Денис
Денис
Head of Back-end developer
10.11.2023

Різниця між Node.js та Python: детальне порівняння

Денис
Денис
Head of Back-end developer
10.11.2023
10.11.2023
2.9
8604
10 хвилин
0

Були часи, коли код JavaScript можна було запустити лише у браузері, тож він був перш за все мовою створення веб-сайтів. Та з часом усе змінилось. Зокрема, виник фреймворк Node.js, який надає повноцінне середовище виконання коду JavaScript. З ним продукт на JS можна запускати на комп’ютері як самодостатній додаток.

Відтак тепер з JavaScript можна робити те саме, що й з традиційними скриптовими мовами програмування. Розробка на Node.js може розглядатися як повноцінна альтернатива розробці на Python. 

Тож чому б не порівняти ці технології між собою: Node.js vs Python? Ми спробуємо розглянути та описати обидва інструменти простими словами. Визначимо їх сильні та слабкі сторони, а також зробимо висновки – коли варто віддавати перевагу Python, а коли – Node.js. 

Що таке Node.js?

Node.js – це фреймворк, середовище з відкритим вихідним кодом, в якому використовується мова програмування JavaScript. Технологія допомагає побудувати веб-продукти, які легко доповнювати, масштабувати, розширювати та покращувати. Тому вона й набула великої популярності. Адже подальший супровід веб-сайту коштує набагато дешевше, ніж використання будь-якої іншої технології.

Головна особливість Node.js – використання неблокуючої моделі введення/виведення даних. Саме за її рахунок веб-додаток виходить легким, швидким й кросплатформним, здатним працювати одразу на кількох платформах. Чому це важливо для бізнесу? Якщо є необхідність працювати з кількох комп'ютерів над одним проектом, реалізувати це допоможе саме Node.js. Наприклад, загальна таблиця звітностей, редактор проекту чи CRM.

Node.js використовує бібліотеку модулів JavaScript, завдяки чому технологія стає простішою. Це дозволяє прискорити процес створення веб-продукту, а також зменшити кінцеву вартість й спростити подальшу підтримку.

Що таке Python?

Python можна сміливо назвати однією з найпопулярніших мов програмування загального призначення. Він підходить для розробки практично будь-чого – сайтів, веб-додатків, мобільних додатків та інших диджитал-продуктів. Він призначений для створення простих рішень, так і складних потужних продуктів, які допомагають вирішувати бізнес завдання.

Мова програмування з'явилася 1991 року. Стандартна бібліотека за роки обросла великою кількістю готових рішень, завдяки чому типові ділянки коду можна швидко сформувати. Скажімо, форми замовлення, кнопки та інші елементи.

Порівнюючи Node.js vs Python, варто відзначити, що другий є мовою програмування, а не фреймворком. Він інтерпретований, інтерактивний, об'єктно-орієнтований. Здатний підтримувати різні пакети та модулі. Сьогодні він все частіше застосовується для створення складних продуктів із машинним навчанням, великими обчисленнями.

Python потребує фреймворку для роботи бекенда. Але він поєднується з великою кількістю рішень, серед них Django, Flask, Pyramids, Tkinter/PySide та інші. Відмінно підходить для великих проектів та складних веб-рішень.

Node.js та Python: детальне порівняння

Обидва інструменти широко використовуються у програмуванні для створення веб-продуктів та інших проектів для бізнесу. Ці технології є фундаментом, основою для розробки. 

В чому криється різниця між Node.js та Python? Порівнювати їх потрібно правильно. Тому що Python – це мова програмування. А Node.js – це фреймворк, який використовує мову JavaScript, але робить її спільною та доступною для створення веб-додатків, або ж навіть нативних додатків. 

Щоб зрозуміти, що краще вибрати для свого бізнесу – Node.js чи Python, необхідно провести порівняння та визначити, яка з технологій краще відповідає вашим критеріям. Ми обрали кілька категорій, за якими варто порівнювати обидва інструменти. Давайте розглянемо, в яких областях краще за Node.js, а для яких підійде Python.

Масштабованість

Створюючи продукт для бізнесу, ви можете не замислюватися над тим, як він виглядатиме через 3-5 років. І дуже дарма.

Від того, наскільки гнучким буде ваш продукт залежить якість його роботи, а також вартість внесення змін. Тому варто заздалегідь подумати про можливості покращення, вдосконалення чи видозміни продукту через певний час.

Але в цьому питанні багато що вирішує стек технологій. Одні інструменти дозволяють швидко внести корективи, інші взагалі не дають взагалі такої можливості. 

