Для яких рішень використовуються хмарні технології

Олександр
Олександр
Head of Front-end department
19.07.2024
1168
0
10 хвилин

Ми з вами живемо в епоху цифрових технологій, і з цим фактом складно сперечатися. Водночас важливою складовою цифровізації все частіше стають хмарні рішення, які є незамінним інструментом для бізнесу та особистого користування. Однак як саме вони застосовуються і у яких сферах їхнє використання є найбільш ефективним та раціональним?

У сьогоднішній статті ми розповімо, де та для чого сьогодні використовуються рішення з хмарними технологіями, у чому їхні головні переваги та як саме ви можете їх використовувати задля оптимізації власних бізнес-процесів. 

Попит застосування хмарних рішень

За даними дослідження Gartner, ринок хмарних послуг у світі демонструє особливо стрімкий розвиток останні кілька років. Для порівняння автори наводять статистику вкладень у них за попередні періоди:

У 2024 році показник вже перевищує $600 млн і продовжує зростати. Сучасні сервіси на базі хмарних рішень дають змогу користувачам зберігати дані, запускати додатки та використовувати обчислювальні потужності на віддалених серверах, а доступ до них отримувати з різних пристроїв та практично з будь-якої точки земної кулі. Це зручно та ефективно, заощаджує чимало часу та зусиль. А головне — сервіси на базі хмарних технологій допомагають бізнесу та кінцевим користувачам швидше адаптуватися до змін на ринку й підвищувати загальну продуктивність.

У яких сервісах задіяні хмарні технології

Все вищесказане — це теорія. Тому давайте на конкретних прикладах розглянемо, де зараз використовуються хмарні рішення та які реальні переваги вони надають. 

Зберігання даних (Data Storage)

Коли ми розглядаємо, у яких сервісах задіяні хмарні технології, на першому місці зазвичай знаходиться саме зберігання даних. Адже вони дають змогу зберігати великі обсяги різноманітної інформації й отримувати до неї доступ у будь-який час з будь-якого пристрою.

Окрім зручності хмарні технології забезпечують високу безпеку та конфіденційність інформації, а також додатковий захист від пошкодження чи втрати завдяки створенню резервних копій. Компанії можуть легко масштабувати обсяги зберігання відповідно до власних потреб, не вкладаючи при цьому кошти в додаткове апаратне забезпечення. До того ж у багатьох випадках хмарне зберігання забезпечує більш високу швидкість доступу до даних, ніж при використанні більш традиційних локальних серверів. А ділитися цими даними значно швидше та зручніше, ніж пересилати копії іншим особам чи організаціям — достатньо просто надати доступ до певного кластера сховища. 

Обчислювальні ресурси (Compute Resources)

Хмарні обчислювальні ресурси надають компаніям можливість використовувати потужні віддалені сервери для виконання складних обчислень та запуску ресурсомістких додатків. Це, по-перше, дозволяє істотно скоротити витрати на власні сервери та іншу інфраструктуру, а по-друге, користуватися обчислювальними ресурсами лише за необхідності, не переплачуючи.

Зараз існує чимало готових хмарних рішень та обчислювальних ресурсів, серед яких Microsoft Azure та аналоги. Вони пропонують достатньо широкий спектр обчислювальних потужностей, які можна використовувати для різноманітних потреб бізнесу — від тестування додатків до аналітики Big Data. При цьому вартість користування такими рішеннями у більшості випадків є нижчою, ніж створення відповідної інфраструктури на підприємстві. Особливо у короткостроковій перспективі. Втім, в деяких випадках власна інфраструктура буде більш вигідним рішенням. Все залежить від потреб бізнесу.

Програмне забезпечення як послуга (SaaS)

SaaS, або ж програмне забезпечення як послуга, надає змогу користувачам отримувати доступ до застосунків через інтернет без необхідності встановлювати та обслуговувати їх на власних пристроях. Наприклад, отримуючи доступ до всіх необхідних ресурсів та можливостей через звичайний веб-браузер.

