Денис
Денис
Head of Back-end developer
27.06.2022

Laravel vs Yii Framework: що краще для вашого бізнесу?

Денис
Денис
Head of Back-end developer
27.06.2022
27.06.2022
4.7
4095
0

PHP є однією з найпоширеніших мов програмування для веб-застосунків. Саме такі продукти найчастіше використовуються для бізнесу. На щастя, сьогодні для створення продукту не потрібно писати все з нуля нативним кодом, для роботи на PHP давно створили багато фреймворків. Найбільш популярні серед них сьогодні – ndash; Yii або Laravel. Який із них вибрати для розробки? Давайте їх порівняємо.  

Мова програмування PHP активно використовують як у розробці великих проектів, як Facebook, так і для приватних веб-продуктів і невеликих рішень для бізнесу. Найчастіше у розробці використовуються фреймворки, тому що вони дають низку переваг:

  • процес розробки набагато швидший, ніж при використанні нативної мови;
  • реалізовано функції роботи з базами даних, що спрощує роботу;
  • програми набагато простіше масштабувати, додати нові функції та покращувати;
  • підтримка готового продукту спрощується;
  • простий лаконічний код підвищує продуктивність;
  • забезпечити безпеку продукту легше;
  • швидкість розробки вища.

PHP-фреймворки набули особливої популярності у веб-розробці. Порівняння Laravel та Yii допоможе визначитися з технологією, оцінити переваги та недоліки та зрозуміти, що краще підходить у конкретних проектах.

Yii та Laravel: популярність серед галузей

При спілкуванні з програмістами стає зрозуміло, що Laravel знаменитіший і популярніший, ніж Yii. Здавалося б, на цьому вибір можна зупинити. Але другий фреймворк має масу переваг і власне ком'юніті фанатів. Він використовується у певних областях. Погляньмо на суперництво Yii vs Laravel у різних галузях.

Обидва фреймворки мають відкритий вихідний код та зручні для розробників. Вони працюють за принципом MVC – модель – подання – контролер. Laravel виходить менше коду, він простіше у використанні, має зрозумілий синтаксис. У Yii багато віджетів, чудова локалізація. Вибір розробників залежить від багатьох факторів, серед яких масштаб проекту, специфіка обробки даних, вимоги до структури додатка та багато інших.

Компанія SimilarTech  провела дослідження та порівняла кількість сайтів у певних областях. Yii використовується переважно у сфері електронної комерції, у науці та освіті, охороні здоров'я, фінансах, а також у юриспруденції.

Laravel частіше використовується для продуктів для бізнесу, створення медіа порталів, ресурсів новин, для створення веб-додатків у ніші Foodtech, у розвагах.

Порівняння Laravel та Yii показує, що обидві технології розвинені та популярні. У країнах Європи, США найчастіше використовується фреймворк Laravel, у пострадянських країнах, включаючи Україну, розробники частіше використовують Yii. Але все залежить від тематики веб-продукту, а також вимог. Щоб зрозуміти, яку технологію вибрати, необхідно познайомитись із нею ближче.

Огляд Laravel

Огляд Laravel

Laravel – це фреймворк, що поєднує в собі доступність, потужність та простоту освоєння. Він дає великий набір інструментів, простий у вивченні, що дозволяє навіть розробнику-початківцю швидко приступити до роботи. У цьому є мінус. На ринку багато фахівців із недостатнім досвідом для роботи над серйозними проектами. Тому у WEZOM ми приділяємо особливу увагу формуванню команди та розвитку фахівців. 

Спільнота Laravel дуже велика, завдяки чому отримувати відповіді на питання не складно. Щоправда, це переважно англомовне співтовариство. Цей фреймворк вважається найпопулярнішим у світі. Давайте розберемо плюси та мінуси цього фреймворку.

