

  2. Система самостійно знаходить потрібні сторінки для розміщення посилань у своїй базі.

  3. Починається проставлення лінків.

  4. Якщо якесь посилання зникло, воно автоматично змінюється на інше.

Таким чином, ви витрачаєте мінімум часу. Це, мабуть, єдиний плюс покупних посилань.

Мінус – неможливість контролювати процес.

Розкручування вічними посиланнями

Це найпопулярніший тип беклінків. Ще їх можна назвати посиланнями з разовою оплатою, оскільки насправді їхнє вічне існування гарантувати не можна.

Проставляються вічні посилання на тематичні статті, тому виглядають дуже органічно. Пошуковикам важко визначити подібні беклінки.

Мінус – висока ціна. Це визначено вічним розміщенням посилань. Хоча, як згадувалося, вони можуть пропасти через якийсь час. Наприклад, якщо власник ресурсу вирішив видалити всі посилання, просто закинув чи продав ресурс комусь іншому.

Загалом ефективність посилального просування вічними беклінками дуже висока. Це досі залишається найпродуктивнішим методом.

Орендовані посилання

Їх ще називають орендними. Такі посилання передбачають помісячну оплату, а вони проставляються в сайдбарі або футері:

Орендовані посилання

Основний мінус орендованих посилань - неможливість розміщення тексту. Через це пошукові системи розцінюють їх неприродними. Раніше оптимізатори використовували в основному такий профіль посилання через його доступність і дешевизну. В один момент можна придбати тисячі лінків і зняти їх за потреби.

Те, що коштує посилальне просування орендними посиланнями, дуже приваблює. Але потрібно враховувати ймовірність фільтрів, складності з пошуком майданчиків та потребу у щомісячній оплаті. Забудете внести гроші - беклінки пропадуть.

Різновиди анкорів

Коли необхідно впровадити багато зовнішніх посилань на сайт, складається спеціальний перелік текстових елементів, який називається анкор-листом. Анкор — це текст, на який розміщується гіперпосилання. Його бажано вибирати з урахуванням ключових запитів, за якими просувається сайт.

Існують різні види анкорів:

  1. Пряме (точне) входження запиту. При цьому анкор містить ключове слово або фразу, яку ви хочете просувати (наприклад, «купити жіночі капці»).

  2. Розбавлене входження запиту. Так, попередній приклад може бути доповнений словами «купити жіночі капці з хутром для ламінату».

  3. Анкори з використанням синонімів та інших слів із цієї теми (LSI). У нашому прикладі це може бути варіант «купити взуття для дому».

  4. Брендові анкори. Включають назву бренду компанії або продукту, наприклад: «iPhone», «Apple iPad Air 5» тощо;

  5. URL-анкори, або їх ще називають безанкорні. Посилання безпосередньо на URL-адресу. Наприклад, «https://www.example.com», «купити на сайті https://www.samplewebsite.com»;

  6. Анкор без прив'язки до запитів. Це додавання гіперпосилання до слів та фраз типу «тут», «за посиланням», «на сайті» тощо.

Брендові та безанкорні посилання можуть повторюватися. Однак анкорні рекомендується робити унікальними, склавши анкор-лист з урахуванням їх кількості залежно від числа лінків, що закуповуються.

 Скільки коштує розмістити посилання на сайті

Витрати на придбання зовнішніх посилань для просування вебресурсу в пошуку залежать від таких факторів:

  • розташування посилання. Мається на увазі його позиція на сайті-донорі (головна сторінка, розділ, підрозділ), а також місце на конкретній сторінці;

  • авторитетність донора в тематиці. Якщо сайт, де ви хочете розмістити посилання, має високий рейтинг та хорошу репутацію в очах пошукових систем, то вартість розміщення може бути вищою;

  • профіль онлайн-ресурсу. Ціна нерідко варіюється залежно від сфери донора та реципієнта, типу продукції чи послуг, що надаються сайтом;

  • обсяг маси посилань. Загальна кількість зовнішніх посилань на сайті-донорі;

  • наявність фільтра від пошукових систем. Знадобляться зусилля та час на те, щоб домогтися зняття штрафів.

Ціни на розміщення посилань визначаються майданчиком чи власником ресурсу. Просування вічними посиланнями обійдеться значно дорожче, але вони мають велику вагу, особливо якщо розміщені на авторитетних тематичних сайтах.

Скільки та яких посилань знадобиться для ефективного посилального просування

Щоб відповісти на це питання, спочатку потрібно проаналізувати нинішній профіль посилання:

  • скільки вхідних посилань веде на сайт;

  • наскільки вони якісні;

  • які анкори використовуються.

