Роль та вплив хмарних технологій в освіті

Ольга
Ольга
IT Sales Manager
16.07.2024
1054
0

З року в рік хмарні технології у тому чи іншому вигляді все глибше проникають у різні аспекти людського життя — від сфери розваг до професійної діяльності багатьох спеціалістів. То ж абсолютно не дивно, що і в освітній сфері ці технологічні рішення застосовуються все частіше та у значно більшій кількості, ніж раніше.

Сьогодні пропонуємо вам розглянути, як cloud рішення в освітній галузі роблять навчальний процес ефективнішим та зручнішим, яким чином вони працюють, а також чому особисто вам варто їх використовувати для оптимізації освітнього процесу. Впевнені, буде цікаво та корисно.

Хмарні технології: що входить в це поняття?

Хмарні технології в освіті — це комплекс інструментів та сервісів, котрі надаються через інтернет. Вони дають змогу зберігати, обробляти та обмінюватися даними без участі локальних серверів, сховищ персональних компʼютерів чи смартфонів. Вся інформація зберігається у хмарі, а доступ до неї можна отримати практично з будь-якого пристрою і з будь-якої точки земної кулі, де є доступ до Мережі.

Вже цього факту цілком достатньо, щоб зрозуміти, чому хмарні програмні рішення в освіті — це абсолютно новий рівень освітнього процесу. Особливо очевидно це стало ще в період пандемії Covid-19. А в Україні актуальність хмарних технологій у навчанні лиш посилилася після початку повномасштабної війни у 2022 році.

Застосування хмарних технологій в освіті: 5 прикладів

Для кращого розуміння того, як хмарні технології в освіті можуть покращувати освітній процес, наведемо кілька наочних прикладів їхнього використання в сьогоденні.

  • Віртуальні класи

Віртуальні класи дають змогу викладачам і учням спілкуватися та взаємодіяти в реальному часі, перебуваючи при цьому на будь-якій відстані. Таким чином хмарні рішення забезпечують інтерактивне навчання незалежно від місця знаходження учасників. Все, що для цього потрібно, — інтернет і гаджет для роботи у віртуальному класі (компʼютер, ноутбук, планшет чи навіть смартфон).

  • Системи управління навчанням (LMS)

Платформи LMS, такі як Moodle та Google Classroom, допомагають організувати та оптимізувати навчальний процес, надаючи доступ до матеріалів, завдань та тестів в одному місці. Звісно ж, не обовʼязково використовувати готові LMS. Якщо ви маєте додаткові вимоги і хочете працювати у системі управління навчанням, яка буде максимально відповідати вашим потребам, можна замовити індивідуальну розробку.

  • Хмарне зберігання даних

Використання хмарних сервісів, таких як Google Drive або Dropbox, дозволяє зберігати навчальні матеріали та ділитися ними з учнями чи колегами. Та найголовніше — як ми й згадали вище, доступ до цих даних можна отримати з будь-якого пристрою та з будь-якої точки планети, де є доступ до Мережі. Це дуже зручно!

  • Онлайн-бібліотеки

Звісно ж, не варто забувати, що хмарні рішення в освіті — це ще й великий обсяг інформації, яка зберігається на сторонніх серверах і доступний в режимі 24/7. Але важливо розуміти й те, що доступність цієї інформації може залежати від надійності серверів та використовуваних вами технологій. Тому варто уважно підходити до вибору та переконатися, що обрані вами технологічні рішення справді надійні та безвідмовні.

  • Інструменти колаборації

Інструменти, такі як Microsoft Teams і Slack, дозволяють учням і викладачам співпрацювати над проєктами, обмінюватися ідеями та матеріалами в режимі реального часу. Вони дають змогу працювати в командах, розподіляти задачі та обовʼязки між учасниками тощо. Їх активно використовує сучасний бізнес, але і в освітній сфері ними так само зручно користуватися.

Програмні рішення на основі хмарних технологій

Існує чимало програмних хмарних рішень, за допомогою яких можна зробити навчальний процес зручнішим та ефективнішим практично на всіх рівнях. Розглянемо декілька прикладів.

  • Індивідуальні навчальні платформи

Такі кастомні хмарні рішення в освітній галузі розробляють з урахуванням конкретного навчального закладу. Вони не лише оптимізують навчальний процес, але й можуть забезпечити зручну інтеграцію різних інструментів та додаткових сервісів для ефективного управління навчанням.

  • Системи аналітики

Системи на основі хмарних технологій можуть збирати та аналізувати дані про успішність учнів, дозволяючи викладачам приймати обґрунтовані рішення щодо вдосконалення навчального процесу. А головне — такі аналітичні системи здатні заощадити велику кількість часу та зусиль, позбавивши вас від рутинної роботи.