Переваги Laravel такі:

  • Він повністю безкоштовний, має відкритий код та працює за архітектурним шаблоном MVC.
  • Існує вбудований менеджер пакетів Composer, завдяки якому можна підключати різні компоненти при розробці веб-додатків. Вони легко встановлюються та прискорюють процес розробки.
  • Шаблон ActiveRecord дає можливість легко працювати з базою даних та будувати дуже зручні запити.
  • Тому програми, зроблені за допомогою цього фреймворку, швидко видають необхідні результати.
  • Реалізовано механізм автозавантаження класів, тому їх не потрібно підключати вручну. Також запобігається завантаження компонентів, які не використовуються. Тому ваша програма швидко відкривається на різних пристроях і не витрачає багато трафіку для роботи.
  • Система міграції дуже зручна. Це дозволяє надалі доповнювати програму, вносити зміни та масштабувати її.
  • Документація досить зрозуміла та велика, тому досвідчений розробник здатний за невеликий час виконати складне завдання та реалізувати практично будь-який проект.
  • Екосистема досить потужна, вона включає велику спільноту, курси, книги та навчальні матеріали, інструмент постійно розвивається.

Переваг цього фреймворку багато. Якщо вимоги до фронтенду високі, а часу на розробку достатньо, можна сміливо вибирати цей інструмент. Для нього немає ніяких перешкод, він підходить для серйозних продуктів або невеликих веб-рішень для бізнесу. Але є недоліки.

Мінуси Laravel такі:

  • Співтовариство загалом не російськомовне, інформації багато, але вся вона англійською, тому фахівець має добре володіти мовою, щоб розумітися на інструменті.
  • Конструкції та функції синтаксису продумані, укорочені, але розібратися з ними надалі досить складно, можна заплутатися. Тому підтримувати, масштабувати проект має та команда, яка робила його. Інакше доведеться витратити чимало часу, щоб нова команда зналася на коді.
  • Сумісність між версіями фреймворку у зворотному порядку слабка. Якщо продукт зроблено на останній версії, то попередніх він може працювати нестабільно.
  • Потрібно звикати до логіки розташування каталогу та файлів, розміщення елементів у корені не надто стандартне.

Незважаючи на свої недоліки, Laravel вважається найпопулярнішим фреймворком для PHP. Але чим відрізняється це рішення від ІІІ? Давайте подивимося.

Огляд Yii

Огляд Yii

Yii з'явився на світ у 2006 році та завоював популярність в Україні та пострадянських країнах. Хоча його згодом потіснив той же Laravel та інші конкуренти, Yii, як і раніше, залишається досить популярним рішенням зі своїми особливими фішками. 

Це безкоштовний об'єктно-орієнтований фреймворк, який працює з PHP. Він підходить для веб-розробки будь-якого типу. На ньому можна зробити як простий калькулятор, так і складний інтернет-магазин з безліччю функцій, каталогом та формами оплати. Підходить для вирішення завдань будь-якого бізнесу. Розглянемо основні плюси та мінуси Yii.

Переваги Yii наступні:

  • Він просто встановлюється через менеджер пакетів, має відкритий вихідний код та доступний будь-якому фахівцю в повному обсязі.
  • Завдяки великій кількості розширень програмісти можуть використовувати шаблон адмінпанелі для створення привабливого інтерфейсу. Це значно здешевлює вартість розробки товару.
  • Проста навігація дозволяє швидко розібратися в коді, спростити процес розробки та прискорити його. Це знижує фінальну вартість створення продукту.
  • Велика кількість довідкової документації фахівці можуть отримати відповіді на свої запитання і створювати продукти різної складності.
  • Команда розробників постійно допрацьовує фреймворк, вносить нові функції та ретельно стежить за безпекою. Тому веб-продукти виходять надійними, якісними та відповідають вимогам операційних систем.
  • Вбудований механізм, що дозволяє створювати віджети, значно розширює функціонал. По суті, на цьому фреймворку можна створювати будь-які продукти.
  • Yii швидко розвивається та обростає базою фанатів. Це гарантує підтримку тривалої дистанції.
  • Підтримує велику кількість баз даних.
  • Існують функції автоматичної генерації коду. Це робить розробку швидкою та зменшує ймовірність помилок.