Якщо посилань зовсім немає, необхідно формувати стратегію щодо їх нарощування. За наявності таких спочатку вручну пропрацюйте їх та приберіть неякісні.

Що стосується кількості зовнішніх посилань, то точної цифри НІ. Потрібно орієнтуватися на конкурентів. Якщо вони подобаються пошуковим роботам, їх посилальний план з великою ймовірністю якісний. Вивчіть конкурентів та подивіться, яку стратегію задіяють вони. Можна робити це через сервіс Serpstat:

Скільки та яких посилань знадобиться для ефективного посилального просування

Подібний аналіз посилань конкурентів дає уявлення про те, скільки вам знадобиться приблизно.

Важливий момент : при оцінці конкурентів вибирайте компанії, які схожі на вас за асортиментом та розміром. Якщо просуваєте невеликий онлайн-магазин чи регіональний сайт, вивчайте такі самі скромні ресурси. Стратегія гігантів у разі зовсім не підійде, бо дані будуть завищені.

Ще пам'ятайте, що швидко закуповувати багато беклінків не можна. Просувати посиланнями, що ведуть від нетематичних ресурсів низької якості, теж помилкове рішення. Такі дії неминуче призведуть до фільтрів від пошукової системи, і всі будуть марні. Нарощуйте посилання плавно, органічно та працюйте лише з якісними майданчиками.

Де закуповувати посилання на сайт?

Якісні посилання з хорошими показниками можна придбати на таких ресурсах:

  1. Спеціальні біржі посилань. Тут пропонується вибрати відповідні за тематикою та показниками сайти-донори та замовити розміщення посилання на потрібний ресурс. Оплата здійснюється один раз при замовленні. Біржі пропонують або постійне розміщення посилання в наявних статтях сайтів-донорів, або написання текстів із вашим посиланням під ключ. Найкращі біржі посилань для просування сайту в Україні — PRposting, PRNEWS.IO, GoGetLinks, Miralinks.

  2. Тематичні галузеві портали. Відомі ділові ЗМІ та галузеві портали, як правило, мають розділи, щоб розмістити рекламу, де можна замовити банер або тематичні посилання на сайт. Крім того, на цих ресурсах надається можливість замовлення статті, до якої буде включено посилання на ваш сайт.

  3. Тематичні форуми. Багато які з них дозволяють вільну публікацію посилань у повідомленнях. Однак часто адміністрація видаляє їх як спам. У такому разі можна домовитися з модераторами про розміщення посилань за плату, якщо це не суперечить правилам форуму.

Кожен із перелічених каналів має свої переваги. Наприклад, на біржах можна підібрати посилання за потрібними параметрами, на галузевих порталах вони мають високий авторитет, а на форумах дозволяються природні посилання в рамках тематичних обговорень. Головне — підібрати канали просування, що відповідають цілям та завданням вашого сайту.

Коротко про ризики посилального просування

Хоча нарощування посилальної маси є ефективним для покращення позицій сайту в пошуку, якщо некоректно використовувати цю стратегію, то до вебресурсу будуть впроваджені фільтри та санкції. Розміщення посилань на ненадійних або низькоякісних сайтах може вплинути на репутацію вебресурсу. Користувачі та пошукові системи можуть його розглядати як неперевірений чи несерйозний.

Постійні оновлення алгоритмів пошукових систем теж впливають на ефективність колишніх стратегій посилального просування. Те, що раніше було дієвим, може припинити давати такі результати.

Якщо ви не стежите за якістю та контекстом посилань, це здатне призвести до того, що посилальний профіль сайту втратить ефективність. Наприклад, може зрости кількість «битих» лінків, через що також знижується рейтинг ресурсу.

Щоб всього цього уникнути, лінкбілдингом варто займатися регулярно й контролювати всі процеси, використовуючи аналітику.

Що робити, якщо просування посиланнями не дає результату

Іноді SEO-фахівець може ретельно розвивати посилальну масу сайту, ретельно вибирати тематичні та авторитетні ресурси для розміщення посилань, але позиції не покращуються навіть через кілька місяців. Така проблема може виникнути через розбіжності між контентом на сторінках сайту, що просувається, і очікуваннями цільової аудиторії.

Іншими словами, відвідувач, який потрапив на сайт-акцептор, не знаходить корисної інформації чи продукції, яку шукає, і миттєво залишає його. При аналізі поведінкових факторів пошукові роботи інтерпретують це як відмову.

