Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
18.10.2021

Що таке Back-end розробка

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
18.10.2021
18.10.2021
5.0
9567
0

Бекенд – основа всіх основ для будь-якого інтернет-ресурсу. Навіть якщо ви придумаєте та реалізуєте гарну картинку, вона не працюватиме сама по собі, адже в ній немає основної частини функціонала. У попередній статті ми розповіли, що таке фронтенд, сьогодні ми допоможемо вам розібратися з бекендом й зрозуміти, що це та як працює. Це допоможе вам краще розуміти всі процеси під час розробки програмного забезпечення для вашого бізнесу.

Що являє собою back-end?

Що являє собою back-end?

Бекенд - це серверна сторона будь-якого сайту або програми, яка відповідає за все, що насправді відбувається, але ви не бачите цього на екранах. Тому він й називається Back-end, адже це як би задня, прихована сторона програмних продуктів.

Бекенд розробка - це створення основної частини функціонала програми або сайту, який запускається через інтерфейсну частину, але функціонує на стороні сервера. При цьому back-end - це не просто пересилання коштів з рахунку на рахунок під час онлайн-покупки, як люблять наводити приклад. Це й швидка обробка запитів, й точний пошук інформації в базах даних, й безпечне зберігання даних у системі, й головне, злагоджена робота всіх цих частин. По суті, програмісти забезпечують такий механізм, у якому взаємопов'язано безліч елементів, типів даних, форматів, учасників та змінних, але при цьому всі складові працюють струнко та злагоджено, як годинник.

Чим займаються backend-розробники

Чим займаються backend-розробники

Головне завдання кожного бекенд-розробника - це саме створення цієї невидимої, але такої важливої частини програмного забезпечення. Все, що ховається за гарною формою, має ефективно працювати, лише тоді проект може вважатися успішним.

Крім правильної роботи всіх функцій ресурсу, до завдань бекендників відносять також організацію взаємодії з базами даних, роботу з прикладним інтерфейсом програмування та інтеграцію з усіма зовнішніми сервісами, які часто бувають необхідні на великих проектах.

Як ми згадували у статті про фронтенд, до завдань програмістів ще відносять складання фронт та бек частин програми, а також виправлення помилок та збоїв, які можуть виникати в процесі розробки або навіть роботи ПЗ, незалежно від того, знаходяться вони на стороні frontend чи backend.

Оскільки функцій, які потрібно реалізовувати на бекенді, незліченна безліч, то й інструментів реалізації їх теж величезний та різноманітний вибір. На допомогу програмістам приходить безліч мов програмування, кожна з яких має свої особливості, а також плюси та мінуси. Та й можливості у різних мов можуть відрізнятися, тому не завжди ви вибираєте мову для свого проекту, іноді мова вибирає вас та ваш проект.

Також, звичайно, існує багато різних бібліотек та фреймворків (для кожної мови програмування є десятки різних інструментів), які допомагають розробникам не витрачати час на однотипну роботу, та зробити процес написання коду простішим та швидшим.

Особливості back-end розробки

Особливості back-end розробки

Якщо ми спробуємо розібратися в бекенді детальніше, його можна розділити на три основні, найглобальніші складові: серверну частину, бази даних та інтерфейси взаємодії. Кожна з них є обов'язковою та виконує свої функції в загальному механізмі веб-ресурсу. Погляньмо докладніше.

Серверна частина

Кожен веб-сайт або програма має дві сторони - клієнт та сервер. Клієнт - це оболонка програми або браузер, тобто те, з чим взаємодіє користувач й звідки надсилаються запити на сервер. А сервер - це, по суті, машина, яка обробляє ці запити та повертає потрібну інформацію. При цьому один сервер може обробляти запити багатьох клієнтів, аналогічно тому, як один клієнт може звертатися до багатьох серверів. Розглянемо простий приклад клієнт-серверної взаємодії: ви оплачуєте покупку в інтернет-магазині, ввели всі дані та відправили. Клієнт відправляє на сервер дані, сервер їх перевіряє та обробляє, й коли оплату прийнято – повертає про це сповіщення клієнту, а у вас на екрані з'являється повідомлення, що підтверджує успішну оплату.

Але запити не завжди вимагають виключно обробки даних. Іноді потрібно отримати якусь інформацію з бази даних. Тоді серверу доводиться звертатись до баз даних.