Такий підхід значно спрощує процес використання програмного забезпечення, адже всі оновлення та технічна підтримка забезпечуються провайдером без безпосередньої участі самих користувачів. Чудові приклади SaaS — це Google Workspace чи Microsoft Office 365. Користувачі можуть отримати доступ до них з будь-якого пристрою. Наприклад, можна почати працювати над проєктом вдома на компʼютері, а продовжити — на ноутбуці в офісі чи навіть зі смартфона, перебуваючи в дорозі. До того ж подібні технології часто підтримують командну роботу, що особливо важливо для організацій, де над задачами одночасно може працювати чимало спеціалістів. 

Платформа як послуга (PaaS)

Платформа як послуга (PaaS) надає розробникам повний набір інструментів для створення, тестування та розгортання додатків. Це дозволяє розробникам зосередитися на написанні коду, не турбуючись про управління інфраструктурою, серверами та базами даних.

PaaS зазвичай складається з інструментів для керування життєвим циклом додатків, має інтеграцію зі сторонніми сервісами, надає різні інструменти для автоматизації багатьох бізнес-процесів. Головна перевага PaaS у тому, що такі платформи допомагають швидше впроваджувати нові застосунки чи інші програмні рішення, що своєю чергою дає змогу ефективніше розвивати бізнес і додавати більш інноваційні рішення. Хоча зараз відносно небагато прикладів, у яких сервісах задіяні хмарні технології PaaS (у порівнянні з SaaS), але сфера їхнього застосування поступово розширюється. Можливо, вам також варто їх розглянути.

Хмарні бази даних (Cloud Databases)

Для роботи з великими обсягами інформації та базами даних хмарні технології стають незамінним рішенням. Вони забезпечують зберігання, зручне управління та швидкий доступ до даних через інтернет. Також вони дають змогу відносно легко масштабувати бази даних відповідно до потреб бізнесу та користувачів, забезпечують високу продуктивність та надійність.

Більшість сучасних хмарних баз даних пропонують користувачам автоматичне резервне копіювання, відновлення після збоїв і найголовніше — високий рівень безпеки та захисту інформації. Таким чином компанії зменшують власні витрати на управління базами даних і можуть більше зосередитися на своїй основній діяльності. Але тут важливо додати, що ефективність та безпечність використання таких рішень залежить в першу чергу від вашого вибору. Є чимало рішень Cloud Databases, і варто уважно розглянути їхні переваги та недоліки перед використанням.

Ключові індустрії, які потребують рішень на базі хмарних технологій 

Отже, ми розглянули, у яких сервісах задіяні хмарні технології. Тепер пропонуємо сконцентруватися на конкретних бізнес-напрямках, які сьогодні можуть використовувати (чи вже використовують) подібні рішення. Їх насправді чимало, а тому ми розглянемо найпопулярніші.

Логістика та транспорт

У сфері логістики та транспорту сервіси на базі хмарних рішень дають змогу значно оптимізувати процеси, забезпечуючи більш ефективне управління ланцюгами постачання, відстеження вантажів у реальному часі, а також автоматизацію багатьох операцій.

Водночас хмарні рішення допомагають помітно знизити витрати на управління транспортними засобами, значно покращити координацію між учасниками логістичних ланцюжків і забезпечити більш високу надійність доставки. Це своєю чергою робить бізнес більш конкурентоздатним, допомагає швидше адаптуватися до змін на ринку і залучати більше клієнтів, які цінують якісний та зручний сервіс.

Звісно ж, у логістиці чималу роль відіграє і людський фактор, плюс можливі різноманітні форс-мажорні обставини. Однак завдяки хмарним рішенням навіть у цих аспектах роботи можна досягати кращих результатів та оптимізувати робочі процеси на багатьох рівнях.

Електронна комерція 

Це одна з тих сфер, де хмарні рішення використовуються вже досить тривалий час і дуже активно. Вони забезпечують високий рівень масштабованості та доступності, що є важливим як для співробітників, так і партнерів та кінцевих клієнтів. 

Хмарні рішення дозволяють онлайн-магазинам обробляти великі обсяги даних про клієнтів, управляти запасами товарів, обробляти платежі та забезпечувати безперебійне функціонування веб-сайтів. Вони також допомагають впроваджувати персоналізовані маркетингові стратегії, що підвищують рівень задоволеності клієнтів та збільшують продажі. 

