Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
09.05.2024

Чому розробка додатка на Android не втрачає актуальності у 2024 році?

Михайло
Михайло
Head of Mobile Department
09.05.2024
09.05.2024
531
12 хвилин
0

Важко повірити, але з моменту комерційного релізу мобільної ОС Android минуло вже 15 років! Чимало конкурентів, брендів та технологій тих часів давно стали історією, але Android не просто збереглась, але й стала мобільною системою №1, якою користуються мільярди людей в усьому світі. 

У цьому матеріалі ми розглянемо актуальність розробки андроїд застосунків і розкриємо переваги цієї платформи як для кінцевих користувачів, так і для бізнесу. Ви дізнаєтеся, які можливості надає Android для створення інноваційних додатків, які тенденції простежуються на цьому ринку у 2024 році. Давайте разом зануримося у світ Android-розробки. 

Наскільки поширеним є Android?

Сьогодні Android є найпоширенішою мобільною операційною системою у світі, займаючи понад 70% ринку. Просто зараз на планеті налічується щонайменше 4 мільярди користувачів пристроїв на базі цієї ОС, і цей показник постійно зростає. Google зробила Android ядром своєї користувацької екосистеми, і це дозволило їй стати лідером мобільного ринку.

Така поширеність Android зумовлена відкритістю та неймовірною гнучкістю цієї системи. На відміну від iOS, яка пропрієтарно створена під гаджети Apple, “зелену” ОС можна запустити практично на будь-якому залізі. Відтак ринок електроніки накрило лавиною смартфонів та планшетів на базі Android – на будь-який смак та бюджет. Понад те, ця система стала базою для смарт-годиннків, телевізорів, сучасної побутової техніки, автомобільних систем тощо. 

Екосистема Android пропонує багатий вибір додатків і сервісів, що робить її привабливою як для звичайних користувачів, так і для бізнесу. А постійні оновлення, підтримка Google й величезна глобальна спільнота розробників гарантує, що ця ОС буде утримувати свої позиції й надалі. Перспективність та актуальність android платформи в майбутньому не викликає жодних сумнівів – у цієї системи будуть мільярди користувачів і через 5, і через 10 років. 

В чому секрет популярності Android серед користувачів?

Чому мільярдам користувачів подобається користуватися Android? Назвімо його переваги. 

  • Широкий вибір пристроїв

Середовище Android надає користувачам унікальну перевагу у вигляді широкого вибору пристроїв від безлічі виробників. На ринку можна знайти гаджети під будь-який бюджет, смаки та потреби. Користувач може обирати між різними брендами, діагоналями, форм-факторами, технічними характеристиками тощо. Завдяки різноманітності моделей і цінових категорій Android став доступним для максимально широкого кола користувачів. Це по-справжньому народна платформа, зручна і знайома кожному.

  • Персоналізація

На відміну від продуктів Apple, Android надає користувачам безмежні можливості персоналізації інтерфейсу. Вони можуть налаштовувати на своєму гаджеті шпалери, віджети, теми, і навіть встановлювати сторонні лаунчери для створення унікального користувацького досвіду. Ця гнучкість дає змогу кожному користувачеві адаптувати пристрій до своїх уподобань, роблячи використання Android більш комфортним. Крім того, більшість виробників смартфонів пропонує користувачам власну інтегровану UI-оболонку для покращення інтерфейсу й додаткового функціоналу. 

  • Доступність додатків

Android забезпечує абсолютну доступність ПЗ, адже дозволяє встановлювати додатки не лише з офіційного магазину Google Play Store, але й з альтернативних джерел. Користувачі можуть завантажувати та встановлювати додатки вручну, тож мають максимальну свободу вибору та змогу користуватись додатками, яких немає в офіційному магазині. Так Android перетворюється на ідеальний пристрій для використання спеціалізованих кастомних додатків (наприклад, створених під специфічні завдання бізнесу). 

  • Інтеграція з сервісами Google

Android глибоко інтегрований з хмарною екосистемою сервісів Google, що надає користувачам безліч переваг. Користувачі можуть легко синхронізувати дані з Gmail, Google Drive, Google maps, Google Photos та іншими сервісами, що гарантує їм зручність та доступ до своїх даних на різних пристроях. Голосовий помічник Google Assistant також інтегрований в Android для покращення UX. Він надає зручний доступ до інформації та голосового управління пристроєм. 

  • Екосистема, що розвивається

Android пропонує екосистему, що стрімко еволюціонує та покращується. ОС спирається на підтримку Google та постійно отримує оновлення функціонала й безпеки. Магазин Google Play Market надає доступ до мільйонів додатків під будь-які завдання та потреби користувачів. Ком’юніті Android-розробників – це мільйони досвідчених фахівців по всьому світу, які постійно працюють над покращенням продуктів для цієї ОС. Відтак актуальність андроїд застосунків фактично безмежна – за умови регулярних оновлень вони не застаріють ніколи. 