Бази даних

Сервер лише обробляє інформацію, але не зберігає її. Для цього існують спеціальні інструменти – бази даних. Так, наприклад, коли ви оформляєте покупку в інтернет-магазині, сервер звертається до бази для перевірки наявності товару, й лише потім дозволяє його купити. Або при вході до будь-якої системи теж використовується база даних: в ній зберігаються всі логіни та паролі, й коли ви вводите свої дані при вході, сервер відправляє запит до бази, щоб перевірити, чи існує там така пара логін-пароль; у випадку позитивній відповіді - ви отримуєте доступ до системи, до якої здійснювали вхід.

Інтерфейси взаємодії (API)

Application Programming Interface - це частина сервера, з якою безпосередньо взаємодіє клієнт. І коли йдеться лише про один сервер та одного клієнта у вакуумі - все здається досить простим. Але в житті так рідко буває. Часто ми хочемо інтегрувати програми між собою, наприклад, вставити гугл-карти на свій сайт, щоб користувач міг легко знайти будь-який офлайн магазин вашої мережі й побудувати маршрут до нього. Для цього сервер вашого сайту звертатиметься до сервера Google, і звернення це відбуватиметься саме за допомогою API.

Всі ці взаємодії продумують, налаштовують та розробляють back-end фахівці. І головна складність їх роботи полягає в тому, що недостатньо просто зробити кожен елемент окремо, важливо налагодити синхронну та злагоджену роботу всього механізму, щоб веб-ресурс швидко та точно виконував усі свої функції.

Послуги бекенд розробки від WEZOM

Послуги бекенд розробки

Наша компанія пропонує розробку рішень з нуля та під ключ, коли вашим проектом займається єдина злагоджена команда. Проте якщо у вас є своя front-end команда й ви хочете замовити лише back-end розробку, ми надаємо й таку можливість. Основні послуги, які входитимуть сюди, обговоримо трохи докладніше:

  • Формування ТЗ на основі якого відбуватиметься розробка. Як ви вже зрозуміли, бекенд-розробка - процес, що вимагає точності, щоб усі взаємозв'язки працювали коректно, для цього потрібно максимально точне та докладне технічне завдання, яке не завжди під силу людям, які не займаються програмуванням професійно. Ми допомагаємо з детальним опрацюванням ТЗ, щоб врахувати всі вимоги та побажання й зробити їх здійснення реальним.
  • Вибір відповідної технології ґрунтуючись на завданнях проекту. Як ми вже говорили, технологій існує безліч, й кожна з них підходить для певних завдань та функцій. Ми допоможемо підібрати стек технологій, що підійде для вирішення завдань саме вашого проекту, щоб реалізувати весь необхідний функціонал максимально швидко та якісно.
  • Розробляється база даних, опис модулів та зв'язків. Продумуємо єдину систему зберігання та обміну інформацією, щоб усі компоненти вашого програмного продукту без проблем взаємодіяли одне з одним.
  • Поетапно реалізуються API та адмін-панель (за необхідності) для модулів та бізнес-логіки програми. Створюємо прикладні інтерфейси, налаштовуємо взаємодію всіх серверів та клієнта. Розробляємо адміністративну панель, яка допоможе керувати веб-ресурсом та всією інформацією на ньому з єдиного центру.
  • Оптимізація та передача проекту клієнту. Тестуємо ресурс, виправляємо всі можливі помилки та баги, переконуємося, що кінцевий результат відповідає всім вимогам, зазначеним у технічному завданні, працює якісно та безперебійно. Лише після цього віддаємо його вам. За необхідності, можемо допомогти здійснити повне збирання всіх частин ресурсу.

Це основні етапи, які ми включаємо до бекенд-розробки, проте ви можете відмовитися від деяких з них, якщо впевнені у власних силах, або замовити розробку та інших компонентів веб-ресурсу, якщо у вас немає можливості здійснити їх самостійно.

Зв'яжіться з нами будь-яким зручним для вас способом, найпростіший - залишити заявку тут, і наш менеджер проконсультує вас, допоможе визначитися, які саме етапи вам потрібні, розповість про хід робіт та зможе зорієнтувати за строками та вартістю реалізації вашого проекту.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 3
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.