Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
14.12.2021

Що таке API у додатках та сайтах

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
14.12.2021
14.12.2021
3.0
5451
0

Ми давно звикли до інтернет-сервісів і розглядаємо їх як належне: віджети новин, погода, онлайн-карти – все це оновлюється у наших смартфонах начебто само собою. Але за зручність та безшовність онлайн відповідає структура API (Application Programming Interface).

Якщо пояснювати суть API простими словами, це “посередник” між софтом на пристрої користувача і зовнішньої платформою (сервером, базою даних тощо. буд.). Тому в назві технології фігурує слово “інтерфейс”. API – це стандартна структура запитів та відповідей для обміну інформацією.

Скажімо, конвертер валют на сайті або смартфоні користувача використовує API, щоб отримувати актуальні коефіцієнти для обміну. Картографічний додаток отримує таким чином інформацію про пробки на дорогах, інтернет-магазин - підтягує дані з 1С. Застосувань у технології безліч.

Що таке API для мобільних програм?

Що таке API для мобільних додатків

Ще недавно більшість програм були самодостатніми, кожна копія ПЗ могла незалежно вирішувати завдання на потужностях окремо взятої системи. Але з масовим приходом онлайн все змінилося: більшість сайтів і мобільних додатків тепер покладаються на зовнішні сервери та хмари.

У цьому зросла і гнучкість розробки софта. Сьогодні фахівцям не потрібно "винаходити велосипед". Достатньо інтегрувати потрібний пакет, щоб реалізувати вже створений кимось функціонал: від віджету з прогнозом погоди до засобів кібербезпеки та алгоритмів машинного навчання.

Основний функціонал API

Основний функціонал API

Потенціал API у мобільних додатках величезний та корисний для будь-якого бізнесу. Ось лише деякі функції, які можна реалізувати у додатку за допомогою зовнішніх інтерфейсів:

  • Авторизація в сервісі через обліковий запис у соцмережах або обліковий запис Google;
  • Різноманітні клієнтські онлайн-форми (запис приймання, заявка на консультацію, etc);
  • Конвертери валют та фінансові калькулятори;
  • Чат-боти та засоби зв'язку клієнта зі службою підтримки;
  • Інтеграція онлайн-карток;
  • використання електронних гаманців;
  • Мобільний банкінг;
  • Засоби ІІ (розпізнавання голосу, наприклад).

Надання API саме собою часто є послугою для розробників. Сьогодні багато сервісів пропонують програмні інтерфейси власних платформ як готовий продукт. Створення API для мобільного додатка можна перетворити на окремий бізнес.

Засоби API допомагають бізнесу швидко та дешево автоматизувати рутинні процеси, трансформувати застарілі веб-служби. При цьому на впровадження нової технології з таким підходом потрібно лише кілька тижнів.

Область застосування API залежить від сфери та умов конкретно взятого бізнесу. Вже зараз існують надійні програмні інтерфейси для доставки даних та аналітики, корисні практично у будь-якій галузі.

Скажімо, у сфері Fintech такі засоби застосовуються для електронних гаманців, підключення алгоритмів боротьби з шахраями та незаконними операціями. У рітейлі API можуть допомогти з реалізацією складної системи повідомлень для покупців, автоматизувати обробку заявок.

API у сучасних додатках

Щоб все стало трохи зрозумілішим, розглянемо кілька прикладів використання API для мобільних додатків.
Так, API програми соцмережі Twitter дає додатку інформацію про твіти користувача та його фоловери. API Youtube, дозволяє шукати, дивитися та керувати контентом на однойменній платформі. Google і Apple мають API для інструментів машинного навчання. API Facebook дозволяє зареєструватися в програмах через авторизацію в соцмережі. Свій API є навіть у космічного агентства NASA - з ним можна реалізувати оновлювану базу даних про космос і свіжі фото з Марса.
Сфера застосування API немає меж, сьогодні такі інтерфейси розглядають як окремий продукт для розробників. До створення API програми підходять як до створення софту: з тестуванням, підтримкою користувачів та контролем версій.

Навіщо потрібний API

Навіщо потрібний API

Тут хтось може помітити, що перелічені "фішки" можна продати і без сторонніх API. Тоді чому вони такі популярні? Вся справа в тому, що зручнішого рішення на сьогодні не існує.

За допомогою API для мобільних програм розробники чітко відокремлюють додаток від джерела інформації, з легкістю реалізують у своєму продукті нові функції сервісної архітектури.

Використання API може дати бізнесу інструменти, створення яких не має ресурсів чи потрібної експертизи. З іншого боку, з його допомогою можна перевірити практично гіпотезу чи ідею сервісу, не вкладаючись у власну розробку.

Плюси та мінуси роботи з API

Технологія API сьогодні використовується дуже широко. У чому переваги для розробників? Навскидку можна назвати такі плюси:

  • Прискорення розробки. При використанні сторонніх API кодерам не доводиться заглиблюватися в функції низького рівня софту і вирішувати банальні завдання. Отже робота над проектом просуватиметься швидше.
  • Безпека. Програмні інтерфейси знижують ризики уразливостей у софті.
    Спрощення інтеграції. API надають структурований формат спілкування між програмами, що робить впровадження нових сервісів набагато простіше.
  • Економія. Навіщо платити за розробку того, що вже було реалізовано в сторонніх проектах? У типових ситуаціях стороннє апі для написання програми дозволяє суттєво заощадити: не потрібно писати для програми функціонал бухобліку або відеохостингу, наприклад. Краще синхронізувати його із 1С.

