Вікторія
Вікторія
IT Sales Manager
02.02.2022

Мобільні платежі та оплата у додатку: як це працює

Вікторія
Вікторія
IT Sales Manager
02.02.2022
02.02.2022
5.0
4238
0
00:00
00:00
x1

Останнім часом мобільні пристрої стали замінювати все, що завгодно: фотокамери, телефони, ігрові приставки, магазини та ресторани, живе спілкування і, звичайно, банківські картки. За допомогою смартфона можна зробити будь-яку дію, у тому числі оплату покупок як онлайн, так і в офлайн-закладах. Це і є горезвісні мобільні платежі. Багато користувачів давно забули про готівку і користуються смартфоном так, наче це гаманець.

Мобільні платежі: як це працює?

Мобільні платежі: як це працює

Якщо по суті мобільних платежів питань зазвичай не виникає, то принцип їхньої роботи і може бути зрозумілим не всім і не до кінця. Спробуємо популярно та доступно пояснити, як працює система.

Якщо зовсім спрощено, то оплата мобільним платежем відбувається так: ви встановлюєте або знаходите на своєму пристрої спеціальну програму, прив'язуєте туди свою банківську картку, вводячи інформацію про неї, а потім можете використовувати свій смартфон для розрахунків практично в будь-якому місці.

Але давайте розглянемо механізм роботи з двох різних перспектив: онлайн та офлайн мобільні платежі.

Мобільні платежі онлайн

Величезна популярність інтернет-магазинів та мобільних додатків для покупок сприяла тому, що і оплату користувачі почали здійснювати через свої пристрої. Мобільні платежі – це зручно, швидко та надійно. Є кілька способів здійснення таких оплат:

  • Всередині програми: якщо у вас підключений еквайєр або шлюз для прийому платежів, то після натискання на кнопку "купити" або "оплатити", користувач прямо в додатку або на вашому сайті побачить форму з полями для введення даних про карту, заповнивши яку посередник отримає всю необхідну інформацію списання коштів.
  • Зовнішні посилання: якщо у вас не підключено ніякого внутрішнього способу оплати, при натисканні на відповідну кнопку ви можете переказувати користувача на сторінку оплати банку або іншого сервісу, де також потрібно буде заповнити дані про кредитну або дебетову картку. Але з цим способом варто бути обережним: користувачі не надто схильні довіряти незнайомим зовнішнім ресурсам та можуть відмовитися від оплати.
  • Інтеграція з програмами оплати: ті ж програми, які в наш час найчастіше встановлені на смартфонах, допомагають здійснювати оплати в програмах і на сайтах буквально в кілька кліків. Оскільки інформація про картку вже занесена до програми, користувачеві не доведеться її вводити, потрібно буде лише вибрати потрібну картку і підтвердити оплату встановленим у додатку способом авторизації: це може бути сканування відбитка пальця, введення пароля або ідентифікація особи.

Ми рекомендуємо комбінувати різні варіанти, щоб дати користувачеві вибір того способу, який буде максимально комфортним. Адже чим більший вибір, тим більша ймовірність, що ваша аудиторія знайде відповідний спосіб і таки здійснить покупку. До того ж, забезпечуючи зручність, ви робите користувачів прихильними до вас і збільшуєте можливість того, що вони повернуться за новою покупкою.

Оффлайн оплата за допомогою смартфона

На сьогодні сплатити покупки та сервіси мобільним платежем можна не лише онлайн, а й у звичайних магазинах, ресторанах та інших закладах. Для цього також знадобиться мобільний додаток з можливістю оплати, найпопулярніші з них – Google Pay та Apple Pay, залежно від ОС вашого смартфона.

У програмі ви вводите дані своєї картки, або кількох карток, і можете використовувати їх для оплати смартфоном замість того, щоб фізично носити картки з собою.

Ще кілька років тому такий спосіб був досить рідкісним та складним, але сьогодні, з поширенням технологій безконтактної оплати, це цілком реальний та дуже популярний спосіб. Звичайно, якщо ваш пристрій оснащений технологією NFC (Near Field Communication). Завдяки цій технології пристрій передає дані про платіжну картку іншому відповідному пристрою (терміналу), коли він знаходиться у полі дії. Тобто замість того, щоб прикласти до термінала саму карту, ви прикладаєте до нього телефон з цією карткою в мобільному гаманці і отримуєте той же результат. Більше того, всі ваші операції по карті ви також зможете переглядати в гаманці, через який здійснювався мобільний платіж.

