Василій
Василій
IT Sales Manager
23.11.2022

Що таке фреймворк: пояснюємо простими словами

Василій
Василій
IT Sales Manager
23.11.2022
23.11.2022
5.0
9195
0

Теоретично будь-який цифровий продукт можна написати чистим кодом, але так давно ніхто не робить (за винятком окремих унікальних випадків). Під кожну популярну мову давно випущено готові рішення та бібліотеки. Розробникам не потрібно "винаходити велосипед" - вони можуть руками зібрати його з готових та напівготових заводських деталей. Іншими словами, вони можуть використовувати фреймворк – готове робоче середовище для розробки, яке пропонує використовувати готову структуру та набір інструментів. Залишається лише підлаштувати продукт під потреби бізнесу.

Що таке фреймворк

Аби зрозуміти, що таке фреймворк, найкраще вигадати якийсь яскравий приклад. Уявіть, що вам потрібно звести будинок. Перш ніж закуповувати матеріали, наймати працівників та класти цеглу, потрібно виконати підготовчу роботу. Створюються плани та креслення, підбирається тип фундаменту, продумується підведення комунікацій.

Але можна зробити все простіше. Ви берете готові креслення. Вам не подобається розташування труб? Бажаєте замість дитячої кімнати зробити кабінет? Все це можливо, хоча фундамент та загальна концепція планування залишаються незмінними.

Фреймворк - це і є те типове, готове рішення для розробки. Він допомагає вибудувати стандартну архітектуру проекту, перевірену на практиці та ефективну. При цьому розробники можуть підлаштувати цю архітектуру під потреби та завдання окремого проекту.

Не слід вважати, що фреймворк - це конструктор (у протилежному випадку він нічим би не відрізнявся від готових движків для сайтів, наприклад). Це швидше набір правил, який допомагає вибудувати логіку програми. Він полегшує вирішення базових завдань: забезпечення безперебійної роботи бази даних, створення механізмів реєстрації користувачів, підтримка сеансів тощо.

Framework є програмним середовищем, яке допомагає спростити процес розробки. Але це середовище потребуватиме кастомно написаного коду, який відповідає логіці продукту. 

Навіщо потрібні фреймворки

Найчастіше фреймворки використовують для веб-дизайну та створення веб-додатків. Вони підходять як для простих сайтів, так і для великих корпоративних продуктів зі складною логікою та великим функціоналом. Також можна за допомогою Frameworks розробляти софт та різні додатки.

Головне завдання фреймворку – допомогти правильно вибудувати бізнес-логіку та організувати робочі процеси. У комерційних проектах дуже часто використовуються нескладні фреймворки, оскільки на їх основі можна зробити, наприклад, інтернет-магазин із системою оплати, різні калькулятори, власну CRM. 

Висока продуктивність та гнучкість Frameworks дозволяє отримати якісний каркас для майбутнього продукту без втрати функціонала. Це чудове рішення для швидкої реалізації практично будь-якої ідеї.

Чим фреймворк відрізняється від бібліотеки

Фреймворк використовується для побудови архітектури. Одне з його завдань – визначити зв'язок між компонентами. Як правило, фреймворк містить різні бібліотеки, з їх допомогою можна вибудувати каркас проекту.

Дуже багато бібліотек, які входять у фреймворк, призначені для вирішення типових рутинних завдань. У документації до самого фреймворку часто містяться умови використання певних бібліотек.

Власне ж бібліотека містить у собі набір функцій для вирішення конкретних завдань. Одна може працювати зі статистикою, інша – з датами та числами, третя – із запитами. По суті вона допомагає створювати компоненти, а сам фреймворк вже визначає взаємодії між компонентами.

Особливості веб-фреймворків

Ми вже визначили, що таке фреймворк. Кожен із них має власні унікальні особливості, які допомагають підбирати стек технологій. Але також є якості, які поєднують будь-який фреймворк. Розгляньмо основні особливості, характерні для всіх Frameworks.

Універсальність

Фреймворки надають єдині стандарти розробки, що дуже спрощує розвиток та підтримку проектів. Якщо ваш проект написаний на дуже поширеному фреймворку, ви легко знайдете нових фахівців для роботи з ним. Framework зобов'язує працювати з бібліотеками за конкретними правилами, що створює уніфікацію та дозволяє легко продовжувати роботу над продуктом з будь-якою командою, за будь-якої ситуації.