У виборі Python vs Node.js такої дилеми немає. Обидва інструменти дають можливість масштабувати проект і роблять його гнучким. Особливості масштабованості цих технологій такі:

  • Node.js дозволяє масштабуватись, тому що використовує асинхронну архітектуру програми в одному потоці. Можна працювати з окремими елементами програми.

  • Створюючи прості продукти на Node.js ви можете бути впевнені, що надалі їх функціонал можна розширити, причому практично не впливаючи на основну роботу програми.

  • Python не має функції асинхронного програмування, тому процес масштабування дещо складніший. Але він цілком можливий. Тому що ця мова має великий набір інструментів, які дають змогу розширити можливості продукту.

Обираючи між Node та Python з огляду на можливості подальшого масштабування веб-продуктів, ми б віддали перевагу першому. Адже пакетна екосистема Node.js наразі, мабуть, є найбільшою за кількістю й різноманіттям бібліотек із відкритим вихідним кодом. 

Водночас Python краще підходить для великих, технічно складних проектів, у яких архітектура детально продумується вже на старті розробки. Він є кросплатформним і також спирається на безліч бібліотек, зокрема – для організації баз даних, веб-серверів, машинного навчання тощо. 

Обидва інструменти надають широкі можливості для масштабування. Питання полягає лише у зручності доступних інструментів під ті чи інші сценарії.

Архітектура

Однією з головних причин створення Node.js була потреба впровадження подієвої неблокуючої моделі введення-виведення. Node особливо добре проявляє себе в асинхронних операціях. Цю перевагу йому дає, передусім, модель однопоточного циклу подій JS (event loop model). 

Більшість інших фреймворків для веб-розробки покладаються на багатопоточну архітектуру. Втім, не варто розглядати це як недолік Node.js. Насправді, логіка фреймворка передбачає використання одного основного потоку та безлічі допоміжних, які можна застосовувати для виконання безлічі асинхронних операцій. Ця група потоків являє собою так званий робочий пул. У типових веб-навантаженнях логіка робочого пулу часто демонструє себе краще, ніж традиційна багатопоточна логіка, що робить Node.js найкращим варіантом з точки зору швидкості й масштабованості. Але ця логіка висуває й низку побажань до архітектури продуктів на Node.js. Зокрема, використання багаторівневого підходу, моделі “видавець/підписник”, написання асинхронного коду з ін'єкціями залежностей тощо.

Код на Python працює дещо інакше. Спочатку він проходить через особливий шар програмної логіки (так званий інтерпретатор), який перетворює вихідний код на байт-код. Останній є набором інструкцій для віртуальної машини Python (PVM), яка й реалізує виконання коду на рівні заліза. Така логіка забезпечує Python  універсальність і кросплатформність, але може з’їдати певну долю продуктивності. 

Вважається, що Python – однопотокова мова, адже в інтерпретаторі закладений механізм GIL (глобальне блокування інтерпретатора), який забезпечує стабільність, але уповільнює продуктивність багатопотокових програм. Та на практиці це вкрай гнучка технологія, в якій можна без проблем реалізувати багатопотоковість (зокрема, через асинхронні фреймворки на кшталт Tornado або gevent). 

Відтак різниця між Node.js та Python полягає, зокрема, у підходах до архітектури. Розробники продуктів на Python мають більше свободи у побудові архітектури у порівнянні з розробкою на Node.js. Їм лише варто дотримуватись галузевих стандартів: спиратися на принципи програмування SOLID, вимоги PEP та за можливості звертатися до усталених шаблонів проектування.  

Продуктивність та швидкість

Це один із головних критеріїв, за яким визначається стек технологій для розробки продукту. Давайте проведемо невелике порівняння Python та Node.js у питаннях продуктивності. 

  • Node.js має дуже високу швидкість і продуктивність, тому що код інтерпретується через веб-рушій V8. Цей же рушій використовується в браузері Chrome і дозволяє інтерпретувати вихідний код без перетворення на байт-код. Відтак швидкість обробки запитів у V8 вкрай висока.

  • В Python швидкість менше, але він краще розкриває себе у складних обчислювальних процесах. Це означає, що якщо веб-продукт буде проводити безліч операцій з обчислення та робити складні розрахунки, він виграє у Node.js за продуктивністю.

Якщо ви плануєте зробити продукт, який буде проводити безліч обчислювальних процесів, обробляти величезні потоки інформації (наприклад, для data-аналізу, машинного навчання, рендерингу 3D), то краще обрати Python. Для більш простих рішень, що потребують моментального відгуку, підходить Node.js. Водночас варто пам’ятати, що фактична різниця у продуктивності виконання запитів у цих технологій може бути ледве помітною. Загалом, швидкодія софту залежить від цілої низки факторів: вдала архітектура, чистота коду, наявне “залізо” тощо. 

