Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
03.02.2022

Баги: як у додатках виникають помилки і чому їх не треба боятися

Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
03.02.2022
03.02.2022
5.0
5127
0
00:00
00:00
x1

"Виявлено баг у додатку" - страшна фраза для розробника. Але використовується вона часто. Тому що помилки під час розробки – це нормальний процес. Важливо своєчасно виявити їх та виправити. Розберемо, що таке баги, які бувають помилки і що з цим робити.

Що таке баги?

Баг – це сленгове слово. Дослівно з англійської воно перекладається як «жук» і означає помилку в програмі. Але фактично це не помилка, а несподіваний результат роботи. Це нормальне явище, яке відбувається у розробці будь-якого складного продукту. Тому що не можна врахувати всіх факторів. Питання, скільки буде знайдено помилок, і як баги додатків або сайтів будуть виправлені розробниками.

Як правило, проблема виявляється в ході налагодження програми або в період бета-тестування. Іноді баг проявляє себе і після запуску товару ринку. І тут готуються оновлення.

Варіантів вияву помилок досить багато, серед них:

  • з'являється повідомлення про помилку, але при цьому програма продовжує свою роботу;
  • додаток просто зависає чи вилітає, жодних попереджень немає;
  • з'являється попередження та додаток вилітає;
  • одночасно з помилкою надсилається повідомлення розробникам.
  • софт просто працює некоректно, у нього "відвалюється" важливий функціонал чи елементи інтерфейсу.

Баги – це нормальне та неминуче явище у будь-якому складному софті. Масовий користувач познайомився з цим феноменом переважно через відеоігри та офісні програми. Навіть корпорації на кшталт Microsoft або Google, що містять штат із тисяч QA-фахівців, не можуть повністю гарантувати їхню відсутність у своїх продуктах.

Помилки у програмуванні

У програмуванні є кілька різновидів помилок. Їх уже не можна називати багами, тому що деякі з цих помилок призводять до критичних наслідків. Але ж вони можуть провокувати додаткові проблеми у вигляді багів. Ось основні проблеми:

  • Синтаксична помилка. Коли програміст пише код, він може допустити друкарську помилку або поставити зайвий символ. У цьому випадку код просто не скомпілюється, система скаже, що код має помилку і швидше за все, покаже, де вона знаходиться.
  • Ворнінг. Або просто попередження. Програма буде зібрана і продовжить працювати, але може видати попередження, що код має незначні порушення. Вони докорінно не впливають на працездатність, не є критичними, але можуть створювати негативні наслідки. Наприклад, програма стає важчою та займає більше оперативної пам'яті. Велика кількість ворнінгів може призвести до критичних помилок.
  • Помилка сегментації. Якщо програма намагається записати якісь дані в комірку, не призначену для цього типу запису, виникає така проблема.

Існують інші типи помилок, це лише найпоширеніші. У разі виникнення програміст повинен виявити проблему і усунути її. В іншому випадку програма може просто не заробити.

Баги у програмах

Ми визначили, що таке баги. Це не просто помилка, це невідповідність очікування поведінки. Баг у програмі іноді може бути безглуздим і кумедним (у відеогрі, наприклад). Звичайно, не для власника програми, і не тоді, коли помилка шкодить бізнесу. А іноді вона може спричинити справжні трагедії.

У вісімдесятих роках минулого століття трагедія сталася з програмованим апаратом променевої терапії Therac-25. Задокументовано щонайменше 2 смертельні випадки через те, що пацієнти отримували в апараті неприпустимі дози радіації. І причиною цього став фатальний баг у ПЗ.

Отже, є сфери та софт, у яких баги неприпустимі. І якщо у додатку сталася помилка, що робити? Зупиняти будь-які потенційно ризикові операції та звертатися до розробників - тільки після ретельного аналізу коду та регресійного тестування можна говорити про усунення проблем.

Від чого залежить кількість багів?

від чого залежить кількість багів

Баги додатків залежать від багатьох факторів. У деяких випадках вони можуть взагалі не виявлятися, в інших зустрічатись на кожному кроці. Баги залежать від таких факторів:

  • досвід команди розробників – наскільки добре вони знають код та здатні вирішувати нестандартні проблеми;
  • технічна складність проекту - чим складніший і насиченіший функціонал, тим вища ймовірність пропустити баг;
  • кількість процесів, що відбуваються всередині програми;
  • взаємодію Космосу з іншими учасниками, під час розробки програмісти що неспроможні повністю передбачити поведінка користувачів;
  • ефективність тестування.

У цілому нині, баг – це постійний супутник будь-якої розробки, якщо проблеми не виникають кожному дії користувача. Саме тому ми надаємо технічну підтримку для наших продуктів, щоб усунути незначні проблеми.

Різновиди помилок

різновиди помилок та багів

Існує велика кількість видів програмування, і в кожному напрямі є типи помилок. Деякі з них – критичні, інші призводять до незначних баг. Ось основні різновиди помилок:

  • Логічна помилка. Одна з найсерйозніших. Програма компілюється та працює, але робить неправильні висновки, тому що порушена логіка програми. Щоб виявити помилку, іноді доводиться переробити всю структуру програми.
  • Синтаксична помилка. Про неї вже говорили, порушується граматика. Виправляти легко, компілятор показує, де проблема.
  • Помилка компіляції. У процесі перетворення на машиночитаему форму може виникати проблема. Іноді код повністю чистий і проблема в самому компіляторі. На етапі розробки проблема вирішується.
  • Помилка середовища виконання. Відбувається під час розгортання програми на пристрої. Наприклад, тому що не враховано ресурсів носія.
  • Арифметична помилка. Програми, що використовують цифрові обчислення, можуть зазнавати банальної помилки в арифметиці. Наприклад, якщо програміст не врахував процеси розподілу на нуль. Це один із типів логічних помилок.
  • Помилки ресурсу. Порушення прав доступу або проблема, коли значення змінної перевищує максимально допустимий показник.
  • Помилка взаємодії. Виникає, якщо з'являється невідповідність програмного забезпечення та апаратного інтерфейсу. У випадку з веб-програмами це може виявитися через неправильний веб-протокол.

Це основні види проблем, які можуть виникати під час розробки. Деякі з них створюють баги додатків, інші призводять до критичних результатів та недієздатності. Усуваються вони шляхом тестування.

Як уникнути помилок?

як уникнути багів

Щоб вирішити цю проблему, необхідно проводити тестування. Існує кілька видів проведення тестів. Помітити всі помилки навіть дуже досвідчений програміст не здатний. Тому використовуються додаткові інструменти, які допомагають у вирішенні проблеми.

Один із інструментів – відладчик. Він дозволяє в автоматичному режимі контролювати працездатність програми та одразу попереджає про проблеми. Ще одне рішення – unit-тести. Фахівець описує ситуації для кожного компонента та вказує, який результат очікується. Потім запускається перевірка і якщо результат не збігається з очікуваним, з'являється попередження. Далі програмісти знаходять та усувають проблему.

Під час альфа-тестування команда розробників імітує діяльність користувачів та намагається знайти проблемні ділянки. В ході бета-тестування програма надається користувачам для реального використання. Всі ці випробування допомагають запустити продукт, мінімізуючи ризики помилок.

Але це навіть не завжди рятує. Поява помилок під час використання програми – нормальне явище. Тому не варто хвилюватися, тямущі розробники усунуть проблему оперативно. Команда Wezom надає гарантійне обслуговування всіх продуктів, що їх розробляє, а також забезпечує індивідуальну пострілізну підтримку.

Як вам стаття?
5.0
Проголосувало: 1
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.