Ефективність та простота

Написання коду з нуля - це, звісно, чудове рішення, якщо ви хочете створити власний унікальний продукт. Але використання Frameworks дозволяє зробити проект швидше, простіше та дешевше. Багато частин коду генеруються автоматично, можна використовувати готову архітектуру проекту, доповнивши унікальними інструментами.

Фреймворки допомагають швидко вивести продукт на ринок та скоротити бюджет на розробку. Це не конструктор з типовими елементами, кожен з них має гнучкі налаштування та створюється під завдання конкретного клієнта та його бізнес-процесів. Але, наприклад, майже кожному сайту потрібна форма для внесення клієнтських даних. Навіщо вигадувати її заново, якщо можна використовувати готове рішення, яке залишається лише кастомізувати під дизайн.

Стандартизована кодова база допомагає уникнути помилок у розробці та знижує навантаження на тестувальників та розробників. Тому застосування такого інструменту виправдане у розробці.

Надійність

Самописні системи мають один недолік: забезпечити високий рівень чистоти коду з ними важко, особливо якщо над проектом у різний час працювали різні команди. У випадку з Frameworks ця проблема вирішується. З фреймворком виконувати тести та шукати помилки набагато легше. Багато тестових процесів можна автоматизувати. 

Безпека

Фреймворки надають бібліотеки та інструменти для захисту даних та дотримання високих стандартів кібербезпеки. Наприклад, захищені засоби аутентифікації та можливості відстеження джерел хакерських атак. Високий рівень безпеки надає можливість застосовувати Framework у комерційних цілях та для розробки корпоративних продуктів.

Адаптивність

Завдяки використанню CMS швидкість розробки вища, ніж у Frameworks, навіть на етапі створення типового функціоналу. Але фреймворки дозволяють глибоко працювати з бізнес-логікою додатка, що дозволяє адаптувати продукт під конкретні потреби бізнесу. Частина функцій легко реалізовується індивідуально, тому ви отримуєте продукт, якого не може бути у ваших конкурентів.

Архітектура фреймворків

Щоб розробка відбувалася без проблем та великих складнощів, її логічно розділити на кілька етапів. У більшості випадків під час роботи з фреймворками використовують модель архітектури MVC. Вона розподіляє весь проект на 3 блоки: модель, представлення та контролер. З кожним із них можна незалежно працювати, що надає гнучкості під час ведення проекту.

У блоці “Модель” містяться всі дані, а також рівні бізнес-логіки. Також там містяться функції та правила, за якими вибудовується проект. Блок “Представлення” відповідає за візуальну частину та зображення всієї інформації. А блок Контролер відповідає за зміну вхідних даних до команд для двох попередніх.

Це спрощена модель, яку зазвичай використовують як основу для просунутіших архітектур.

Якими бувають фреймворки у веб-розробці

Фреймворки розподіляються на кілька типів. Вони можуть відрізнятися за розміром та типом завдань. Використовуються як багатофункціональні фреймворки, передбачені для універсальних рішень, так і мікрофреймворки, які здатні вирішувати конкретні завдання продукту. За типом завдань фреймворки розподіляються на наступні.

Бекенд-фреймворки

Їхнє головне завдання – забезпечити внутрішню працездатність продукту. Вони працюють на серверній стороні. З їх допомогою можна організувати бізнес-логіку та роботу з даними, забезпечити надійну передачу пакетів даних та кібербезпеку. Найпоширеніші Frameworks для бекенда наступні:

  • Laravel. Працює з PHP. Досить простий в опануванні та підходить для написання невеликих проектів.
  • Django. Дуже популярний фреймворк для Python. Допомагає суттєво масштабувати проекти безпосередньо в процесі роботи, здатний наслідувати шаблони та має стандартну структуру.
  • Symfony. Один з найстаріших фреймворків, який підходить для розробки великих порталів та складних продуктів завдяки своїй стабільності. При цьому він гнучкий та масштабований.
  • Ruby on Rails. Фреймворк для роботи з Ruby. Застосовується для створення проектів, які мають працювати дуже швидко та витримувати великі навантаження. Використовується для створення продуктів зі складною бізнес-логікою.

У каждого фреймворка есть свои достоинства и недостатки, как и у каждого языка программирования. 

Кожний фреймворк має свої переваги та недоліки, подібно до будь-якої мови програмування.