Бібліотеки та інструменти розробки

Обираючи між Python та Node.js, варто звернути увагу на кількість бібліотек. Вони допомагають прискорити процес розробки. Що це прискорення дає бізнесу? По-перше, швидкість реалізації проекту. По-друге, зниження вартості розробки, оскільки використання готових пакетів потребує менше часу. 

Бібліотека Node.js добре документована та організована. Розробники мають миттєвий доступ до вузлів пакета, що полегшує використання технології. Спільнота досить активна, хоч і молода. Іноді доводиться шукати рішення й відповіді на нестандартні питання, але слід зазначити, що вдалі відповіді відразу потрапляють у основу знань.

Python – стара мова програмування, має величезну лояльну спільноту, яка десятиліттями поповнює базу знань. Широка база бібліотек дає можливість використовувати цю мову програмування майже так само, як конструктор. Велика кількість готових рішень дозволяє суттєво прискорити розробку.

Обидві пакетні бази імовірно можуть закрити практично усі потреби вашого бізнесу. Та Node.js вважається більш гнучким, сучасним і доступним. Врешті, ви маєте орієнтуватися на доступність фахівців й визначальне стартове рішення – створювати проект на Python, чи на JS? 

Універсальність

Node.js використовується і для бекенда, і для фронтенду. Якшо бути точним, для фронтенда застосовується Javascript, але оскільки Node.js працює на Javascript, то вся програма буде написана однією мовою. Тому можна створювати веб-продукти для бізнесу, робити десктопні програми, мобільні програми, гібридні програми та навіть IoT-інструменти.

Node.js використовується для кросплатформної розробки і добре працює на будь-якій операційній системі. Це високий показник універсальності, вам не доведеться розробляти безліч інструментів для бізнесу або віддавати перевагу одній із систем.

Python також є кросплатформним. Якщо ви створюєте продукт для Windows, він з тою ж кодовою базою працюватиме і на Linux, Mac та інших операційних системах. На ньому добре реалізуються десктопні програми та веб-продукти, а ось для мобільної розробки мова важкувата. У сегменті IoT та AI Python дещо переважає над Node.js. Тож у питанні універсальності Node та Python мають приблизно однакові позиції.

Що обрати для вашого проекту: Python чи Node.js

Отже, обидві технології мають практично одні й ті самі сильні сторони: доступність, універсальність, велике ко’мюніті розробників. Відмінності полягають у технічних особливостях, які можуть проявлятися або нівелюватися в кожному окремому продукті. То що обрати для вашого проекту?

Коли обрати Node.js?

Давайте на конкретних прикладах розберемо, коли доречно використовувати Node.js:

  • якщо продукт виконуватиме множинні паралельні запити;

  • потрібна швидка програма, яка здатна моментально обробляти запити, але при цьому вона не має складних обчислювальних процесів;

  • в подальшому у вас буде необхідність доповнювати функціонал та масштабувати продукт;

  • створення традиційного веб-сайту, який представлятиме компанію в діджитал просторі;

  • хочете перевірити стартап або запустити невеликий бізнес якнайшвидше;

  • ваш проект буде працювати з величезним трафіком.

У цих випадках віддавайте перевагу Node.js. Це технологія, яка дозволить створити якісний та високошвидкісний веб-продукт за короткий час. Її пріоритетні галузі: eCommerce, онлайн-сервіси, соціальні мережі. Не слід думати, що він не підходить для серйозних проектів. На Node.js розроблено LinkedIn, eBay, Mozilla та безліч інших продуктів.

Коли обрати Python?

Python варто використовувати у таких випадках:

  • у вас великий проект, що потребує обробки великої кількості інформації;

  • продукт виконуватиме складні обчислювальні процеси, наприклад, використовуватиметься у науці, роботі промислового устаткування тощо;

  • вам потрібні продукти для 3D-моделювання, роботи з алгоритмами машинного навчання тощо;

  • якщо ви створюєте веб-продукт, який буде розпізнавати мову та використовувати генеративний ШІ;

  • ви створюєте засоби для аналітики даних;

  • ви маєте особливі вимоги до архітектури продукту. Наприклад, через вимоги кібербезпеки. 

В цих випадках Python надасть вам чудовий запас гнучкості та продуктивності. Ця мова програмування використовувалася для створення Instagram, Facebook, Dropbox, Pinterest та інших великих сервісів.