Це чудова платформа для розробки – зрозуміла, швидка, надійна, підходить для більшості проектів. У битві Yii vs Laravel очевидного переможця немає, кожен по-своєму добрий. Тому ми персонально розглядаємо концепцію продукту для вашого бізнесу та підбираємо стек технологій. Недоліки Yii також має, вони такі:

  • Фреймворк легко вивчається і це добре. Але для бізнесу подібний факт може створити низку проблем. Наприклад, ви можете потрапити на фахівця, який освоїв технологію, але має недостатнього досвіду для створення професійних веб-продуктів.
  • Оновлення виходять рідко. Вносяться якісь зміни та легкі доповнення в основному за принципом стороннього входження до базового пакету. Але сам фреймворк не оновлюється регулярно. З іншого боку, цей мінус знімає проблеми сумісності між версіями та може розглядатися як плюс. 

При виборі фреймворку варто звертати увагу не лише на його плюси та мінуси, а й на інші критерії. Власнику бізнесу не завжди зрозуміло, як певна перевага чи недолік можуть вплинути на його розробку. Тому ми завжди рекомендуємо довірити вибір стеку технологій професіоналам. Ну а щоб самостійно оцінити всі можливості фреймворків, ми підготували порівняння Laravel та Yii за певними критеріями.

Yii vs Laravel для веб-розробки

Yii vs Laravel для веб-розробки

Обидва фреймворки потужні, користуються популярністю і здатні вирішувати різноманітні бізнес-завдання. Вони мають високий рівень захисту, а крім вбудованих функцій, підтримують розширення, які допомагають суттєво збільшити можливості. Але який фреймворк для бізнесу вибрати? Ми відібрали ряд критеріїв, за якими можна порівняти інструменти та визначитися, що підібрати – Yii або Laravel.

Вартість розробки

Як здешевити розробку? Використовувати фреймворк, а чи не нативний код. Тому що розробка буде швидше, отже, знадобиться менше часу для кожного розробника. Але навіть у цьому випадку ціни можуть відрізнятись. За статистикою  ZipRecruiter середня зарплата Yii розробника в США 53 $ за годину, а програміст, що працює з Laravel, отримує 44 $ за годину роботи. Другий варіант коштує трохи дешевше.

Час розробки

Незважаючи на те, що вартість послуг Laravel розробника дешевша, за тривалістю розробки цей фреймворк трохи програє. І не тому, що він складніший. Просто на ньому створюються масштабніші продукти, що вимагають більше часу для реалізації.

Yii чудово підходить для контентних сайтів, що мають типові панелі адміністратора. Фреймворк краще показує себе там, де бізнес-логіка проста, а маніпуляції з даними мінімальні та типові. На Laravel можна робити швидко продукти з мінімальним функціоналом користувача, наприклад, розрахункові веб-додатки, особисті кабінети, та інше.

Продуктивність

Порівняння Laravel та Yii за продуктивністю доречне лише у разі створення програми, яка працює в режимі реального часу та потребує моментального відгуку. У решті випадків їх продуктивність однакова, складно виділити лідера. Що стосується роботи при великих навантаженнях в режимі реального часу, то Yii швидше.

Безпека

Безпека Yii набагато вища. Вона має вбудовану систему розподілу ролей, механізми захисту даних паролями, системи автентифікації. У Laravel за замовчуванням немає   вбудованих інструментів контролю доступу. Але безліч сторонніх додатків та розширень дозволяє вдосконалити систему безпеки та отримати на Laravel висококласний продукт із потужною системою захисту.

Маршрутизація

З погляду простоти Yii має автоматичну маршрутизацію за умовчанням, тому зручніше. У Laravel хоч і потрібно оголошувати маршрут до кожної дії контролера, але можна налаштовувати кілька маршрутів та розподіляти ресурси.