Гарні приклади хмарних технологій у сфері електронної комерції — це сервіси Shopify та Magento. Вони пропонують користувачам дуже широкий спектр інструментів і надають ці інструменти у хмарі. Відповідно, ними можна користуватися з різних пристроїв і без будь-якої привʼязки до певного робочого місця. 

Фінансові послуги

Фінансова сфера — одна з тих, які зараз розвиваються особливо активно. До того ж саме в ній часто запроваджуються найновіші технологічні рішення, у тому числі на базі хмарних технологій. Це важливо для забезпечення високого рівня безпеки, швидкості та ефективності обробки усіх фінансових транзакцій та інших операцій.

Поміж іншим хмарні рішення у фінансовій сфері дають змогу мінімізувати витрати на управління інфраструктурою, забезпечувати безперебійний доступ до своїх сервісів для клієнтів та впроваджувати інноваційні фінансові послуги, щоб обходити конкурентів та залучати більше цільової аудиторії.

Хмарні технології у сфері фінансових послуг також забезпечують високу надійність та безвідмовність систем. Плюс вони активно сприяють загальному розвитку фінтеху та підвищенню якості послуг для клієнтів. З кожним роком їхня актуальність все швидше зростає.

Охорона здоров'я (Healthcare)

Хоча у цій сфері використання хмарних рішень поки що не настільки масове, як у попередніх, все ж тенденція позитивна. У секторі охорони здоровʼя хмарні технології дозволяють зберігати, зручно обробляти та аналізувати великі обсяги даних, забезпечують доступ до електронних медичних записів, дають змогу ефективніше проводити дистанційні консультації пацієнтів тощо.

Таким чином хмарні технології покращують загальну якість медичних послуг, забезпечують своєчасний доступ до необхідної інформації й підвищують ефективність роботи медичних закладів. Вони також допомагають оптимізувати деякі процеси діагностики, лікування чи спостереження за пацієнтами. Враховуючи постійно зростаюче навантаження на медперсонал, такі рішення з кожним роком стають все більш актуальними та затребуваними. Очевидно, що найближчим часом ми будемо спостерігати розширення сфери застосувань хмарних технологій саме у медицині. 

Ваш бізнес потребує cloud-рішень — WEZOM може допомогти

Вище ми вже згадували, які рішення з хмарними технологіями доступні просто зараз і якими ви можете почати користуватися вже сьогодні. Однак додамо, що готові рішення мають певні обмеження, а пристосувати їх до власних потреб буває досить складно.

Саме тому ми пропонуємо вас індивідуальну розробку програмних рішень на основі хмарних технологій, які будуть адаптовані саме до ваших потреб та особистих побажань. В подальшому їх можна буде оптимізувати, адаптувати під зміни у роботі бізнесу та розширювати, якщо у вас виникне така потреба. Так, індивідуальна розробка потребує часу та додаткових витрат. Але натомість ви отримуєте ексклюзивний продукт, який повністю відповідає вашим потребам і максимально працює на розвиток вашого бізнесу.

Висновки

Хмарні рішення стали невіддільною частиною сучасного бізнесу, і з кожним роком ця тенденція посилюється. Вони надають компаніям ефективніше керувати бізнесом, запускати додатки та використовувати обчислювальні потужності на віддалених серверах, заощаджуючи власний час та гроші.

Вже сьогодні хмарні технології використовуються у найрізноманітніших сферах бізнесу — від електронної комерції до логістики та медицини. Якщо ви хочете оптимізувати власні бізнес-процеси, швидко та ефективно адаптуватися до стрімких змін сучасного ринку, вам вже зараз слід почати використовувати такі технології. І ми в компанії WEZOM готові вам у цьому допомогти!

Олександр
Про автора
Олександр
Head of Front-end department
Досвід роботи 10 років
Лідер команди розробників фронт-енду. Під його керівництвом кодери створюють клієнтську частину сайтів або застосунків, втілюють у життя користувацькі інтерфейси.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.