Все це робить розробку API програми вкрай затребуваною. Але технологія має і мінуси, які обмежують потенціал подальшого зростання. Перелічимо тут три найбільші недоліки:

  • Кожен API має унікальну структуру. Хоча API набули величезної популярності, процес створення єдиних стандартів для програмних інтерфейсів просувається дуже повільно. Це обмежує сценарії їхнього використання.
  • Контроль якості. Розробка API додатків не скута стандартами або загальноприйнятою сертифікацією. В результаті багато інтерфейсів страждають від загальної "вогності" виконання.
  • Залежність від чужої розробки. Покладаючись на API у своєму додатку, розробники покладаються на чужий продукт. Автори API можуть робити з ним що хочуть: раптово змінити умови використання, або зовсім закрити ресурс.

Види API

Види API

Класифікувати програмні інтерфейси непросто, адже їх тисячі. У контексті мобільних додатків найчастіше йдеться про API, написані бекенд програмістами.

Якщо ділити API для мобільного додатка у розрізі технологій, можна виділити такі великі підвиди.

  • RPC (Remote Procedure Call) - інтерфейси, що будуються на викликі функцій або процедур у віддалених вузлах/сторонних системах.
  • SOAP (Simple Object Access Protocol) – інтерфейси, побудовані на протоколі обміну інформацією у розподіленому обчислювальному середовищі.
  • REST (Representational State Transfer) – інтерфейси, засновані на архітектурі для розподілених систем.
  • GraphQL - агностик мову опису запитів даних, що дозволяє клієнту взаємодіяти відразу з кількома вузлами у межах одного запиту.

Наша команда найчастіше використовує у розробці REST та мову GraphQL. Стиль REST простий, безпечний, не скований протоколами, не залежить від платформ. REST API для мобільного додатка можна написати з будь-якими мовами, що використовуються при створенні сайтів: PHP, Python, Ruby та іншими. Звичайним користувачам додатків не доводиться думати над тим, як дізнатися API-додатки, адже на їхній досвід це ніяк не впливає.

API як набір функцій

Щоб уявити, як працює API, варто поговорити про поняття функції програмування. Якщо ви коли-небудь цікавилися розробкою, знайомі з ним.

Функцію можна описати як логічний блок, який отримує на вході дані, проводить із нею якусь операцію, і видає на виході необхідну інформацію. Власне, API - це функція, чи набір функцій зв'язку між платформами. Його завдання – задати стандарт передачі даних.

Внутрішній пристрій та набір функцій API можуть виглядати по-різному. Все залежить від того, як організують його розробники. Можна створити одне спільне API зі стандартним набором функцій, а можна сформувати набір окремих інтерфейсів за функціоналом або іншим критеріям.

Для додавання підтримки API розробники визначають формат передачі, готують перелік необхідних функцій, продумують під кожну їх параметри.

Як ми застосовуємо API у мобільній розробці

Як ми застосовуємо API у мобільній розробці

Для мобільних платформ Google та Apple створили власні внутрішні API. Розробники WEZOM добре вивчили їх та застосовують у розробці власних продуктів. Перелічимо лише деякі з них:

У розробках для IOS:

  • CoreML – готове рішення від Apple для машинного навчання. Інструмент містить готові моделі, але дозволяє використовувати власні;
  • Apple Maps – карти Apple;
  • RealityKit – готове рішення з технологіями доповненої реальності;
  • ApplePay – однойменний електронний гаманець;
  • HealthKit – рішення для роботи з даними за станом здоров'я користувача.

У розробках для Android:

  • NNAPI - інструмент для роботи з нейромережами
  • MLKit – засіб від Google з інструментами машинного навчання
  • Camera – інструмент для роботи з камерою.

Універсальні інструменти:

  • Firebase – інструмент для зберігання та синхронізації даних між декількома клієнтами;
  • Flurry - засоби мобільної аналітики та реклами;
  • Crashlitics - допомагає збирати систематизувати та аналізувати звіти про збої додатків;
  • GoogleADS – сервіс контекстної реклами Google.

Розробка мобільних додатків

Розробка мобільних додатків

Сьогодні створення мобільного додатку майже завжди має на увазі використання одного або кількох API. Перед командою стоїть завдання вибрати платформу розробки, де всі потрібні інтерфейси працюватимуть швидко. При цьому структуру програми варто заздалегідь продумати, щоб інтеграція нових API в майбутньому не доставляла проблем.

Бізнес найчастіше не думає про технічні тонкощі, і хоче отримати робочий інструмент якнайшвидше і дешевше. Парадоксально, але можливість заощадити на розробці тут і зараз може відгукнутися на додаткові витрати в майбутньому, так що будь-яку розробку важливо обговорювати з експертами. Чим більше озвучено думок – тим краще.

І якщо ви шукаєте можливість розширити можливості бізнесу через нову мобільну програму або сайт - не тягніть, зверніться за консультацією до нашої команди. Телефонуйте, пишіть, залишайте заявку у формі на сайті.

Як вам стаття?
3.0
Проголосувало: 5
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.