Створіть свій продукт на Node.js або Python з командою WEZOM

Як не помилитись з вибором технологій для проекту? Найкраще рішення – звернутися до команди професійних розробників. Наші фахівці мають понад 20 років досвіду розробки диджитал-продуктів для бізнесу: від веб-сайтів, до масштабних корпоративних CRM та ERP-систем індивідуальної розробки. Відтак вони добре розуміють, як досягати результату.

Нещодавно ми застосували Node.js при розробці власного освітнього продукту – платформи WEZOM Academy. Ця технологія забезпечила нашому веб-додатку для навчання гнучкість, високу швидкодію та масштабованість на боці фронтенду. Успіх проекту дозволив збільшити продажі онлайн-курсів майже на третину.

Якщо вас цікавлять аналогічні можливості – не зволікайте, звертайтеся по консультацію до наших фахівців. Вони допоможуть обрати найкращі технології та рішення для вашого бізнесу

Висновки

То що обрати? Python чи Node.js? Це питання не має прямої відповіді, його слід вирішувати індивідуально, з огляду на цілі вашого бізнесу, особливості вашого проекту та поточну ситуацію на IT-ринку як таку. 

Наразі Python є однією з найпопулярніших мов і підходить для розробки найрізноманітніших програм та веб-рішень. Але й Node.js також входить до десятки найкращих технологій для веб-розробки.

У конкуренції Node.js vs Python популярність поки що на боці другого. Але це не означає, що він кращий. Пайтон був створений ще 1991 року і має величезну кількість шанувальників. Його можливості удосконалюються десятиліттями.

Але Node.js не відстає. Спільнота розвивається, розробка нових інструментів дає можливість реалізовувати найскладніші задуми та робити бізнес більш гнучким. Дослідження компанії Similar Tech показало, що вже зараз на Node.js зроблено близько 231 тисячі сайтів, а на Python -  132 тисячі. Відтак, вибір за вами. Якщо ви не можете визначитися, то можете проконсультуватися з нашими експертами. 

Персональна консультація з фахівцем з досвідом у вашій ніші

Обговоріть зі спеціалістом свій проект і разом розробте стратегію вибухового зростання продажів з органічної видачі.

FAQ

Що обрати Node.js чи Python?

Ви можете зробити вибір на користь однієї з технологій, відштовхуючись від потреб вашого проекту та реалій ринку. Node.js краще демонструє себе у створенні веб-додатків, що не потребують великих обчислювальних потужностей. Python краще проявляє себе у створенні масштабних і складних продуктів, у роботі з великими обсягами даних. Звертайтеся до експертів WEZOM – вони допоможуть обрати стек технологій під потреби вашого проекту.

Якою мовою написаний Node.js?

Node.js являє собою середовище виконання для мови JavaScript – аби ця мова могла виконувати ті ж самі завдання, що й будь-які скриптові мови програмування. Та при тому безпосередньо ресурси фреймворка написаны на C++, Lua та на тому ж Python. 

Для чого обрати розробку на Python?

Python добре демонструє себе практично в будь-яких ситуаціях. Однак на ньому часто створюють продукти, що потребують суттєвих обчислювальних потужностей: обробка даних, засоби машинного навчання, рендеринг 3D-графіки тощо.

Що швидше: Node.js чи Python?

Швидкість роботи софту залежить від безлічі факторів. Але в типових умовах Node.js працює дещо швидше за Python, адже його рушій V8 дозволяє інтерпретувати мову JS безпосередньо в машинний код. В Python швидкодія дещо обмежена інтерптератором, але різниця в продуктивності на практиці може бути несуттєвою. 

Денис
Про автора
Денис
Head of Back-end developer
Досвід роботи 9 років
Займає посаду керівника Back-end розробки, володіє глибокими технічними знаннями та багатим досвідом у галузі серверних технологій. З його пером статті набувають особливої цінності завдяки професійному погляду на сучасні технології розробки.
Більше статей від автора
Як вам стаття?
2.9
Проголосувало: 14
Давайте обговоримо Ваш проєкт
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Коментарі
(0)
Будьте першими, хто залишить коментар
wezom logo
Залишились питання?
Залиште контактні дані. Наш менеджер зв'яжеться та проконсультує вас.
Підписуйтесь на розсилку Айтижблог
blog subscriber decor image
Бажаєте отримувати цікаві статті?
Натискаючи кнопку “Відправити”, ви даєте згоду на обробку особистих даних. Детальніше
Слідкуйте за нами у соціальних мережах
Цей сайт використовує cookie-файли для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи переглядати сайт, Ви погоджуєтеся на використання cookie.