Вікторія
Вікторія
IT Sales Manager
24.01.2022

Що таке DevOps?

Вікторія
Вікторія
IT Sales Manager
24.01.2022
24.01.2022
4.5
4146
0

Якщо ви читаєте наш блог, то знайомі з циклом розробки програмного забезпечення, а також з його ролями та учасниками. І якщо менеджери, програмісти, дизайнери та тестувальники питань не викликають, то хто такі (або що таке) DevOps – для багатьох залишається загадкою. Давайте знайдемо відповіді це питання. Позначимо, що таке DevOps і у чому його роль.

Що таке девопс?

що таке девопс

DevOps – це методологія, яка дозволяє спростити взаємодію між розробкою та експлуатацією програмного забезпечення. Власне, це означає повну англійську назву методології - Development & Operations. Такий підхід дозволяє значно спростити та прискорити розробку, а тому має велику популярність серед усіх компаній-розробників.

Справа в тому, що раніше програмісти не дбали про те, наскільки зручно працюватиме з продуктом системним адміністраторам, а системні адміністратори не розуміли особливостей роботи самого продукту, тому часто виникали непорозуміння та проблеми при розгортанні софту. З появою девопсу ця проблема пішла, адже девопс інженери стали посередниками між розробниками та користувачами програм.

Як працює DevOps?

Основний принцип роботи девопсу - це підтримка безперервного процесу розробки. Використовуючи різні інструменти для автоматизації всіх процесів, пов'язаних із розробкою, DevOps інженери забезпечують можливість плавної та синхронної роботи всіх фахівців на проекті.

Справа в тому, що написання коду, створення тестів, перевірка якості та експлуатація продукту – це зрозумілі, але не надто пов'язані між собою процеси. Адже для розробки потрібне одне середовище, для тестування – інше, а для експлуатації – зовсім інше. І якщо кожен із співробітників просто передаватиме результат своєї роботи у зручному для себе форматі наступному, то розробка не піде далі першого етапу. Порівняти таку ситуацію можна з поїздом: кожен етап розробки – це один вагон, але щоб локомотив зміг переміщати всі вагончики, а не лише їхати сам, потрібна зчіпка, яка дозволить з'єднати локомотив та всі вагони між собою. Цією зчіпкою в розробці виступають фахівці DevOps.

Цілі та завдання DevOps

Головна мета цієї методології - скоротити час створення програмного продукту. І сюди відносяться всі аспекти часу: на розробку, на тестування, на запуск програми, на будь-які доопрацювання, відновлення системи при будь-яких збоях і так далі. Адже саме DevOps дозволяє зробити процес розробки злагодженим, гладким та безперервним.

Також до обов'язків DevOps входить:

  • забезпечити узгоджену роботу двох етапів життєвого циклу продукту: розроблення та експлуатації;
  • автоматизувати розгортання програмного забезпечення або програми, його розробку та тестування;
  • брати участь у безперервному тестуванні програмного продукту;
  • керувати будь-якими змінами в програмі, що розробляється, або програмі;
  • відстежувати продуктивність та інші важливі показники, а також стежити за інфраструктурою.

Звичайно, цим не обмежуються всі завдання DevOps, але це дає вам певне розуміння того, навіщо саме фахівець даного профілю був залучений на ваш проект. Також для досягнення бажаних результатів використовуються певні засоби автоматизації, контролю версій, балансування, інтеграції, віртуалізації та управління інфраструктурою. Для кожного завдання існує свій інструмент, і багато з них платні, а значить їх використання входитиме до кошторису робіт. Так, на перший погляд це зробить вашу розробку дорожчим, але насправді впровадження девопс методів допоможе суттєво заощадити в розрізі всього проекту.

DevOps та життєвий цикл додатків

DevOps та життєвий цикл додатків

Якщо говорити про життєвий цикл DevOps, можна виділити чотири основні ступені, які постійно повторюються один за одним: план, розробка, доставка та використання.

План

На першому етапі планування ви тільки визначаєте що потрібно зробити, яке середовище налаштувати, яке програмне забезпечення створити і так далі. Буде досить багато питань та організаційних моментів, які можна швидко та зручно вирішити за допомогою девопсу. Але, оскільки всі етапи циклічні та повторюються, після експлуатації знову настає етап планування.

Кожне повторне повернення до цього етапу означатиме планування будь-яких змін, які будуть внесені до системи. Рішення про ці зміни необхідно приймати на основі даних, отриманих під час експлуатації програмного продукту.