Фронтенд-фреймворки

Они не так сильно связаны с внутренней логикой проекта. Их задача – упростить создание интерфейсов и визуального исполнения. Применяются для создания анимаций, одностраничных приложений. Дают возможность постоянно улучшать UI/UX. Среди самых популярных Frameworks можно назвать следующие:

Вони не настільки сильно пов'язані з внутрішньою логікою проекту. Їхнє завдання – спростити створення інтерфейсів та візуального виконання. Застосовуються для створення анімацій, односторінкових додатків. Надають можливість постійно покращувати UI/UX. Серед найпопулярніших Frameworks можна назвати наступні:

  • Vue.js. Працює з JavaScript, має відкритий вихідний код. За його допомогою можна створити практично будь-який інтерфейс. Велика кількість плагінів у бібліотеці дозволяє прискорити розробку та реалізувати практично будь-яку ідею.
  • Bootstrap. CSS-, HTML- та JS- фреймворк є повністю безплатним та відкритим. На ньому створюється простий та доступний дизайн, а велика кількість готових шаблонів дозволяють робити проекти швидко. Поріг входження для фахівців дуже низький, що дозволяє використовувати Bootstrap у будь-якому проекті.
  • Foundation. Працює з CSS-, HTML- та JS- шаблонами. Підходить для розробки мобільних додатків, оскільки підтримує спеціальне графічне прискорення, яке надає плавну анімацію.

Ці фреймворки допомагають з мінімальними зусиллями створити стильний та зручний дизайн продукту.

Фулстек-фреймворки

Це універсальні фреймворки, які здатні розв'язувати завдання, як на стороні клієнта, так і на стороні сервера. Серед них:

  • Meteor. Працює з JavaScript як на фронтенді, так і на бекенді. Завдяки режиму реального часу розробник одразу бачить зміни у проекті, що суттєво скорочує час на тестування та розробку.
  • Next.js. Це окреме рішення, створене для JavaScript, яке допомагає розв'язати проблему React.js. Зображення на стороні сервера на React.js вирішується погано, тому й було розроблено цей фреймворк.
  • Nuxt. Додаток до Vue.js, що допомагає створювати універсальні додатки. Працює з JavaScript.

Як правило, фулстек фреймворки використовуються як додаткові інструменти для вирішення конкретних завдань. Але все залежить від проекту. Перед вибором стека технологій, наші аналітики вивчають особливості бізнес-процесів вашої компанії, аби підібрати правильні рішення.

Основні переваги фреймворків

Ми вже багато говорили про переваги фреймворків. Серед них головне – це можливість легко масштабувати проект як під час розробки, так й у майбутньому після його запуску. Це дозволяє швидко вивести на ринок продукт, і поступово, збираючи фідбек, покращувати та допрацьовувати його.

Крім того, спрощується процес розробки внаслідок того, що на Framework покладається вся «чорнова» робота з організації робочих процесів.

Самий же продукт працює швидше, здатний справлятися з високими навантаженнями й має надійну систему безпеки від втрати даних. У процесі розробки процес тестування спрощується, а ймовірність помилок зменшується. Навіть якщо вони виявляються після релізу, то виправити код легко.

Створення продукту на фреймворку коштує дешевше та вигідніше, ніж написання коду з нуля. Тому таке рішення підходить для малого та середнього бізнесу, який хоче, аби його діджитал продукт запрацював вже найближчим часом.

Недоліки під час роботи з фреймворками

Фреймворк надає лише ключові компоненти логіки, в іншому це, як і раніше, кастомна ручна розробка, яка потребуватиме залучення команди кодерів та часу. На фрейморці не можна зібрати якийсь сайт "протягом вечора", як у деяких CMS.

З іншого боку, деякі творчі програмісти не люблять обмежень, які передбачає використання фреймворків. З ними в розробці потрібно дотримуватися суворих правил. Але для клієнта це зазвичай не має значення – важливо, щоб усе працювало. 

Висновок

Фреймворк – це інструмент для комфортної, швидкої, гнучкої та безпечної розробки діджитал-продуктів. Він підходить для вирішення багатьох завдань, допомагає автоматизувати бізнес-процеси.

У WEZOM ми підбираємо індивідуальний стек технологій під кожен проект, як правило, використовуючи один або кілька фреймворків. Найчастіше це Laravel, React та Next.js, хоча якихось обмежень у виборі технологій ми не маємо. І якщо ви бажаєте обговорити можливості чи ідеї для нового проекту – звертайтесь за консультацією! Залишіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами та обговоримо деталі. 

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 4
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.