Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
16.10.2020

Що таке верстка сайту

Wezom
Wezom
Команда IT-компанії
16.10.2020
16.10.2020
4.1
41232
0

Верстка дизайну сайту дозволяє зробити із зображення працюючий сайт, у якому всі графічні елементи відповідають закладеному дизайну. Але правильна верстка сайту має особливості, свої складності та специфіку.

що таке верстка сайту

Що таке верстка сайту

Щоб зробити цей макет робочим інструментом, а не просто зображенням, необхідно написати код, який будуть розпізнавати браузери. Цей код відображається візуально так, як виглядає макет сайту.

Дизайн та верстка сайту – це два нерозлучні «брати», які завжди знаходяться разом. Перед дизайнером стоїть завдання розробити стильний макет. Завдання верстальника – втілити плани дизайнера в реальність та технічно, зробити сайт робітником.

Що означає верстати? Створювати структуру всіх елементів на сайті відповідно до попереднього макету. Правильна верстка сайту включає безліч нюансів, необхідно підібрати інструменти, перевіряти валідність верстки і добре розумітися на коді. Найменші помилки призводять до нестабільної роботи веб-сайту або взагалі до повного припинення функціонування.

Рекомендуємо почитати
Чому наш UX продає?

Ми випробували на практиці безліч ідей, зібрали сотні сторінок фідбеку з юзабіліті сайтів та додатків. Тепер ми робимо продукт для користувачів, а не дизайнерів

Докладніше
Рекомендуємо почитати
Команда для створення сайту – хто потрібен?

Якщо ви плануєте розробляти другий чи третій проект, то розумієте, що одна людина нормально не зробить

Докладніше

Які складності є у верстці сайтів

Спочатку здається, що верстка дизайну макету – це просте заняття. Достатньо знати код, вміти користуватися парочкою програм і все готове. На практиці навіть досвідчені фахівці стикаються із серйозними проблемами.

Не все, що намалював дизайнер можна добре зробити технічно. Дизайнер повинен чітко розуміти специфіку верстки, щоб одразу визначати можливості.

Також не вирішено проблему єдиного стандарту. Кожен браузер може відображати елемент по-своєму. Верстальник повинен враховувати це і перевіряти на безлічі платформ ті самі елементи.

Для адаптивності сайту потрібно враховувати вимоги пристроїв та особливості поведінки елементів. Не вся анімація добре працюватиме на різних пристроях. На особливу увагу заслуговують шрифти. З нестандартними шрифтами можуть бути великі складнощі.

якою має бути верстка

Якою має бути верстка

Верстка дизайну сайту підпорядковується суворим законам. В іншому випадку код буде неправильним, а працездатність сайту знижена.

Ознаки правильної верстки:

  • верстка обов'язково повинна бути кросбраузерною і коректно відображатися в різних браузерах, незалежно від роздільної здатності екрана;
  • блочна верстка із застосуванням
    вважається найбільш якісною, при цьому вона має бути адаптивною до всіх пристроїв;
  • валідна верстка сайту – у коді не повинно бути помилок;
  • стилі виносяться в окремий файл, код сторінки максимально короткий та легкий;
  • вміст HTML і CSS прописано лише малими літерами;
  • CSS має переваги перед JS, все, що можна зробити за допомогою стилів, робиться лише через них;
  • правильно структуровані заголовки, абзаци, продумані їх стилі;
  • код зрозумілий, має чітку структуру, видно теги, що відкривають і закривають;
  • усі зображення мають прописані розміри;
  • збережено розміри початкового макета.

При дотриманні цих правил сайт працюватиме правильно, швидко, а інші фахівці за необхідності зможуть розібратися в коді.

Рекомендуємо почитати
GraphQL як основа для мультиплатформенного сайту

Як уникнути помилок, якщо у вас кілька сайтів, що продають, потрібно SEO і крутий PageSpeed?

Перейти

Перевірка верстки

Після того, як верстка дизайну сайту закінчена, необхідно запустити перевірку та переконатися, що всі елементи правильно зроблені. Базове тестування має на увазі використання кількох сценаріїв, де сайт перевіряється на різних браузерах та пристроях.

Для більш точної оцінки працездатності використовуються різні інструменти та послуги. Деякі сервіси дозволяють порівнювати готову верстку із початковим макетом сайту на відповідність.

Під час перевірки верстки вивчається код на наявність незакритих тегів. Перевіряється правильність семантичної розмітки для пошукових систем, кросбраузерність, а також функціональність сторінки, навіть якщо вимкнено зображення та коди JavaScript. Після перевірки сайт віддається на подальшу розробку.

Як вам стаття?
4.1
Проголосувало: 33
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.