Розробка

Безпосередній процес створення програмного забезпечення з нуля до готового продукту на першій стадії, а також процес внесення змін на кожному з наступних циклів також передбачає участь девопс-інженера. Необхідно узгоджувати та синхронізувати всі процеси, налаштовувати середовища для розробки та тестування, а також впроваджувати інструменти автоматизації процесів для більш швидкої та зручної роботи команди.

Доставка

Щоб запустити будь-який програмний продукт, його необхідно перенести на сервер і виконати розгортання. Лише після цього він зможе коректно функціонувати. Це також входить у сферу компетенції DevOps.

Після кожної зміни, білд (або версію програмного забезпечення) необхідно знову завантажити на сервер і розгорнути. Налаштування сервера, налаштування версій, можливість їхнього паралельного існування та інші завдання, пов'язані процесом релізу продукту, також виконуються на цьому етапі.

Використання

Використовувати програмний продукт будуть не інженери, але вони також мають важливі завдання на цьому етапі. Необхідно ретельно стежити за продуктивністю програмного забезпечення, будь-якими збоями та помилками, які можуть виникнути в процесі, фідбеком користувачів, а також можливі простої. Ця інформація важлива для планування подальших змін та доопрацювань у продукті.

Переваги DevOps

Переваги DevOps

Швидка доставка

Реліз проекту - найвідповідальніша частина, але також одна з найбільш ризикованих і схильних до помилок. Завдяки девопс підходу ризики суттєво знижуються, ви зможете оновлювати версії, випускаючи нові та нові оновлення так швидко, як це потрібно. Таким чином, ви зможете блискавично реагувати практично на кожне побажання або зауваження вашої аудиторії, забезпечуючи їм бездоганний досвід користувача.

Швидкість

Особливість ціноутворення в IT-розробці полягає в тому, що ви платите не за продукт, а за час його реалізацію. Тепер є можливість суттєво скоротити цей час, підвищивши продуктивність кожного окремого члена команди розробки, а також забезпечивши їхню злагоджену роботу між собою без збоїв та затримок.

Надійність

Дуже важливо, щоб будь-який продукт був ретельно перевірений щодо якості та наявності помилок, перш ніж випущений у маси споживачів. DevOps дозволяє робити максимально докладне, але при цьому швидке тестування, щоб забезпечити бездоганне враження аудиторії про ваш програмний продукт.

Масштабування

Головна мета впровадження будь-яких програмних продуктів – це забезпечення компанії другого дихання та можливостей подальшого зростання. А зростання компанії, очевидно, веде за собою масштабування програмних продуктів. Більше даних, більше цифрових інструментів, більше серверів - будь-який з цих показників може змінитися, і це вимагатиме певної налагодження для коректної роботи. Довірте це DevOps і вам не доведеться переживати.

Оптимізована спільна робота

Поділ завдань та обов'язків дозволяє ефективніше використовувати людські ресурси. DevOps допомагає об'єднуватись у команди, при цьому з різними доступами, середовищами, завданнями. Учасники команди точно зможуть грамотно розподілити завдання між собою так, щоб не було повторень і жодна ділянка не залишилася поза увагою. Це необхідно для ефективної та швидкої, а також злагодженої роботи команди.

Безпека

Одне з найважливіших дисфункцій, дотримання якого просто необхідне для позитивного досвіду користувачів, та й коректного функціонування програмного забезпечення. DevOps методологія допомагає тримати все під контролем, дотримуватись усіх вимог та стандартів, завдяки чому ви зможете забезпечити високий рівень безпеки.

Висновки

Методологія DevOps

Методологія DevOps - це спосіб організації процесів та інфраструктури таким чином, щоб забезпечити безперервний перебіг розробки. Вона дозволяє скоротити терміни виконання певних завдань, і навіть поліпшує взаємодію між фахівцями різних напрямів.

Завдяки цьому підходу ви суттєво збільшуєте швидкість розробки, скорочуєте проміжки між релізами, підвищуєте якість, надійність та безпеку ваших продуктів, а також забезпечуєте високе масштабування та організовану роботу команди.

Ми використовуємо DevOps на всіх своїх проектах, це забезпечує високу продуктивність команди, ефективність процесів та якість результатів.

Якщо у вас залишилися питання, ви можете зв'язатися з нами у будь-який зручний для вас спосіб, і ми на все відповімо.

Щоб замовити розробку в WEZOM або дізнатися про подробиці співпраці - залиште заявку на сайті, наш менеджер передзвонить вам найближчим часом. Ми будемо раді допомогти вашому бізнесу вийти на новий рівень.

Як вам стаття?
4.5
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.