У такій ситуації можна порадити виконати наступні дії:

  • проаналізуйте контент на сторінках, куди ведуть зовнішні посилання. Оновіть його, зробіть інформативнішим та ціннішим для відвідувачів;

  • переконайтеся, що сайт технічно оптимізований (перевірте швидкість завантаження, мобільну адаптацію, коректність тегів тощо);

  • вивчіть стратегії ваших конкурентів. Проаналізуйте, як вони працюють, та визначте, що можна запозичити чи покращити;

  • експериментуйте з різними джерелами, щоб розміщувати посилання. Шукайте нові платформи та тематичні ресурси;

  • відстежуйте ключові метрики — трафік, конверсії, відмови та інші, щоб визначити, як зміни в стратегії впливають на загальну ефективність.

Варто пам'ятати, що в SEO необхідне терпіння, а для змін потрібен час. Постійний аналіз та корекція стратегії сприяють досягненню кращих результатів. 

Підсумуємо: чому не варто ігнорувати просування посиланнями

При аналізі лідерів видачі стає зрозуміло, що в топі знаходяться ресурси в основному з гарною історією. Це не збіг. Якісні зовнішні посилання є важливими і залишаються значним чинником ранжування. Тільки користуватися ними потрібно правильно, уникаючи масової закупівлі, ненадійних майданчиків та «прийомів» початку 2010-х. Уважно оцініть донора, адже це впливає на просування. Через неякісний майданчик є навіть можливість випадання з індексу.

В іншому слідуйте порадам досвідчених оптимізаторів. Ще краще — довіряйте посилальне просування фахівцям, які завжди знають актуальні тенденції.

Ткаченко Аліна
Про автора
Ткаченко Аліна
Копірайтер
Досвід роботи 10 років
Спеціалізується на створенні корисного та продаючого контенту. Має досвід написання переконливих текстів для реклами, сайтів, блогів та соціальних медіа.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 5
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(7)
В
Валерій
22.11.2023
Дуже цікава та корисна стаття! Мене цікавила закупівля посилань для просування сайту, і я вже давно шукав інформацію на цю тему. Автор детально розповідає про різні ефективні методи оптимізації та розкрутки сайтів. Зокрема, стаття дала мені чимало практичних порад щодо того, де купити вічні посилання для просування сайту, як правильно підібрати та використати. Рекомендую!
І
Ігор
28.11.2023
Дуже корисна і інформативна стаття про просування сайту вічними посиланнями. По-перше, дякую автору за ґрунтовний аналіз методів просування сайтів за допомогою посилань. Така оптимізація є дійсно ефективним способом підвищення позицій сайту в пошукових системах та отримання природнього припливу відвідувачів на ресурс. По-друге, дякую за подачу матеріалу простою мовою. Тема хоч і складна, але завдяки автору в ній було легко розібратись.
Е
Евген
07.12.2023
Стаття допомогла мені краще зрозуміти, що таке сео посилання та як вони впливають на розкрутку сайту. Я дізнався, які бувають види посилань для оптимізації та як використовувати їх максимально ефективно. Особливо корисними були поради автора щодо того, як правильно купляти посилання та де це робити. Загалом, стаття містить багато корисної практичної інформації на цю тему.
А
Александр
21.12.2023
Дуже якісна та змістовна стаття. Автор розповідає, як ефективно використовувати різні види посилань для просування сайту та оптимізації його позицій у пошуку. Особливо мене зацікавило як закуповувати посилання для просування сайту. Ще дуже сподобалось, що стаття написана зрозумілою мовою. Рекомендую!
О
Ольга
03.01.2024
Величезне спасибі автору за чудове висвітлення теми! Стаття містить багато корисної інформації як для початківців, так і для досвідчених спеціалістів. Дякую, що розповіли що таке посилальна стратегія сайту, як оцінити якість посилання та детально пояснили, які посилання треба використовувати для просування. Для свого проекту я обрала вічні посилання, і це дійсно спрацювало. Ще раз велика подяка за змістовну статтю!
С
Сергій
08.01.2024
У цій статті автор розказує про різні способи роботи з посиланнями для покращення SEO. Мені сподобалися рекомендації щодо того, як правильно закуповувати посилання на сайт, щоб це було максимально ефективно. Дякую за такий корисний матеріал.
А
Антон
12.01.2024
Ця стаття — справжня знахідка для тих, кого цікавить просування сайтів крауд посланнями. Автор досконало розібрав всі аспекти цього процесу: від вибору якісних майданчиків до ефективних методів розміщення посилань. Особливо сподобались рекомендації щодо аналізу цільової аудиторії сайту та підбору тематичних ресурсів для отримання максимального ефекту. Величезне спасибі за корисний матеріал!
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.