  • Системи автоматизації адміністративних процесів

Хмарні рішення допомагають автоматизувати адміністративні завдання, такі як реєстрація на курси, розклад занять та управління студентськими чи учнівськими записами. Вони, як і системи аналітики, допомагають заощадити чимало часу та зусиль, особливо на рутинних одноманітних завданнях.

  • Мобільні застосунки для навчання

Мобільні додатки на основі хмарних сервісів дозволяють учням навчатися будь-де і будь-коли, надаючи доступ до навчальних матеріалів та інтерактивних завдань через смартфони та планшети. Навіть зараз не в кожній родині є персональний компʼютер чи ноутбук. Натомість смартфони та планшети є у більшості. А багатьом учням та студентам користуватися ними навіть зручніше й інтуїтивніше.

  • Платформи для дистанційного навчання

Хмарні платформи дають змогу навчатися звідки завгодно, навіть постійно переміщуючись між різними містами чи країнами. Ні учні, ні викладачі не привʼязані до одного місця. Єдиний недолік дистанційного навчання — можлива різниця часових поясів. Але з цим вже нічого не вдієш.

Вплив хмарних технологій на освіту: яке майбутнє?

Вже зараз можна констатувати, що хмарні технології в освіті призвели до значних позитивних змін в освітній галузі практично на всіх рівнях. Вони забезпечують більшу доступність навчальних матеріалів, роблять навчальний процес більш гнучким, а також підвищують якість освіти при належному підході. 

З подальшим розвитком технологій можна очікувати на появу ще більшої кількості інновацій, таких як адаптивні навчальні системи, які зможуть автоматично підлаштовуватися під потреби та можливості кожного учня, а також більш інтерактивні ігрові методики навчання.

Єдиним недоліком таких технологій можемо назвати хіба що залежність від інтернету. Адже не завжди і не всюди можна отримати доступ до необхідних матеріалів чи підключитися до онлайн-класу по відеозвʼязку, якщо зʼєднання нестабільне чи швидкість занадто повільна. Але технології і в цьому напрямку стрімко розвиваються, тому надалі ситуація продовжить покращуватися.

Оптимізуйте освітні процеси з власними хмарними рішеннями

Команда Wezom пропонує вам оригінальні cloud рішення в освіті, які ми створюємо індивідуально для кожного клієнта з урахуванням його потреб та побажань. Такі системи більш гнучкі, ніж готові рішення, їх простіше налаштувати та оптимізувати під власні потреби і за необхідності вносити зміни.

Наші хмарні рішення допоможуть вам оптимізувати навчальний процес та підвищити загальну ефективність навчання. Звертайтеся до менеджерів Wezom, щоб обговорити можливості створення індивідуальної інноваційної хмарної навчальної платформи саме для вас. Ми з радістю допоможемо та запропонуємо оптимальні рішення з урахуванням ваших особистих побажань та бюджету.

Висновки

Хмарні технології в освіті вже зараз стають ключовим елементом сучасної освіти, забезпечуючи абсолютно нові можливості для навчання та співпраці. Вони допомагають створювати більш гнучке та ефективне освітнє середовище, роблячи його доступнішим для кожного учасника освітнього процесу. Інвестування у хмарні рішення та їх активна інтеграція у навчання — це важливий крок у майбутнє, де абсолютно кожен учень зможе отримати якісну освіту незалежно від того, де він знаходиться просто зараз. Тому відмовлятися від таких технологій у сучасному динамічному світі точно не варто.

FAQ

Що таке хмарні технології?

Хмарні технології у навчанні — це інноваційний підхід до зберігання, обробки та передачі даних через інтернет. Вони дозволяють користувачам отримувати доступ до навчальних матеріалів з будь-якого пристрою і будь-якої точки світу за наявності доступу до інтернету. 

Приклади хмарних програмних рішень?

Прикладів готових рішень справді чимало: Google Drive для зберігання файлів та спільної роботи з документами, платформа Slack для командної роботи, обміну інформацією та розподілення завдань, сервіс Zoom для проведення відеоконференцій з великою кількістю учасників та багато інших. Плюс можна створити оригінальні програмні рішення з нуля, які будуть максимально відповідати саме вашим потребам і побажанням.

Як хмарні технології використовуються в освіті?

Завдяки хмарним технологіям викладачі можуть проводити онлайн-уроки в віртуальних класах, а завдяки системам управління навчанням (LMS) можна ефективно організовувати навчальний процес, забезпечуючи доступ до навчальних матеріалів, завдань та тестів. Хмарне зберігання дає змогу легко та швидко обмінюватися матеріалами без необхідності пересилати їх у вигляді файлів.

Ольга
Про автора
Ольга
IT Sales Manager
Досвід роботи 7 років
Підбираю IT-рішення для зростання бізнесу клієнтів. Не допущу "злив бюджету", гарантую зрозумілість, прозорість та результат.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.