Що таке аутстаффінг в ІТ

Євген
Євген
CBDO
02.02.2022
02.02.2022
3.0
4451
0
00:00
00:00
x1

Традиційна форма взаємодії співробітника та компанії – найм у штат. Але утримувати великий штат співробітників дорого, а іноді просто не потребує. Наприклад, у сфері IT немає потреби тримати штат фахівців, якщо компанія має невеликий внутрішній продукт або потрібно розробити додаток для бізнесу. У такому разі ефективним буде скористатися сторонньою допомогою. Розберемо, що таке аутстаффінг, навіщо він потрібен і як допомагає компаніям зберігати фінанси.

Аутстаффінг: що це за процедура

Аутстаффінг – це

Аутстаффінг – це процес, у якому одна компанія надає тимчасово своїх співробітників на вирішення завдань інший компанії. У IT напрямі виділяються технічні фахівці, дизайнери, розробники та інші експерти для вирішення діджиталу завдань. При цьому співробітники приїжджають в офіс компанії, яка їх наймає, але вважаються за фірмою, яка надає послуги outstaffing: це вигідна форма співпраці.

Простіше кажучи, це процедура, коли компанія отримує тимчасового співробітника на вирішення конкретних завдань. Це може статися тому, що у власному штаті немає фахівця, який здатний вирішити завдання, а наймати та утримувати його на постійній основі економічно невигідно.

Деякі мають неправильне уявлення про таку форму найму, як аутстаф – що це те саме, що й аутсорсинг. Коли наймається ціла компанія на вирішення певного завдання. Але в даному випадку наймається одна або кілька осіб. Є й інші суттєві відмінності, далі ми розповімо, у чому саме.

Аутстаффінг: як використовується підприємствами

Модель взаємодії з підприємством побудована таким чином:

Беруть участь 3 сторони: компанія-замовник, яка потребує послуг, аутстафінгова компанія або посередник, виконавці. Замовник звертається до агентства, яке пропонує послуги аутстаффу та укладає договір. Посередник шукає спеціалістів. У більшості випадків компанія має власний штат спеціалістів, якщо ми говоримо про IT сегмент.

Далі фахівці починають працювати із замовником. Співпраця може відбуватися як дистанційно, так і в офісі клієнта. Більшість завдань можна вирішити віддалено. При цьому клієнт з моменту укладання договору віддає вказівки співробітникам, але заробітну плату вони одержують від свого агентства.

Переваги та недоліки аутстафінгу

Що таке аутстаффінг

Аутстаффінг - це хоч і не нова, але сучасна модель співпраці. Для країн СНД вона є незвичайною, незвичною і трохи лякає. Але давайте розберемося, у чому переваги та недоліки такої форми взаємодії зі співробітниками. Так ви зможете зрозуміти, чи підходить вам аутстаффінг; що це – новий віяння чи малоефективний спосіб найняти працівників. Давайте розумітися.

Плюси outstaffing

Переваги outstaffing наступні:

  • Є можливість залучення фахівців різного рівня та напрямків. Це дозволяє отримати дослідну команду для вирішення конкретного завдання та підібрати фахівців, які зможуть реалізувати будь-який проект.
  • Підвищується інвестиційна привабливість компанії. Після розробки діджитал продукту та виведення IT-фахівців зі штату, дохід підприємства у розрахунку на одиницю штату збільшується.
  • Доступність послуг здійснюється на постійній основі. Клієнт розподіляє завдання між персоналом, який виконує їх у штатному режимі.
  • Зменшуються ризики та ймовірність зриву графіків. Зазвичай, зовнішні співробітники не зривають проекти, оскільки пов'язані домовленостями і зобов'язаннями. За їх виконанням стежить аутстафінгова компанія.
  • Виключаються трудові суперечки, оскільки договір укладається з посередником, і він є гарантом виконання зобов'язань з обох сторін.
  • Зменшується навантаження відділ кадрів. Не потрібно проводити бухгалтерію, співбесіди, оформляти документи, подавати заявки до податкової та виконувати іншу бюрократичну роботу. Все завдання зводиться до укладання договору із посередником.
  • Немає завдань із управління персоналом. Усім цим займається аутстаффінгова компанія, починаючи від оформлення документів, закінчуючи підписанням відпусток, лікарняних та звітів.