Як використовувати мобільні платежі для оплати

Як використовувати мобільні платежі для оплати

Найпростіший спосіб використовувати мобільні платежі – це підключення спеціальної програми, яка дозволить вам розраховуватися як в онлайн-магазинах, так і в офлайн-закладах. Тим не менш, форми для введення даних карти все ще досить поширені. Для того, щоб скористатися ними, достатньо мати картку на руках, щоб ввести дані з неї, або знайти інформацію про картку в банківському додатку, якщо вона у вас підключена.

Наскільки безпечні мобільні платежі

Подібний спосіб поводження з грошима не набув популярності, якби був небезпечним. Програми-гаманці захищають дані спеціальними унікальними токенами, щоб ніхто не міг скористатися інформацією, що передається в корисливих цілях. А підключення еквайрінгів та шлюзів вимагає від сайтів та додатків підтримання певних протоколів безпеки, які надійно шифрують та захищають дані.

Єдиний ризик втрати даних та потрапляння їх до рук зловмисників – це необережність самого користувача. Так, не варто нехтувати системою захисту у додатках, а застосовувати запропоновані способи ідентифікації. Також будьте обережні при введенні даних з карти, переконайтеся, що ніхто не бачить інформацію, що вводиться. Тим не менш, навіть у цьому випадку програми-гаманці та мобільний банкінг дають вам можливість заблокувати картку, щоб нею ніхто не скористався, та вирішити будь-які питання.

Де приймаються мобільні платежі

На даний момент мобільні платежі настільки поширені, що застосовуються практично скрізь. Так, з появою безконтактної оплати ви можете розрахуватися за допомогою вашого смартфона в будь-якому закладі, де можлива безготівкова оплата. Звичайно, про всяк випадок, варто перевірити, чи підтримується саме ваш додаток, але ймовірність успіху близька до ста відсотків.

Звичайно, вам буде важко повністю відмовлятися від готівки або від пластикової картки, адже в деяких місцях (наприклад, на ринках), ви не завжди зможете розрахуватися за допомогою терміналу.

Що стосується онлайн покупок та замовлень, все залежить тільки від тих компаній, з якими ви взаємодієте. Адже вони самі вирішують яку платіжну систему підключати і які можливості давати своїм користувачам. Тим не менш, практично всі великі компанії надають вам широкий вибір можливостей оплати, серед яких зазвичай є і введення картки даних, і оплата за допомогою сервісів Google Pay і Apple Pay.

Переваги та ризики мобільних платежів

Переваги та ризики мобільних платежів

Якщо говорити про переваги мобільних платежів, їх варто розглядати з кількох ракурсів: з погляду покупця і продавця.

Для покупця це можливість легко, зручно та швидко сплатити покупку, яка також страхує його від непередбачених ситуацій у вигляді, наприклад, забутого будинку гаманця, або нестачі готівки. Також мобільні платежі відкривають можливість ще зручніших і приємніших онлайн покупок, позбавляючи необхідності виходити з дому для переказу грошей або платити комісію за пересилання оплати при отриманні замовлення.

Для власників бізнесу мобільні платежі розкривають усі принади людської компульсивності: часто ми хочемо здійснити покупку зараз, а відклавши рішення - починаємо сумніватися або зовсім відмовляємося. Мобільні платежі роблять оплату настільки швидкою та легкою, що у користувача не залишається часу засумніватися у виборі, а це підвищує продаж. Також це зручний спосіб отримання оплат єдиним потоком, що у багатьох випадках спрощує ведення бухгалтерії.

Щодо ризиків мобільних платежів: вони, звичайно, є, але в основному для продавців, оскільки дані користувачів добре захищені. Компанія може зіткнутися з недовірою користувача, якщо вибере невідомого еквайєра і переведе користувача на його сторінку. Сумніви та підозри можуть стати причиною відмови від покупки. Також при наданні обмеженого вибору способів оплати магазин або сервіс ризикує втратити користувачів через незручність. І не варто забувати, що все ще не сто відсотків населення користуються смартфонами, які відкривають можливість мобільних платежів. Тому, щоб не втратити решту аудиторії (нехай і невелику), краще передбачити інші варіанти оплати.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.