Міграція

Вибираючи Yii або Laravel, потрібно заздалегідь подумати про розвиток проекту. Обидві платформи забезпечують якісну міграцію. Yii представляє повний пакет інструментів, що дозволяють переносити дані, розширювати структуру бази, вдосконалювати проект. На Laravel дані переносяться трохи складніше, але є плавне тестування модулів, ймовірність помилок зменшується. Обидві платформи чудово справляються із завданням міграції.

Тестування

Фреймворки мають як вбудовані механізми тестування, і можливість підключення різних модулів. У Laravel трохи більше можливостей для тестування, але внутрішніх інструментів Yii цілком достатньо, щоб проводити достатню QA.

Налагодження

По налагодженні в битві Yii vs Laravel виграє другий, тому що дає широкий набір інструментів прямо з коробки. У першого фреймворку є також вбудована консоль налагодження, але переважно використовуються сторонні програми виявлення проблем.

Розширення

Обидва фреймворки мають колосальний набір інструментів, які можуть вирішувати будь-які завдання розробника. Достатньо мати досвідчену команду фахівців, щоб реалізувати на цих фреймворках будь-який веб-продукт. Але порівняння Laravel та Yii доречне і за цим критерієм. Перший має більше 9000 розширень, а другий близько 2800. Це ніяк не заважає у створенні будь-якого веб-продукту на обох фреймворках.

ТОП проектів на базі Laravel та Yii

ТОП проектів на базі Laravel та Yii

На PHP створюється безліч товарів. Близько 80% сайтів зроблено цією мовою програмування. Ось ТОП проектів, які використовували Yii або Laravel у розробці:

  • CoderMap. Платформа для розробників, зроблена за допомогою Yii. На ній фахівці можуть спілкуватися, ділитися завданнями, працювати над спільними продуктами, шукати роботу, збирати. відгуки. Соціальна мережа для розробників.
  • LUYA. Повноцінна система керування контентом, яка містить модулі роботи над контентом, систему адміністрування, тестування та інші функції. Підходить для створення власних модулів під веб-програми. Створено на Yii.
  • HumHub. Це фреймворк для створення соціальних мереж, створений на фреймворку Yii. Інструменти роботи в режимі реального часу допомагають спільно працювати групі розробників, вести єдину документацію та створювати якісні продукти.
  • Koel. Продукт, створений на Laravel, вірніше його серверна частина. Призначений для персонального потокового аудіо.
  • Cachet. Бізнес система для відстеження простоїв та контролю системних збоїв продуктів. Зроблено на
  • Laravel. Допомагає бізнесу скорочувати витрати, своєчасно реагувати на збої у системі.
  • Flarum. Дискусійна платформа, зроблена на Laravel, яка інтегрується з готовим сайтом. Якщо ви хочете, щоб ваша спільнота спілкувалася між собою, ця програма вирішить завдання.

Yii або Laravel використовуються в багатьох сферах, так як PHP є однією з найбільш популярних мов програмування.

Висновки

При виборі фреймворку потрібно враховувати безліч нюансів та особливостей розробки. Не-фахівцеві доведеться витратити багато часу на те, щоб об'єктивно оцінити можливості фреймворків і підібрати для себе оптимальне рішення. А професійним розробникам, у свою чергу, потрібно спертися на сторонню експертизу в бізнесі, для якого створюється продукт.

Саме тому у WEZOM ми практикуємо індивідуальний підхід. Ретельно обговорюємо проект із клієнтом у розрізі цілей бізнесу, і лише після цього підбираємо стек технологій. Проводимо оцінку та розробляємо план реалізації продукту. І якщо ви звернетеся до нас, ми разом з вами вирішимо, що вибрати для розробки продукту - Yii або Laravel.

Обидва фреймворки мають свої переваги та недоліки, можливості, функціонал. При виборі ми спираємося на конкретне завдання та підбираємо способи її вирішення. Давайте разом зробимо якісний продукт для вашого бізнесу.

Як вам стаття?
4.7
Проголосувало: 6
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.