Завдяки цим перевагам аутстаффінг – це зручна форма взаємодії зі співробітниками, особливо з IT напряму. Тому що утримувати власний штат фахівців, якщо в цьому немає постійної потреби, невигідно.

Мінуси outstaffing

Незважаючи на велику кількість переваг, варто сказати і про недоліки такої форми співробітництва:

  • Психологічне зміна клімату у колективі. Команда перестає почуватися єдиним організмом, що може негативно позначатися загальної результативності. Але це вирішується шляхом переговорів та проведення спільних заходів.
  • Виникають певні проблеми із комунікацією. Канали зв'язку мають бути якісно продумані, інакше співробітник може зрозуміти до кінця завдання, або клієнт зможе сформувати вимоги.
  • Необхідний якісний менеджмент, тому що виникає додаткова відповідальність. Потрібно контролювати багато процесів, покращувати комунікацію, збирати дані про результативність роботи.
  • Можуть бути фінансові втрати, якщо потрапить недобросовісна аутстаффінгова компанія. Тому необхідно ретельно перевіряти документацію, дивитися на діяльність компанії, ознайомитись із пропозиціями.

Але, незважаючи на ці мінуси, outstaffing - це рішення для багатьох компаній, які не можуть містити власний відділ IT.

Аутсорсинг чи аутстаффінг: яку модель вибрати?

аутстаффінгова компанія

Обидва терміни схожі, як принцип роботи. Але різниця все ж таки є. Загальні риси: обидва дозволяють мінімізувати ризики, скоротити фінансові витрати компанії, оптимізувати роботу, покращити діяльність за рахунок залучення сторонніх фахівців. А ось наступні відмінності:

  • Аутстаффінг – це форма співробітництва, коли клієнту надається персонал на постійній основі, незалежно від поставлених завдань. А ось при аутсорсингу визначається чітке завдання, регламентуються терміни, гарантії, кожен процес контролюється. Тип трудових відносин різний.
  • Як правило, аутсорсинг використовують у тому випадку, якщо необхідно отримати готове рішення. Є фахівець або команда, які знають, як виконати завдання і дотримуються чіткого плану. Що таке аутстаффінг: виділяється команда, що виконує складні інтелектуальні завдання. У цьому вони можуть змінюватися під час роботи, а процес не обростає зобов'язаннями суворого виконання.
  • Принципи оплати праці також відрізняються. При аутсорсингу обумовлюється відрядна оплата праці, у разі аутстаффом, оплата нагадує виплату заробітної плати штату. Тобто складається договір та прописується зарплата. Крім того, надалі вона може змінюватись.

Це основні відмінності. Яку модель вибрати – вирішувати лише вам. Все залежить від потреб. Якщо ви маєте чітке завдання, ви розумієте, що потрібно отримати, тоді простіше скористатися аутсорсингом. Якщо вам тимчасово потрібен оновлений штат, то використовуйте outstaffing – це зручна форма співпраці з професіоналами.

Фінансові вигоди від аутстафінгу

outstaffing – це

Компанії вигідно наймати сторонніх працівників на вирішення певних завдань. Тому що сам процес найму співробітника до основного штату є фінансово витратним. Необхідно звернутися до кадрової агенції та заплатити за послуги. Далі потрібно пройти через кадрове діловодство. Це низка співбесід, вибір спеціаліста, оформлення документів, формування особистої справи, збирання довідок, оформлення у податковій службі. Далі призначається заробітна платня, розраховуються премії, сплачуються податки.

Що таке аутстаффінг: робота через компанію, яка надає послуги. Ви укладаєте договір, а решту зобов'язань на себе бере саме аутстаффінгова компанія. Ви суттєво економите час та фінанси. Великі підприємства здатні скорочувати витрати вп'ятеро.

Порахуйте, наскільки вигідно вам скористатися такою моделлю взаємодії з фахівцями. У вирішенні IT завдань аутстаффінг – це можливість суттєво заощадити кошти та швидко вирішити поставлені завдання. Вибирайте перевірені компанії та наймайте досвідчених фахівців.

Як вам стаття?
3.0
Проголосувало: 2
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.