  • Різноманітність функцій

Android пропонує користувачеві гнучкі налаштування та широкий функціонал: нативне управління особливими можливостями гаджета (GPS, камери, гіроскоп тощо), мультитаскінг, управління голосом та жестами, глибоке налаштування сповіщень, віджетів тощо. Функціонал Android постійно розширюється з виходом нових оновлень. Понад те, ця ОС легко кастомізується для використання у смарт-пристроях, телевізорах, побутовій техніці, медіа-системах тощо. Це зробило Android по-справжньому універсальною платформою. 

Якщо підсумувати усі наведені переваги, то досвід користування Android став подібним до використання традиційних ПК. Користувачі мають максимальну свободу у кастомізації та налаштуванні пристрою, можуть встановлювати на нього будь-яке ПЗ. Ця гнучкість забезпечує актуальність розробки застосунків на Android для будь-якого бізнесу.

Яке місце на ринку займає Android

Ми з`ясували, що Android – це вкрай поширена система, що використовується усіма та усюди. Але у розрізі потреб бізнесу ринок мобільних платформ треба розуміти краще. Тож ми опишемо його пропорції більш детально. 

Глобальний ринок мобільних платформ: аналіз розподілу серед користувачів

Наразі мобільний ринок – це абсолютна більшість населення Землі. За даними Ericsson, станом на 2024 рік у світі нараховується близько 4,88 млрд унікальних користувачів смартфонів та понад 7 млрд активних пристроїв. Аналітики прогнозують, що до 2029 року кількість користувачів смартфонів зросте до позначки у 6.38 млрд. 

Кому належить цей величезний ринок? Його давно поділили між собою два технологічних велетні: Google, який побудував навколо Android всеосяжну екосистему, та Apple з власною екосистемою IOS

В абсолютних цифрах Google домінує, адже Android впевнено утримує провідні позиції на ринку мобільних операційних систем. Згідно з даними StatCounter, на початок 2024 року Android займає понад 70% глобального ринку мобільних операційних систем. Найближчий конкурент – iOS, утримує частку у 28%. Аналогічні дані наводить Statista (Android – 71%, iOS – 27%). Він став мобільною ОС №1 майже в усіх країнах світу, окрім США та Японії, де традиційно домінує iOS. 

Як виглядає мобільний ринок в Україні

Україна може похвалитися чудовими показниками диджиталізації. Назвати точну кількість смартфонів в країні важко, але йдеться про десятки мільйонів активних пристроїв. Дані Factum Group Ukraine за 2019 рік свідчать, що Інтернетом регулярно користуються 23 млн українців (71% населення). При тому 66% з них користуються смартфоном. Нещодавнє дослідження ООН тим часом показало, що частка активних користувачів мережі у 2023 році зросла до 80% населення. 

Українська конфігурація ринку мобільних ОС близька до світової. Актуальні дані StatCounter свідчать, що 70% смартфонів в Україні – це пристрої на Android. iOS займає частку 29%. Статистика Rakuten Viber дає Android ще більшу фору: “зелена” ОС займає 78% українського ринку, в той час, як на iOS припадає лише 22%. Втім, в компанії констатують, що частка iOS в Україні поступово зростає. У 2023 році вона становила 19%, а за рік до того – 17%. 

Популярність Android в Україні зумовлена цілою низкою факторів: пристрої на цій ОС доступні та різноманітні. Крім того, українці історично звикли до зручних цифрових сервісів Google, що глибоко інтегровані в екосистему Android: це YouTube, пошта, карти, хмарні сховища даних тощо.

Чому бізнесу вигідно створити власний додаток на Android?

В якій би сфері ви не працювали, створення власного додатку для Android може дати суттєвий імпульс до розвитку вашого бізнесу. Розберемо ключові переваги такого рішення.

  • Широке охоплення аудиторії

Android є лідером на ринку мобільних операційних систем. Це означає, що через застосунок ваші продукти, послуги та сервіси будуть доступними для величезної кількості користувачів по всьому світу. Додаток відкриває неймовірні можливості для залучення нових клієнтів і розширення аудиторії вашого бізнесу.

  • Зручність для користувачів

Мобільні додатки на Android забезпечують максимально зручний і швидкий доступ до ваших продуктів або послуг. Користувачі можуть легко знайти, замовити або купити необхідні товари чи послуги просто зі смартфона, або ж отримати у додатку унікальні функції, які неможливо реалізувати на інших платформах. 

  • Широка кастомізація

Android дає змогу створювати додатки з унікальним дизайном і функціоналом, адаптованими під потреби вашої цільової аудиторії. Персоналізація додатка може поліпшити користувацький досвід і зробити його більш привабливим для користувачів. Понад те, ви можете створити будь-який кастомний додаток під вузькі завдання бізнесу.

  • Широкі можливості функціонала

Android пропонує різноманітні функції, такі як геолокація для визначення місця розташування користувачів, сповіщення, інтеграцію з платіжними системами для зручної оплати, інструменти на базі ШІ та багато іншого. Цей функціонал може значно поліпшити взаємодію з користувачами та підвищити ефективність вашого бізнесу.

  • Маркетингові можливості

Мобільні додатки на Android надають широкі можливості для маркетингу та просування бізнесу. Ви можете використовувати застосунок для запуску рекламних кампаній, збору даних для аналітики, аналізу зворотного зв'язку від користувачів, сповіщення про нові продукти або акції тощо. Усе це допомагає успішно продавати та залучати нових клієнтів.

Відтак актуальність розробки застосунків на андроїд для бізнесу очевидна. Мобайл може стати потужним інструментом маркетингу та засобом побудови унікального UX, який гарантуватими задоволеність та лояльність ваших користувачів. З іншого боку, мобільний додаток може бути ефективним інструментом у прикладних завданнях: внутрішня комунікація, обробка замовлень чи заявок, автоматизація операцій,  клієнтська підтримка – усе це можна оптимізувати в мобільному форматі. 

Актуальність розробки додатків для Android: що в підсумку

Отже, Android є мобільною ОС №1 в усьому світі. В багатій екосистемі Android живуть та працюють мільярди користувачів по всьому світу. Доступність, гнучкість та безмежна кастомізованість зробила цю платформу суперпопулярною. Android використовується буквально усюди. 

Понад те, “зелена” ОС надає бізнесу широкі можливості для залучення аудиторії, зручності користувачів, персоналізації, різноманітного функціоналу та маркетингу. Розробка застосунку під Android дає змогу бізнесу розширити свою присутність, поліпшити взаємодію з клієнтами та підвищити конкурентоспроможність. Успішний додаток може стати потужним інструментом для розвитку компанії. Актуальність Android додатків в осяжному майбутньому нікуди не зникне. Створюючи подібний інструмент, бізнес інвестує у свій розвиток на роки вперед.

Розробка додатків на Android з WEZOM

Наша команда вже понад 20 років створює індивідуальні диджитал-рішення для бізнесу: кастомний софт, цифрові екосистеми, мобільні та веб-додатки будь-якої складності. Відтак ми чудово розуміємо актуальність створення застосунків для андроїд платформи. Понад те, у WEZOM є знання, досвід та навички для створення такого рішення з нуля. 

Розробка під Android може виглядати геть по різному. У нашому портфоліо є дуже різні проєкти: мобільні майданчики для eCommerce, додатки з унікальним сервісом на базі ШІ, операційні додатки для внутрішнього користування в компанії тощо. В одному з наших нещодавніх кейсів ми створили кастомний додаток для технічної інспекції, обслуговування та оренди шин для вантажівок. Це рішення створене з нуля під унікальну бізнес-модель клієнта. 

Якщо вас цікавлять подібні можливості, то ви читаєте ці рядки не дарма. Звертайтеся по консультацію до наших фахівців просто зараз. Вони допоможуть зорієнтуватись у строках та вартості проєкту, поділяться досвідом та підкажуть найкращі рішення. 

FAQ

Чи актуально розробляти додаток для Android?

Розробка додатків для Android є дуже актуальною, оскільки ця платформа має найбільшу кількість користувачів у світі. Android надає для бізнесу широкі можливості привернення уваги аудиторії, покращення сервісу та розширення своїх можливостей на ринку мобільних додатків.

В чому полягає актуальність Android додатків?

Сьогодні актуальність Android розробки базується на широкому охопленні аудиторії, можливості підвищити зручність користування продуктами та послугами, персоналізації для кожного користувача, розширеному функціоналі та маркетингових можливостях додатків для бізнесу.

Чому Android-платформа є актуальною для розробки додатків?

Android-платформа є актуальною для розробки додатків через свою широку аудиторію користувачів, гнучкість у налаштуваннях, доступність різноманітних функцій та інтеграцію з сервісами Google. Це відкриває безліч можливостей для бізнесу привернути увагу та забезпечити зручний сервіс для клієнтів.

Михайло
Про автора
Михайло
Head of Mobile Department
Більше статей від автора
Як вам стаття?
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.